Suomi
Uudenkaupungin Vesi

Usein kysyttyä

Veden kovuus?

Kovuudeltaan vesi on keskikovaa, 1.3 mmol/l, saksalaisella kovuusasteikolla ° dH 7.3.

Veden pH eli happamuus?

Vesilaitokselta lähtevän veden pH on välillä 8.3-8.6. Verkostossa pH laskee jonkin verran.

Mistä johtuu veden sameus / valkoinen väri?

Se johtuu yleensä vedessä olevista ilmakuplista, kun veteen on päässyt esimerkiksi liitostöiden yhteydessä ilmaa. Vesi muuttuu seistessään melko nopeasti kirkkaaksi alhaalta ylöspäin ilman noustessa ylös. Jos sameus painuu pohjaan, on kyseessä jokin muu häiriö.

Miksi vesi on joskus ruosteista tai melkein mustaa?

Syynä on yleensä joko yleisestä tai kiinteistön omasta vesijohtoverkosta peräisin olevien kerrostumien irtoaminen. Tämä johtuu useimmiten siitä, että veden virtaussuunta on tilapäisesti muuttunut verkoston korjaus tai muutostöiden vuoksi. Mikäli vesi ei muutu normaaliksi kohtuullisen huuhtelun jälkeen, ota yhteys vesihuoltolaitokseen.

Vesimittarin lasin alla on vettä. Onko mittari rikki?

Kyseessä on ns. märkälaskin mittari, jossa vesi on koneistossa.

Miksi ja miten usein vesimittari vaihdetaan? Maksaako mittarin vaihto?

Huoltoväli on mitoitettu mittarin koon mukaan, esim. omakotitalon 20mm mittari vaihdetaan n. 10 vuoden välein. Vesihuoltolaitoksen määrittämän huoltovälin mukainen mittarin vaihto on maksuton.

Näyttääkö vesimittari oikein?

Vesimittarit kuuluvat vakauslainsäädännön piiriin ja mittarien virhe saa olla +/- 5% kuormituksen ollessa likimain nimellisvirtaaman suuruinen. Mittarit pyritään vaihtamaan 10 vuoden välein. Vesilaitos tarkastuttaa pyynnöstä vesimittarin. Mikäli mittarista ei löydy virhettä, vesihuoltolaitos laskuttaa asiakasta tarkastusmaksulla.

Mikä on normaalia vedenkulutusta?

Asuinkiinteistöjen keskimääräinen vedenkulutus on noin 150 l / asukas / vrk

Saako ruoantähteet laittaa viemäriin?

Ei. Viemäri on tarkoitettu vain jätevesien kuljettamiseen, eikä sinne pidä missään nimessä laittaa mitään kiinteitä jätteitä, koska ne voivat tukkia viemärin. Myös ruokien sisältämät rasvat voivat olla hankalia. Vessapaperi ei haittaa, koska se on valmistettu viemärissä hajoavaksi.

Kuinka usein laskutetaan?

Vuodessa tehdään neljä laskutusta,

Laskutusjaksot ovat:

1-3/kk = arvio- ja tasauslasku, eräp. 31.3.
4-6/kk = arviolasku, eräp. 31.5.
7-9/kk = arviolasku, eräp. 31.08.
10-12/kk = arviolasku, eräp. 30.11.

Arviolasku lähetetään 3 kuukauden välein vuoden alusta lukien.  Vanhoilla kuluttajilla arvio perustuu aina edellisen vuoden kulutukseen. Uusien liittyjien kulutus arvioidaan aluksi esim. henkilöluvun mukaan 138 l/hlö/vrk n. 50 m3/vuosi. Tasauslaskutukseen tarvittava vuoden vaihteen mittarinlukema pyydetään marraskuun lopulla lähetettävällä mittarinlukukortilla.

Mitä tarkoittaa, kun vesilaskussa lukee Takaiskuventtiili puuttuu?

Kiinteistön vesilaitteistot tulee asentaa Suomen Rakentamismääräyskokoelman D1 mukaisesti.

Nämä määräykset edellyttävät, että takaiskuventtiili asennetaan estämään takaisinvirtaus kiinteistöstä verkostoon.  Vesijohtoliikkeet toimittavat näitä venttiileitä sekä niiden asennuksia. Asiakas ei itse saa suorittaa vesilaitteisiin liittyviä asennuksia.

Uudenkaupungin Vesi suosittelee, että asennus tehdään käyttämällä vesimittaritelinettä. Se on kokonaisuus, johon kuuluu tarvittavat venttiilit ja vesimittari.

Voiko jätevesimaksusta saada hyvitystä, kun on joutunut kastelemaan uutta pensasaitaa, nurmikkoa, kukkia tai muuta pihalla olevaa kasvustoa?
Kasteluveden käytöstä ei myönnetä hyvityksiä jätevesimaksuun.
 
Käyntiosoite:
Nervanderinkatu 9, 23500 Uusikaupunki
Postiosoite:
Uudenkaupungin Vesi, Nervanderinkatu 9, 23500 Uusikaupunki
Vaihde: 02 8451 51
Faksi: 02 8451 5463
vesihuolto@uusikaupunki.fi
www.facebook.com/VesihuoltoUki/

Päivystys 24h puh. 02 8451 2112