Ikäihmisten hyvinvointi- ja vapaa-aikapalvelut

Tällä sivulla

Liikuntapalvelut

Ikäinstituutin Voimaa Vanhuuteen -ohjelman puitteissa tehdään laajaa yhteistyötä Uudenkaupungin yhdistysten kanssa toteuttaen terveyttä edistävää toimintaa. Ohjelman päämääränä on edistää vielä kotona itsenäisesti pärjäävien, toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten (75+) liikkumiskykyä, osallisuutta ja itsenäistä selviytymistä terveysliikunnan avulla.

Aiheen tiimoilta on tarjolla myös useita veloituksettomia koulutuksia ja materiaalia. 

Liikuntaneuvontaa tarjotaan maksutta kaikille vauvasta vaariin. Sen tavoitteena kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisääminen. Liikuntaneuvontaan voi hakeutua joko itsenäisesti tai terveydenhuollon lähetteellä.

Löydä Liikunta 2023 -oppaasta löydät tietoa kaupungin ja yhdistysten tarjoamista liikuntapalveluista. Muun muassa vesijumpat Uudenkaupungin uimahallilla, vertaisohjaajien kuntojumpat Seikowin salissa, Kuntoklubit Kalannissa, Pyhämaassa ja Lokalahdella, Sakunkulman tuokiot... ja muuta!

Ulkoiluystävät toimivat ikäihmisen ulkoiluapuna. Uudessakaupungissa on ajankohtaisesti koulutettu 11 uutta ulkoiluystävää.
Lisätietoa ulkoiluystävätoiminnasta antaa Johanna Laimaa.

Liikuntapalvelut ovat myös yhteistyötahona monissa kaupungin tapahtumissa. Esim. Seniorimessut, Ikiliikkujaviikko sekä Satulaan-kampanjan -yhteispyöräilyt.

Liikuntapalvelut pitävät pyydettäessä myös liikunta- ja terveysaiheista luentoja ja infotilaisuuksia eri ryhmille. Mukana tilaisuuksissa Ikäinstituutin jaettavaa materiaalia.

Liikuntapalveluilta voi myös lainata liikuntavälineitä yksilö- tai ryhmäliikuntaan.
Lisätietoa:

Museo

Uudenkaupungin museolla on runsaasti palveluita verkossa. 

Seinätön museo -mobiilioppaita voi katsella puhelimesta tai tietokoneelta, eivätkä vaadi tietyssä sijainnissa olemista. Museo järjestää myös verkkonäyttelyitä.

Uudenkaupungin museon YouTube -kanavalta löytyy kaikille avoimia videoita ja luentoja. Luentojen aiheita mm. Uudenkaupungin rauha, Uudenkaupungin valokuvaajat ja pieniä tarinoita Wahlbergin talosta 

Museon valokuva- ja esinekokoelmiin voi tutustua Finna-pavelusta.

Aikataulun salliessa museon työntekijä voi tulla kertomaan sovitusta paikallishistoriaan liittyvästä asiasta tai vaikkapa näyttämään valokuvia. Myös museotoimintaa voidaan esitellä.

Kulttuuripalvelut

Kulttuuripalvelut ovat yhteistyötahona monissa kaupungin tapahtumissa ja päätoteuttaja muun muassa kansallisen veteraanipäivän, kaatuneiden muistopäivän, itsenäisyyspäivän ja joulurauhan julistuksen juhlallisuuksissa. Lisäksi kulttuurikeskus Crusellissa järjestetään konsertteja, teatteria ja muita tapahtumia, joista useat ovat maksuttomia. Siellä on myös vaihtuvia taidenäyttelyitä, joihin on vapaa pääsy. 

Tutustu Crusellin tapahtumakalenteriin (uusikaupunki.fi)

Muuta toimintaa kulttuurikeskus Crusellissa

Paikalliset toimijat saavat kulttuurikeskuksen tiloja käyttöönsä maksutta, kun järjestävät kaikille avoimen kulttuuritilaisuuden.

Uki Open Stagessa lava on vapaa ja kuka tahansa pääsee esiintymään. Uki Open stage järjestetään neljä kertaa vuodessa.

Kulttuurikeskus Crusellissa kokoontuva luovien ihmisten vertaistukiryhmä on kaikille avoin ryhmä, jossa voi tutustua uusiin ihmisiin sekä hakea innostusta luoviin harrastuksiin.
Lisätietoa:

Kirjastopalvelut

Kirjakassin avulla kirjaston aineisto kulkee kassissa asiakkaalle kotiin tai palvelutaloon, kun asiakas ei enää ole siinä kunnossa, että voi itse käydä kirjastossa. Kirjakassi kootaan asiakkaan toiveiden mukaan ja kirjojen lisäksi voi pyytää esim. äänikirjoja, elokuvia, musiikkia ja aikakauslehtiä. Kotipalveluasiakkaalla on käytössä pitkä laina-aika eli 8 viikkoa. Uutta kirjakassia toimitettaessa vanhat lainat palautetaan samalla.
Lisätietoa:

Saavutettavuuskirjasto Celia on valtion erikoiskirjasto, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celia tuottaa ja välittää ääni- ja pistekirjoja sekä muita erikoisvalmisteisia kirjoja ja oppimateriaaleja kaikille, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi. Voit rekisteröityä Celian asiakkaaksi Uudenkaupungin kirjastoissa. Uudenkaupungin kirjastolla on  myös pieni Celian CD-äänikirjojen kokoelma lainattavana. Lisätietoa saat kirjastosta tai Celian verkkosivuilta.

Kirjaston esinekokoelmasta on mahdollista lainata mm. erilaisia liikuntavälineitä kuten kävelysauvoja, frisbeegolf-settejä ja pihapelejä. Lainattavissa on myös energiamittareita, Korihaiden kausikortti, roskapihtejä sekä erilaisia lautapelejä.

Kalannin kirjastossa on ulkona ja kirjaston tilassa käytettävissä rollaattori 
(kysy kirjaston asiakaspalvelusta)

Pääkirjastolla on säännöllisesti tarjolla digineuvontaa arjen pieniin digipulmiin, kuten älypuhelinten ja tablet-tietokoneiden käyttöön.
Lisätietoa: 

Voit varata ryhmille aikoja kirjastokierrokselle, jossa kirjastonhoitaja esittelee kirjaston palveluita ja kokoelmia. Kierroksen sisällöt voidaan räätälöidä toiveiden mukaan. Lisätietoa Pääkirjaston kirjastokierroksesta antaa Lauri Seutu ja Kalannin kirjastosta Katri Nurmi.

Kirjasto järjestää säännöllisesti kirjallisuuteen liittyviä tapahtumia, joihin kaikilla on vapaa pääsy. Kirjaston tapahtumatoimintaa ovat esim. kirjailijavierailut, lukupiiritoiminta, vanhojen elokuvien kerho, kirjavinkkaukset, runokävelyt sekä viriketuokiot palvelutaloissa. 

Seniorikortti 65+

Seniorikortti sisältää omatoimisen harjoittelumahdollisuuden Uudenkaupungin uimahallilla ja uimahallin kuntosalilla arkipäivisin (ma-pe) sekä Kalannin ja Lokalahden kuntosaleilla kaikkina aukioloaikoina.

Kenelle: 65 vuotta täyttäneille uusikaupunkilaisille
Hinta: 55 €/12 kk tai 27,50 €/6 kk
Ostopaikka: Uudenkaupungin uimahalli

Seniorikortin voi lunastaa koska tahansa ja se on voimassa ostopäivästä eteenpäin.

Osallistuessa vesiliikuntaryhmiin maksetaan vielä erillinen ohjausmaksu.

Seniorikortti 65+ on näytettävä joka kerta uimahallin kassalla.

Uudenkaupungin hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunta on päättänyt laajentaa kortilla saatavia etuja liikuntapalvelujen lisäksi myös kulttuuripalveluihin. 
• Kulttuurikeskus Crusellin tilaisuuksiin kaksi henkeä yhden hinnalla kahdesti vuodessa
• Uudenkaupungin museon Wahlbergin museotaloon on vapaa pääsy syyskuun ja huhtikuun välisenä aikana museon aukioloaikoina

Kulttuuri- ja liikuntaluotsit

Kulttuuri- ja liikuntaluotsit ovat vapaaehtoisia, joita voi pyytää mukaan erilaisiin tilaisuuksiin sosiaaliseksi tueksi. Luotsia voi pyytää seuraksi esimerkiksi jännityksen, ujouden tai muun vastaavan syyn vuoksi – tai ihan vain siitä syystä, että osallistuminen tilaisuuksiin ilman kaveria ei tunnu luontevalta.