Wahlbergin museotalo

Kohdetyyppi
Museokohteet
Wahlbergin museotalon yläkerrasta
Osoite

Ylinenkatu 11
23500 Uusikaupunki
Suomi

Esteettömyys
Ei ole esteetön, portaita ja kynnyksiä.

Merenkulun kulta-aikaa ja porvariskodin loistokkuutta

Laivanvarustajilla oli 1800-luvun Uudessakaupungissa komeimmat talot. Wahlbergin talo on tästä erinomainen esimerkki. Uusikaupunkilaiset purjelaivat kuljettivat kauppatavaraa ympäri maailmaa ja toivat kotikaupunkiinsa vaurauden lisäksi myös monia uusia vaikutteita. Uudenkaupungin museon Wahlbergin talossa nämä asiat yhdistyvät mielenkiintoisesti. Museossa esitellään paitsi porvariskodin elämää merenkulkukaupungin kulta-aikana myös tuota merenkulun historiaa.

Wahlbergin talon rakennutti Uudenkaupungin tupakkatehtaan perustaja Fredrik Wahlberg. Hänen Italiasta hankkima kristallikruunu koristaa yhä talon salia. Talon huoneissa ovat säilyneet koristeelliset kaakeliuunit ja taidokkaat kattomaalaukset aivan 1900-luvun alusta. Osa uuneista ja kattomaalauksista sekä salongin käsinmaalatut tapetit ovat alkuperäiset jo 150 vuoden takaa. Wahlbergin talon alakerran huoneissa voi melkein kuvitella piipputupakan tuoksun ja naisten silkkihameiden kahinan.

Museotalon yläkerrassa esitellään tunnelmallisesti paikkakunnan merellistä historiaa. Purjelaivat työllistivät kaupunkilaisia vuosisatojen ajan. Merimieskirstut, matkamuistot, laivataulut tai kapteenin navigointivälineet kertovat mielenkiintoisesti tästä historiasta. Myös uudempi laivanrakennus ja telakkatoiminta ovat saaneet paikkansa museon yläkerrassa.

Wahlbergin museotalon sali
Wahlbergin museotalon sali

Hinnasto

Pääsyliput: 5€/aikuiset, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

Ilmaiskävijöitä ovat alle 18-vuotiaat, sotaveteraanit ja lotat, matkailuoppaat, lehdistön edustajat sekä muiden museoiden työntekijät. Museokortilla ilmainen sisäänpääsy. Uudenkaupungin Seniorikortilla maksuton sisäänpääsy syyskuun alusta huhtikuun loppuun saakka. 

Maksuvälineet: Museokortti, käteinen ja debit/credit -kortit, SmartumPay ja Smartum-setelit, Edenred mobiili-, kortti- ja setelimaksut, ePassi. 

Uudenkaupungin seniorikortilla (myynnissä uimahallissa) vapaa sisäänpääsy syys-huhtikuussa.

Museokortti myynnissä Wahlbergin museotalossa, hinta 79€, voimassaolevan kortin uusiminen 73€.

Ryhmähinnat

Ryhmälippu: 3 €/henkilö (vähintään 10 h/ryhmä yhteismaksulla. Mahdollinen matkanjohtaja ja kuljettaja ilmaiseksi).

Opastus: 40 €/ryhmä (arkisin klo 8-16), muina aikoina 60 €/ryhmä. Yhden ryhmän maksimikoko 25 henkeä. Opastuksen kesto on noin 45 minuuttia. Suuremmat ryhmät on jaettava kahteen erikseen opastettavaan ryhmään. Uusikaupunkilaiset päiväkoti- ja koululaisryhmät ilmaiseksi. Vieraspaikkakuntalaiset päiväkoti-, koululais- ja opiskelijaryhmät normaali opastusmaksu. Opastukset sovittava aina ennakolta museon toimistosta.

Pääsyliput ja opastusmaksu alv 0%