Ajankohtaiset näyttelyt
Uudenkaupungin museossa on perusnäyttelyiden lisäksi esillä vaihtuvia teemanäyttelyitä. Säännöllisimmin näyttelytoimintaa järjestetään Wahlbergin museotalossa.
TULISUITSUINEN HEPO TULEE
100-vuotias Uudenkaupungin silakkarata
Vilkkaaseen merenkulkukaupunki Uuteenkaupunkiin koetettiin paikallisten porvarien toimesta saada rautatietä sisämaasta jo 1880-luvulla. Junayhteys sisämaahan olisi saattanut muokata paikkakunnasta entistäkin merkittävämmän satamapaikan ja kaupankäynnin solmukohdan.
Rata päätettiin jatkaa Uuteenkaupunkiin Turusta, ja sitä rakennettiin kauan, pääasiassa rahoituksen puutteen vuoksi. Radan viimein valmistuttua vuonna 1924, oli kaupungin loistoaika purjelaivakauden merikaupunkina jo mennyttä.
Henkilöliikenne rautatiellä kasvoi aluksi yli odotusten, mutta vuosikymmenten mittaan, muun liikenteen lisääntyessä, hiipui vähäiseksi. Henkilöliikenne lopetettiin vuonna 1992. Tavaraliikenne radalla taas muuttui tärkeämmäksi teollisuuden myötä, kun rataa jatkettiin 1960-luvulla Hangonsaareen lannoitetehdas Rikkihappo Oy:tä varten.
Näyttely kertoo satavuotiaan junaradan suunnittelusta ja rakentamisesta, junista ja vetureista, sekä radan vaikutuksista ihmisten arkeen, muuhun liikenteeseen, kaupankäyntiin ja teollisuuteen.
Näyttely on esillä 10.6.2024-28.3.2025.
Joulunäyttely 24.11.2024-4.1.2025 Jouluun valmistautuminen porvariskodissa
Joulunvietto sen nykyisessä muodossaan alkoi yleistyä 1800-luvun lopulla varakkaissa säätyläiskodeissa maaseudulla ja porvareiden keskuudessa kaupungeissa. Porvariskodeissa erityisesti palvelusväki työskenteli ahkerasti joulun valmistelutöiden parissa. Kodin siivoaminen ja jouluruokien valmistaminen vaativat paljon aikaa ja vaivaa, ja työ aloitettiin viikkoja tai jopa kuukausia ennen varsinaista joulua.
Uudenkaupungin museon joulukausi avataan sunnuntaina 24.11. klo 12–16 Wahlbergin museotalossa, jolloin museoon on vapaa sisäänpääsy. Wahlbergin talon joulu pitää sisällään kauniisti koristeltuja porvariskodin huoneita, joulun leivonnaisia ja tuoksuvia joulukukkasia. Tänä vuonna Wahlbergin talossa pääsee tutustumaan myös joulunalustöihin, eli siihen, mitä kaikkea porvaristalon palvelijat tekivät ennen joulun juhlia tai miten varakkaan kauppiaantalon isäntäväki valmistautui jouluun.
Museokävijät saavat myös leikkiä salapoliisia ja selvittää "Joulun näkymättömän salaviestin", joka löytyy UV-lampun avulla!
Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi koko Wahlbergin museotalo esittelee uusikaupunkilaisten menneisyyttä. Alakerran perusnäyttely eli "porvariskodin" puoli kertoo kauppiasperheen elämästä 1800-1900-lukujen vaihteessa ja yläkerran perusnäyttely kaupungin perustamisesta sekä merenkulun historiasta. Yläkerrasta löytyy tietoa myös mm. Uudessakaupungissa solmitusta rauhasta vuonna 1721, autoteollisuudesta, ja onpa siellä myös uusikaupunkilaisen maajoukkuekoripalloilija Junnu Leen MM-kisoissa käyttämänsä tossut.
Museossa on runsaasti tekemistä myös lapsivieraille.