auringonkukkia etualalla, taustalla uudenkaupungin kauppatorin elämää sumealla.

19.9.2024 09:09

Uusikaupunki sitoutuu turvallisemman tilan periaatteisiin hyvinvointi- ja vapaa-aikapalveluissaan

Uudenkaupungin kaupunki on ottanut käyttöön turvallisemman tilan periaatteet hyvinvointi- ja vapaa-aikapalveluissaan. Linjaukset koskevat kaupungin kirjastoja, liikuntapaikkoja, museoita, nuoriso- ja kulttuuritiloja sekä tapahtumia. 

Turvallisemman tilan periaatteiden tavoitteena on luoda ympäristö, jossa jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi ja hyväksytyksi. Periaatteiden avulla vähennetään syrjintää ja häirintää ja edistetään tasa-arvoa sekä toisten huomioimista. Turvallisemmassa tilassa jokainen voi olla luontevasti oma itsensä.

Turvallisemman tilan periaatteiden käyttöönotto on myös yhdenvertaisuustyötä, jonka tarkoituksena on lisätä osallisuutta. Parhaimmillaan ne madaltavat kynnystä osallistua, jolloin myös uudet asiakkaat löytävät kaupungin palveluiden pariin.

Hyvinvointi- ja vapaa-aikapalvelujen henkilökunta on työstänyt periaatteita yhdessä tasa-arvo ja moninaisuuskonsultointiin erikoistuneen Ekvalita Ab:n asiantuntijoiden kanssa. 

Yhteisiä periaatteita ovat:

Arvostamme toisiamme 
Emme tahallisesti loukkaa muita käytöksellämme tai puheellamme. Kunnioitamme jokaisen oikeutta fyysiseen ja henkiseen koskemattomuuteen. Kuuntelemme toisiamme ja olemme läsnä. Jos käytöksemme tai puheemme loukkaa toista, pyydämme anteeksi. 

Annamme jokaisen olla oma itsensä 
Vältämme tekemästä toisistamme ennakko-oletuksia sukupuolen, iän, ulkonäön tai taustaan liittyvien olettamuksien perusteella. Ymmärrämme, että meillä kaikilla on erilaisia näkemyksiä ja kohtaamme kaikki kunnioittavasti emmekä hyväksy syrjivää käytöstä. Kohtelemme kaikkia tasavertaisesti. 

Pidämme huolen toisistamme 
Puutumme epäkohtiin, kuten syrjintään ja epäasialliseen käytökseen. Ilmoitamme havaitsemistamme epäkohdista ja tuemme toisiamme.

Yhteisiä periaatteita täydentävät yksikkökohtaiset periaatteet, jotka on räätälöity kullekin palvelulle sopiviksi. Lisäksi tapahtumille on luotu omat turvallisempien tapahtumien periaatteet. Näihin voi tutustua tarkemmin sivulla: Turvallisemman tilan periaatteet | Uudenkaupungin kaupunki

Turvallisemmat tilat luodaan yhdessä

Turvallisemman tilan periaatteet ohjaavat sekä henkilökunnan että asiakkaiden toimintaa. Vastuu turvallisemmasta toimintaympäristöstä kuuluu kaikille ja mahdolliset ristiriitatilanteet käsitellään yhdessä.

Jos huomaat jonkun käyttäytyvän asiattomasti tai rikkovan turvallisen tilan periaatteita, ota yhteyttä tilan tai tilaisuuden henkilökuntaan.