Komealupiinia Janhuan kasarmilla, taustalla kasarmirakennus, etualalla lupiinikasvustoja

16.5.2024 08:29

Ugissa testataan vieraslajien torjuntaa mobiilipelin avulla

Kuntalaiset voivat kohta tienata rahaa tililleen hävittämällä Uudestakaupungista löytämiään lupiineja ja jättipalsameja. Tempaus toteutetaan Crowdsorsa-mobiilipelillä, jolla torjuttavia vieraslajiesiintymiä videoidaan ja merkitään kartalle. 

Uudenkaupungin joukkoistettu vieraslajitorjunta käynnistyy 10. kesäkuuta, kun kasvit kukkivat ja ovat helposti tunnistettavissa. Uudessakaupungissa vieraslajien torjunta on noussut tärkeäksi osaksi paikallista luonnonhoitoa ja monimuotoisuuden suojelua. Kaupunki on jo usean vuoden ajan torjunut vieraslajeja, ja kuntalaisia on rohkaistu osallistumaan omatoimisiin torjuntatalkoisiin. 

 - Olemme ottaneet käyttöön uuden innovatiivisen lähestymistavan: Crowdsorsa-mobiilipelin. Toivomme, että tehtävä tuo lisää näkyvyyttä ja osallistumismahdollisuuksia kaikille kuntalaisille. Pelin avulla pystymme tarjoamaan helpon ja hauskan tavan osallistua luonnonsuojeluun, kannustaa kaupunginpuutarhuri Saija Peltola kaikkia mukaan. Pelialueet on rajattu kaupungin omistamiin alueisiin. 

Taskurahaa torjunnalla!

Tehtävä on kaikille avoin ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Palkkioksi pelaajat voivat ansaita jopa 25 senttiä torjuttua neliömetriä kohden. 

– Peliin osallistutaan poistamalla joko itse löytämiään tai kartalle jo merkittyjä jättipalsami- tai lupiiniesiintymiä. Kohteet kuvataan ennen ja jälkeen torjunnan, ja lopuksi videot ladataan Crowdsorsan tarkistettavaksi. Kun videot on hyväksytty, voi palkkion pyytää virtuaalilompakosta omalle pankkitililleen, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju. 

Pelin automaattisesti laskema torjuntapalkkio perustuu esiintymän pinta-alaan, tiheyteen ja lajiin. Tehtävä pysyy käynnissä niin kauan kuin palkkiobudjettia riittää, ja sen edistymistä voi seurata sovelluksesta. Jotta esiintymien viimeisetkin haittakasvit saadaan tehokkaasti hävitettyä, voi tehtävän jälkipuoliskolla torjua ainoastaan vanhoja esiintymiä uudelleen. 

Miten mukaan?

Tarkemmat ohjeet peliin tulevat kaupungin lumo-sivuille ja viestimme myös eri kanavissa kun lähestymme kesäkuun h-hetkeä. Tehtävä on kaikille avoin ja vaatii ainoastaan lataamisen omaan älypuhelimeen.

1. Lataa ilmainen Crowdsorsa-mobiilipeli(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) puhelimeesi ja luo itsellesi käyttäjätunnus. Sivusto on englannin kielinen, mutta sovelluksen ladattuasi ohjeet löytyvät suomeksi.
2. Avaa Uudenkaupungin vieraslajitorjuntatehtävä ja tutustu huolellisesti sen ohjeistukseen.
3. Kun tehtävä käynnistyy 10.6. klo 9, lähde etsimään ja torjumaan lupiineja ja jättipalsameja. Esiintymät videoidaan sovelluksella sekä ennen että jälkeen torjunnan. 
4. Lataa videot Crowdsorsan tarkistettavaksi.
5. Kun videot on hyväksytty, voit pyytää niistä palkkion pankkitilillesi.

Mikäli tarvitset apua tai lisätietoa tehtävään liittyen, voit olla yhteydessä Crowdsorsaan sovelluksen kautta.

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavia haitallisia vieraslajeja torjutaan tänä kesänä Crowdsorsan avulla jo yli 30 kunnassa ympäri Suomea, Ruotsia ja Iso-Britanniaa. Palkkioita peliin osallistuville on luvassa yhteensä jopa 100 000 euroa. 

Toni Paju 
Toimitusjohtaja, Crowdsorsa 
050 322 6263 
toni.paju@crowdsorsa.com