piirroskuva höyryveturista

10.6.2024 11:00

TULISUITSUINEN HEPO TULEE -näyttely on avautunut Uudenkaupungin museossa

100-vuotias Uudenkaupungin silakkarata 

Näyttely Uudenkaupungin museossa, Wahlbergin talossa

Ensimmäinen juna saapui Turusta Uuteenkaupunkiin sata vuotta sitten, 2.8.1924. Vilkkaaseen merenkulkukaupunki Uuteenkaupunkiin oli paikallisten porvarien toimesta yritetty saada rautatietä jo 1880-luvulta alkaen. Junayhteys sisämaahan olisi saattanut muokata paikkakunnasta entistäkin merkittävämmän satamapaikan ja kaupankäynnin solmukohdan. 

Vuosien suunnittelu- ja hakemustyön tuloksena rata päätettiin jatkaa Uuteenkaupunkiin Turusta. Suunnittelutyön lisäksi itse rakennustyöt kestivät kauan, pääasiassa rahoituksen puutteen vuoksi. Radan viimein valmistuttua Uuteenkaupunkiin asti vuonna 1924, oli kaupungin loistoaika purjelaivakauden merikaupunkina jo takanapäin. 

Henkilöliikenne rautatiellä kasvoi aluksi yli odotusten, mutta vuosikymmenten mittaan, muun liikenteen lisääntyessä, hiipui vähäiseksi. Henkilöliikenne lopetettiin vuoden 1992 lopussa. Tavaraliikenne radalla taas muuttui tärkeämmäksi teollisuuden myötä, kun rataa jatkettiin 1960-luvulla Hangonsaareen lannoitetehdas Rikkihappo Oy:tä varten. 

Uudenkaupungin museon näyttely kertoo satavuotiaan junaradan suunnittelusta, rakentamisesta, junista, vetureista, junamatkustamisesta, sekä radan vaikutuksista ihmisten arkeen, muuhun liikenteeseen, kaupankäyntiin ja teollisuuteen.

Näyttelyssä on esillä runsaasti valokuvamateriaalia radalla liikkuneista junista ja myös videomateriaalia henkilöjunaliikenteen loppuvaiheista 1990-luvun alusta. Esineitä näyttelyyn on saatu lainaksi niin valtakunnalliselta alan vastuumuseo Suomen rautatiemuseolta kuin monilta yksityisiltä alan harrastajilta ja keräilijöiltä. Oma hieno kokonaisuutensa on eläkkeellä olevan veturinkuljettaja Pekka Rantalan valmistamat junien pienoismallit. Parisenkymmentä junayhdistelmää on valmistettu koossa 1:87 ja ne ovat junia, jotka ovat liikennöineet juuri Turku-Uusikaupunki -radalla.

Näyttely on avoinna Wahlbergin museotalossa (Ylinenkatu 11, Uusikaupunki) 10.6.-25.8.2024 ma-pe 10-17, la-su 11-16 (juhannuksena suljettu) ja sen jälkeen ti-pe 12-15.

rautatieaseman odotussali museossa
Rautatieaseman odotustila museon näyttelyssä.
veturin pienoismalli
Dieselveturin pienoismalli museon näyttelyssä.
Avainsanat