Kaupunginhallituksen päätöksiä 24.3.2025

26.3.2025 13:50

Kaupunginhallituksen päätöksiä 24.3.2025

Uudenkaupungin kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 24.3.2025 muun muassa seuraavista asioista:

Kaupunginhallitus käytti otto-oikeutta – esiopetus Päiväkoti Tilkkutäkissä jatkuu lukuvuonna 2025–2026

Kaupunginhallitus päätti käyttää otto-oikeutta ja kumota opetus- ja kasvatuslautakunnan 19.3. tekemän päätöksen, jonka mukaan esiopetuspalveluja ei lukuvuonna 2025–2026 osteta päiväkoti Tilkkutäkiltä. Päätöksen perusteena olivat ryhmäkoon alittuminen ja kaupungin taloustilanne.

Kaupunginhallitus päätti, että kaupunki ostaa Päiväkoti Tilkkutäkissä oleville 6-vuotiaille lapsille esiopetuspalvelut lukuvuodeksi 2025–2026. Palvelun hinta on 760 euroa kuukaudessa lasta kohden.

Vuoden 2024 henkilöstökertomus 

Kaupunginhallitus tutustui vuoden 2024 henkilöstökertomukseen ja päätti välittää sen eteenpäin kaupunginvaltuustolle. 

Kaupungin palveluksessa työskenteli vuoden 2024 lopussa yhteensä 591 henkilöä. Henkilöstömäärä on laskusuuntainen ja vakinaisen henkilökunnan määrä on vuodesta 2023 vähentynyt 10 henkilöllä. 

Henkilöstömenoissa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta edelliseen vuoteen verrattuna. Vaikka henkilöstömäärä on hieman vähentynyt, kunta-alan yleiskorotukset ja järjestelyerät ovat samanaikaisesti nostaneet palkkakustannuksia. 

Työn veto- ja pitovoimaa kuvaavat tunnusluvut näyttävät positiivisilta. Henkilöstön vaihtuvuus on ollut keskimäärin pientä (7,7 %) ja selvästi alle kunta-alan keskiarvon (17 %). Myös työn vetovoimaa mittaava hakemusten määrä avoimiin paikkoihin on noussut jonkin verran. 

Työhyvinvoinnin mittarina pidetty sairauspoissaolojen määrä on pysynyt alhaisena. Kahden viime vuoden aikana sairauspoissaoloja on ollut sekä tavoitetta että kuntien keskiarvoa vähemmän. 

Vuoden 2024 tilinpäätös ylijäämäinen

Uudenkaupungin kaupungin vuoden 2024 tilinpäätös on 0,46 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Tilikauden tulos on vahva, erityisesti kun huomioidaan siitä tehdyt 4,3 miljoonan euron kertaluonteiset poistot käytöstä poistuneista rakennuksista. Kaupungin tulos kattaa sekä palvelukeskukset että Uudenkaupungin Veden ja Vakka-Suomen veden liikelaitokset. 

Hyvä tulos perustuu vahvaan verotulokertymään ja maltilliseen kustannuskehitykseen. Sopeuttamistoimet ovat olleet vaikuttavia ja kaikki palvelukeskukset alittivat selvästi talousarvion. Palvelualueista ainoastaan rakennusvalvonnan ja ympäristönsuojelun talousarvio ylittyi 8 135 eurolla. Ylitys johtui lupamäärien vähenemisestä, kun rakentajat jäivät odottamaan uuden rakennuslain voimaantuloa. 

Kaupunkikonsernin tulos oli 0,7 miljoonaa euroa alijäämäinen, pääosin sataman tappiollisen tuloksen vuoksi. Siitä huolimatta konsernin tase on vahva, ja kokonaisylijäämä on vielä 36,9 miljoonaa euroa. Ylijäämän rakenteeseen on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota.

Kaupunginhallitus esittää, että valtuusto hyväksyy rakennusvalvonnan ja ympäristösuojelun määrärahaylityksen 8 135 euroa vuodelle 2024. Valtuustolle esitetään lisäksi, että tilikauden ylijäämä 458 967,42 euroa kirjataan taseen edellisten tilikausien yli-/alijäämiin.

Kaupunginhallitus päätti allekirjoittaa vuoden 2024 tilinpäätöksen ja antaa sen tilintarkastajien tarkastettavaksi. 

Kaupungin ilmasto-ohjelma etenee valtuuston hyväksyttäväksi

Kaupunginhallitus hyväksyi Uudenkaupungin kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelman vuosille 2025–2028 ja esittää kaupunginvaltuustolle sen hyväksymistä.

Ilmasto-ohjelmaa on käsitelty aiemmin useissa kaupungin toimielimissä sekä johtoryhmässä, ja sen valmistelussa on ollut mukana asiantuntijaorganisaatio Valonia.

Ohjelmassa on määritelty selkeät tavoitteet, painopisteet ja kehittämiskohteet, jotka konkretisoivat Uudenkaupungin ilmasto- ja ympäristötyötä. Se muodostaa perustan kaupungin tulevalle ilmastotyölle ja huomioi myös kuntalaisten, yritysten ja yhdistysten roolin.

Ohjelmassa on kolme teema-aluetta: puhtaille vesille, vastuullinen arki ja elinvoimaa kestävästi. 

Puhtaille vesille -teeman kärkihankkeina ovat Sirppujoki, Makeanvedenallas ja Käätyjärven, Ruokolanjärven ja Kaupunginlahden alueet.

Vastuullinen arki -teeman kärkihankkeina ovat ilmastoviisas maankäyttö ja kaupunkisuunnittelu sekä paikallisjunaliikenteen mahdollisuuksien selvittäminen.

Elinvoimaa kestävästi teeman kärkihankkeina ovat ilmastoviisas yritysympäristö ja ekosysteemipalveluiden turvaaminen.

Ilmasto-ohjelmalle perustetaan ohjausryhmä, joka koostuu puheenjohtajasta, teemojen puheenjohtajista, talouden edustajasta, viestinnän edustajasta ja asiantuntijaorganisaatio Valonian edustajasta.

Ohjelmassa esitetyt mittaristot ja tavoitteet kytketään osaksi kaupungin strategiaa. Ilmasto-ohjelman toteutumista arvioidaan vuosittain ja sitä päivitetään vähintään kerran valtuustokauden aikana.

Kalannin alueen yleiskaava valtuuston hyväksyttäväksi

Kaupunginhallitus hyväksyi omalta osaltaan Uudenkaupungin Kalannin alueen osayleiskaavan ja esittää sen valtuustolle hyväksyttäväksi. 

Kalannin osayleiskaavaehdotus 2 on ollut nähtävillä 23.11.2023-5.1.2024. Yleiskaavan tarkoituksena on saada Kalannin alueelle yleispiirteinen maankäyttösuunnitelma, joka toimii yksityiskohtaisemman suunnittelun pohjana. 

Kaavaehdotus 2:sta tuli määräaikaan mennessä 17 muistutusta. Lisäksi kaavaehdotuksesta saatiin lausunnot ELY-keskukselta ja Varsinais-Suomen liitolta. Kaupungin kaavoitus ja kaavan laadintaan osallistunut konsultti ovat käsitelleet palautteet ja osayleiskaavaa on päivitetty vähäisesti palautteiden pohjalta.

Kalannin osayleiskaava

Pääkirjaston hyllykalusteet hankitaan F-inno Oy:ltä

Kaupunginhallitus päätti antaa luvan pääkirjaston hyllykalusteiden hankintaan. 

Kalusteet hankitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen jättäneeltä F-inno Oy:ltä. Hankinnan kokonaishinta on 138 297 euroa.

Kalannin nuorisotalon toiminta jatkuu

Kaupunginhallitus päätti, että hyvinvointi- ja vapaa-aikapalvelut jatkavat Kalannin nuorisotilan toimintaa. Pohjaesityksestä poiketen nuorisopalveluille ei esitetä lisämäärärahaa Kalannin nuorisotilan toimintaan, vaan palvelua jatketaan nykyisten määrärahojen puitteissa. Lisäksi palvelukeskuksen tulee aktiivisesti etsiä yhteistyökumppaneita kolmannen sektorin toimijoista.

Hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan 28.1. keskittää kaupungin nuorisotilatoimintaa monitoimijatalo Wintteriin ja lopettaa nuorisotilatoiminnan Kalannissa toukokuun 2025 jälkeen. Kaupunginhallitus käytti kokouksessaan 10.2. päätökseen otto-oikeutta Kalannin nuorisotilan osalta ja otti asian käsiteltäväkseen. 

Kiinteistö Oy Automuseon pääomittaminen

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että Uudenkaupungin kaupunki sijoittaa 265 000 euroa Kiinteistö Oy Automuseon vapaan oman pääoman rahastoon (SVOP). Summa vastaa arviota yhtiön kaupungille olevien velkojen kokonaismäärästä.

Kiinteistö Oy Automuseon kiinteistö on myyty Valmet Automotivelle tammikuussa 2025, ja yhtiön liiketoiminta on päätetty lopettaa. Yhtiö on ostanut loppuvuodesta kaikki osakkeet itselleen ja on nyt selvitystilassa.

Automuseo teki vuonna 2024 tappiota 241 400 euroa, kun sen omistaman kiinteistön kirjanpitoarvo kirjattiin alas. Yhtiön 2024 tilinpäätöksen mukaan se on velkaa kaupungille yhteensä 261 874 euroa, josta suurin osa on poistettu kaupungin kirjanpidosta epävarmana saatavana.

Yhtiön loppuselvityksen tekemiseksi kaupungin on tarkoituksenmukaisinta pääomittaa yhtiötä. Näin velat voidaan kirjata alas ja yhtiön taloudellinen selvitys saattaa päätökseen. Verotuksen kannalta pääomasijoitus on varmempi ja selkeämpi ratkaisu kuin avustus tai velkojen anteeksianto.

 

Kaupunginhallituksen pöytäkirja on nyt julkaistu. Kaikkiin kokouksen päätöksiin voi tutustua tarkemmin kaupungin asianhallintajärjestelmässä.