OmaUki Asukasbudjetoinnin äänestys

31.5.2023 12:35

Asukasbudjetoinnin äänestys alkaa perjantaina 2.6.

Helmikuussa alkanut asukasbudjetointi on edennyt toiseksi viimeiseen vaiheeseensa, eli äänestysvaiheeseen. Äänestyksessä ovat Kalannin, Lokalahden ja Maalaiskunnan ehdotukset. Pyhämaassa ideoiden työstövaiheessa huomattiin, että äänestykselle ei ole tarvetta, vaan budjetti jaetaan kolmen kohteen kesken.  
 
Ehdotuksia työstettiin asukkaiden kanssa kevään ajan ja aivan kaikki ideat eivät edenneet äänestykseen. Syy ideoiden poisjääntiin oli useimmin budjetissa tai aikataulussa. Lisäksi idea saattoi olla jo etenemässä toista kautta tai ehtinyt jo valmistua, kuten Kalantiin toivottu ulkopelipaikka koripalloiluun. Osa ehdotuksista sisältää osian monista ideoista.  

Äänestysehdotukset

Kalannissa äänestykseen ovat tulossa kuntoportaat, laavu ja helppokulkuinen luontoreitti, koirapuisto, keinut Halikontien matonpesupaikalle, avoin olkkari, taidepuhelinkoppi sekä Haimion uimarannan kohentaminen. Lokalahdella äänestetään keskustan puiston kohennuksesta, lasten luontopolusta, luontopolun kohentamisesta, kuntoiluvälineistä pururadalle, nuorten olkkarista sekä uudesta vessasta Eräistenkariin. 

Maalaiskunnassa ehdokkaina ovat jääkiekkokaukalon laidat Haapaniemen kentälle, Lasamäen pulkkamäen kunnostus ja grillipaikan tekeminen, Vohdensaaren kylän historiasta kertovat opasteet, melontareittien kartoitus, juoksukilpailu ja Karhuluodon uimarannan kunnostusta. Pyhämaassa ei äänestetä vaan rahoitus jakautuu Vintrin ja Raulion uimarantojen kohentamiseen sekä lapsiperheiden huomioimiseen. Koulun alueella uusitaan grilli ja rakennetaan puukatos, reittiä pulkkamäkeen parannetaan ja lisäksi järjestetään leffailtoja sekä kesäinen lasten purjehduspäivä.  

Sinäkin voit äänestää!

Jokainen voi äänestää kerran jokaisella alueella. Jokaisella alueella voi äänestää yhtä tai useampaa kohdetta kuitenkin niin, että maksimisumma eli Kalannissa 20 000 euroa ja muissa 15 000 euroa ei ylity. Toteutukseen valikoituu joka alueelta eniten ääniä saanut kohde ja sen jälkeen niin monta ehdotusta kuin budjettiin mahtuu.  
 
Ehdotukset ja äänestysohjeet löydät pe 2.6. alkaen: uki.fi/omauki 

Paperiäänestys on mahdollista seuraavissa pisteissä pe 2.6. alkaen, niiden aukiolojen mukaan: 

Palvelupiste Passari, Rauhankatu 10 
Uudenkaupungin uimahalli, Koulupolku 5 
Uudenkaupungin pääkirjasto, Alinenkatu 36 
Kalannin kirjasto, Pankkitie 2 
Kalannin k-market, Pankkitie 2 
RunOil – Kalanti Seo, Vakkatie 1 
Lokalahden K-market, Varanpääntie 10 
Pyhämaan kyläkauppa, Pyhämaanraitti 34 
Kirjastoauto, reitin mukaan 

Asukasbudjetoinnin taustaa 

Asukasbudjetointia kokeillaan tänä vuonna neljällä alueella 

Uudessakaupungissa on päätetty kokeilla asukasbudjetointia  aluekehittämisen näkökulmasta ja hyödyntää maantieteellistä rajausta: Kalanti, Lokalahti, Pyhämaa sekä vanha Uudenkaupungin maalaiskunta ja saaristo. Alueellisesti rajatun kokeilun toteuttamisessa saatuja kokemuksia jatuloksia tullaan hyödyntämään asukasbudjetoinnin jatkoa arvioitaessa. 

Kokeiluun varatut rahat - yhteensä 65 000 euroa - jaetaan alueille seuraavasti: 

Kalanti 20 000 € 
Lokalahti 15 000 € 
Pyhämaa 15 000 € 
Maalaiskunta ja saaristo 15 000 € 

Asukasbudjetointi osallistamisen menetelmänä

Asukasbudjetointi tai osallistuva budjetointi (osbu) on Suomessa verrattain uusi menetelmä ja siksi sen toteuttamiseen ei ole olemassa yhtä oikeaa tai vakiintunutta toimintamallia. Asukasbudjetoinnin toteuttamistavat vaihtelevat suuresti kuntien välillä. Kuntaliitto määrittää asukasbudjetoinnin toimintamalliksi, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaankeskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon.  

Uudenkaupungin asukasbudjetointi on lähtenyt liikkeelle valtuustoaloitteesta. Kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet on myös kirjattu kuntalain 22 §:lään. Pykälässä todetaan seuraavaa: ”Kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Valtuuston on pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista ja menetelmistä.”