Uusikaupunki-kokoelma
Kirjaston kotiseutukokoelman pääosan muodostavat Winter-kokoelma ja Uusikaupunki-kokoelma. Tältä sivulta löydät myös tietoa kirjaston kokoelmiin kuuluvista kotiseutulehdistä, ja kotiseutuaineistosta jota voit tarkastella kotona verkon välityksellä.
Winter-kokoelma
Uusikaupunki-kokoelman perusta on erillinen Winter-kokoelma. FM Helmer Winterin 1960-luvulla kirjastolle lahjoittama kokoelma sisältää n. 300 Uuteenkaupunkiin ja Vakka-Suomeen liittyvää teosta. Kokoelma on nykyisin kartutettavan Uusikaupunki-kokoelman perusta.
Winter-kokoelmaan sisältyy monia aarteita, joiden kopiot ovat luettavissa kirjastossa. Näitä ovat mm.:
- Uudenkaupungin rauhansopimus, painettu Tukholmassa 1721, teksti sekä ruotsiksi että saksaksi
- Juhlaruno Uudenkaupungin rauhan muistoksi
- Selostukset Ruotsin ja Venäjän välisistä rauhanteoista sekä historiallinen ja maantieteellinen kuvaus Suomesta, Inkeristä ja Liivinmaasta. Painettu Nürnbergissä 1722
- Saksankielinen käsikirjoitus, silminnäkijäkertomus "Saapuvilla olleen Hans von Hastelsdorfin kertomus muistossa kunnianarvoisan Ruotsin kuninkaan Kustaa II Adolfin kuolemasta"
Uusikaupunki-kokoelma
Kokoelmassa on aineistoa, joka aihepiiriltään liittyy Uuteenkaupunkiin, alueen asukkaisiin, koulutukseen, talouteen, yrityksiin, luontoon, kulttuuriin, historiaan. Kokoelmaan kerätään myös uusikaupunkilaisten kirjailijoiden kaunokirjalliset teokset. Kokoelma on tarkoitettu kaikkien Uudenkaupungin historiasta kiinnostuneiden tutkimuskäyttöön kirjaston tiloissa. Pääkirjaston remontin ajan kotiseutukokoelma sijaitsee Kalannin kirjastossa. Kotiseutukokoelman aineistoa ei lainata kotiin.
Kotiseutuaineistoa saatavilla verkossa
Kirjaston Winter- ja Uusikaupunki-kokoelmista on digitoitu aineistoja, jotka on nyt luettavissa myös verkossa. Esimerkiksi 1600-luvulta löytyy erilaisia kuvauksia ja matkakertomuksia Uudestakaupungista ja sen tapahtumista. Erillisinä teemoina on luettavissa mm. tietoa Bernard Henrik Crusellista, kirkollisesta elämästä sekä kaupungin elinkeinoelämästä. Viimeksi mainitusta kokonaisuudesta löytyy esimerkiksi tietoa Suomen ensimmäisestä lasitehtaasta. Tutustua aineistoon paremmin alla olevista linkeistä.