Usein kysyttyä vesihuollosta

Tällä sivulla

Veden laatu

Veden kovuus ja pH
Kovuudeltaan vesi on keskikovaa, 1.3 mmol/l, saksalaisella kovuusasteikolla ° dH 7.3.  Vesilaitokselta lähtevän veden pH on välillä 8.3-8.6. Verkostossa pH laskee jonkin verran.

Lisätäänkö veteen fluoria?
Veteen ei lisätä fluoria. 

Mistä johtuu veden sameus / valkoinen väri?
Se johtuu yleensä vedessä olevista ilmakuplista, kun veteen on päässyt esimerkiksi liitostöiden yhteydessä ilmaa. Vesi muuttuu seistessään melko nopeasti kirkkaaksi alhaalta ylöspäin ilman noustessa ylös. Jos sameus painuu pohjaan, on kyseessä jokin muu häiriö.

Miksi vesi on joskus ruosteista tai melkein mustaa?
Syynä on yleensä joko yleisestä tai kiinteistön omasta vesijohtoverkosta peräisin olevien kerrostumien irtoaminen. Tämä johtuu useimmiten siitä, että veden virtaussuunta on tilapäisesti muuttunut verkoston korjaus tai muutostöiden vuoksi. Juoksuta vettä hanasta, mikäli vesi ei kirkastu kohtuullisen juoksutuksen jälkeen, ota yhteys Uudenkaupungin Veden päivystykseen.

Vesimittari

Vesimittarin lasin alla on vettä. Onko mittari rikki?
Kyseessä on ns. märkälaskin mittari, jossa vesi on koneistossa. 

Miksi ja miten usein vesimittari vaihdetaan? Maksaako mittarin vaihto?
Huoltoväli on mitoitettu mittarin koon mukaan, esim. omakotitalon 20mm mittari vaihdetaan n. 10 vuoden välein. Vesihuoltolaitoksen määrittämän huoltovälin mukainen mittarin vaihto on maksuton.

Näyttääkö vesimittari oikein?
Vesimittarit kuuluvat vakauslainsäädännön piiriin ja mittarien virhe saa olla +/- 5% kuormituksen ollessa likimain nimellisvirtaaman suuruinen. Mittarit pyritään vaihtamaan 10 vuoden välein. Vesilaitos tarkastuttaa pyynnöstä vesimittarin. Mikäli mittarista ei löydy virhettä, vesihuoltolaitos laskuttaa asiakasta tarkastusmaksulla.

Kaivovesinäytteiden tutkimukset

Yksityisiä kaivovesinäytteitä tutkivat lähimmät laboratoriot ovat Raumalla, KVVY-Raumalab, Lensunkatu 9, 26100 RAUMA  kts. tarkemmat tiedot  ja Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy Turussa, Telekatu 16, 20360 Turku kts. tarkemmat tiedot.

Vesikatkon jälkeen

Veden toimituksen alettua uudelleen verkostosta saattaa irrota rauta-mangaanisakkaa, joka värjää veden ruskeaksi tai harmaaksi. Vedessä saattaa olla myös ilmaa, jolloin vesi näyttäisi vaahtoavan. Varovainen juoksutus selkeyttää veden nopeasti.

Astian- ja pyykinpesukoneita ei suositella käytettävän heti veden toimituksen alettua.

Mitä maksaa veden juoksuttaminen häiriötilanteessa?
Yleensä 10 minuutin juoksutus riittää ja siinä ajassa vettä kuluu noin 120 litraa eli 0,12 m3. Tämä tekee rahassa noin 0,60 €, kun hinnassa on mukana vesi- ja jätevesimaksu sekä alv 24 %. Tunnin juoksutuksessa vettä kuluisi 720 litraa eli noin 0,72 m3 ja maksaisi noin 3,64 € veroineen.  Kustannus on laskettu voimassaolevan hinnaston mukaan.

Jos vesi ei juoksuttamisesta huolimatta kirkastu otathan yhteyttä päivystykseemme:

Viemärietiketti - mitä viemäriin saa laittaa

Kaikki kodin jätteet eivät kuulu WC-pyttyyn

Käytäthän viemäriä oikein
Käytä viemäriä ja vessanpyttyä vain siihen mihin se on tarkoitettu.  Lajittele roskat niille kuuluviin roskiksiin.

Viemäriin saa laittaa

  • pytyn huuhteluvesiä: wc-paperia ja sitä itseään, mikä ensin on syöty ja juotu
  • astian- ja pyykinpesuvesiä
  • peseytymisessä tai siivouksessa käytettyjä vesiä.

Viemäriin eivät kuulu esim.

  •     vanupuikot
  •     vessapaperin hylsyt
  •     käsipyyhepaperit
  •     hygieniatuotteet
  •     kinkunpaisto- ja muut rasvat
  •     ruuantähteet
  •     tulitikut ja tupakantumpit
  •     hiekka


Vaaralliset jätteet sisältävät aineita, jotka jo pieninä määrinä voivat olla haitallisia tai vaarallisia sekä ihmisille että ympäristölle. Vaarallisia jätteitä ovat esim.

  •     lääkkeet
  •     jäteöljyt
  •     akut ja paristot
  •     liuottimet, liimat ja lakat
  •     maalijätteet
  •     torjunta-aineet
  •     painekyllästetty puu
  •     energiansäästölamput
  •     loisteputket

Näin tunnistat viemäritukoksen

Viemäriin sopimattomat jätteet, rasvat ja vieraat esineet aiheuttavat usein tukoksia ja viemäritulvia kiinteistön omissa putkistoissa ja yleisessä viemäriverkostossa. Haitalliset ja vaarallisiksi luokiteltavat aineet aiheuttavat käyttöhäiriöitä jätevedenpuhdistamolla ja heikentävät puhdistustulosta. Viemäriin saa laittaa ainoastaan pesuvedet, wc-paperit ja sen mikä on ensin syöty ja juotu.

Nämä voivat olla merkkejä putkitukoksesta:

  •     Viemärit haisevat epämiellyttävältä.
  •     Viemärit pitävät outoa ääntä.
  •     Lattiakaivon ja wc-pytyn vedenpinta nousee usein.

Häpönniemen jätevedenpuhdistamolle kulkeutuvan ylimääräisen kiinteän jätteen ja roskien käsittely aiheuttaa vuosittain 100 000 euron lisämaksun puhdistamolle.

Rasva tukki viemärin tehokkaasti

Rasvatukos on yleisin syy kotien viemäritukoksiin. Rasva jähmettyy viemärissä nopeasti ja muodostaa vähitellen rasvatukoksen. 
Viemäreihin kertynyt rasva aiheuttaa myös hajuongelmia ja houkuttelee viemäreihin rottia.

Laita biojäteastiaan kiinteä tai hyytynyt rasva sekä pienet määrät nestemäistä rasvaa paperiin imeytettynä. Pyyhkäise talouspaperilla rasvan jäämät paistinpannulta ja laita paperi biojätteeseen.

Laskutus

Kuinka usein laskutetaan?
Vuodessa tehdään neljä laskutusta,

Laskutusjaksot ovat:
1-3/kk = arvio- ja tasauslasku, eräp. 31.3.
4-6/kk = arviolasku, eräp. 31.5.
7-9/kk = arviolasku, eräp. 31.08.
10-12/kk = arviolasku, eräp. 30.11.

Arviolasku lähetetään 3 kuukauden välein vuoden alusta lukien.  Vanhoilla kuluttajilla arvio perustuu aina edellisen vuoden kulutukseen. Uusien liittyjien kulutus arvioidaan aluksi esim. henkilöluvun mukaan 138 l/hlö/vrk n. 50 m3/vuosi. Tasauslaskutukseen tarvittava vuoden vaihteen mittarinlukema pyydetään marraskuun lopulla lähetettävällä mittarinlukukortilla.

Mitä tarkoittaa, kun vesilaskussa lukee Takaiskuventtiili puuttuu?
Kiinteistön vesilaitteistot tulee asentaa Suomen Rakentamismääräyskokoelman D1 mukaisesti. Nämä määräykset edellyttävät, että takaiskuventtiili asennetaan estämään takaisinvirtaus kiinteistöstä verkostoon.  Vesijohtoliikkeet toimittavat näitä venttiileitä sekä niiden asennuksia. Asiakas ei itse saa suorittaa vesilaitteisiin liittyviä asennuksia. Uudenkaupungin Vesi suosittelee, että asennus tehdään käyttämällä vesimittaritelinettä. Se on kokonaisuus, johon kuuluu tarvittavat venttiilit ja vesimittari.

Veden kulutus

Mikä on normaalia vedenkulutusta?
Motivan vuonna 2020 tekemän tutkimuksen mukaan keskimääräinen vedenkulutus on noin 110 l / henkilö / vrk.

Käytetystä vedestä 65 prosenttia oli kylmää ja 35 prosenttia lämmintä vettä.

Vedenkulutuksen prosenttiosuudet eri käyttötarkoituksiin

Vuoden 2020 vedenkäyttötutkimuksen mukainen vedenkäytön jakauma. Peseytymiseen kuluu 45 %, keittiössä 17,5 %, WC:ssä 15 % ja pyykinpesussa 15 % vedestä, lisäksi muuta vedenkulutusta on noin 7,5 %. Kuvan lähde: Kestävä vedenkäyttö – vedenkäyttöselvitys. Työtehoseura.

Lisätietoa voi käydä lukemassa Motivan sivulta:

https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/energiatehokas_arki/vedenkulutus

Vinkkejä vedensäästöön

Vastuullisella vedenkäytöllä säästät sekä rahaa että luontoa. Kiinnitä huomiota omaan vedenkäyttötapaasi. Mieti mitä tottumuksia ja tapoja voit muuttaa vähemmän vettä kuluttaviksi.

Kiinnitä erityisesti huomiota lämpimän veden kulutukseen, sillä se on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi. Hygienian hoitoon kuluu noin 45 prosenttia kaikesta käytetystä vedestä. Suurin vaikutus on sillä, miten pitkiä suihkuja otat. Viiden minuutin suihku kuluttaa vettä jo 60 litraa.

Lisää vinkkejä vedensäästöön voit käydä lukemassa Motivan sivulta: Vinkkejä vedensäästöön - Motiva

Pihan istutusten kastelu

Voiko jätevesimaksusta saada hyvitystä, kun on joutunut kastelemaan uutta pensasaitaa, nurmikkoa, kukkia tai muuta pihalla olevaa kasvustoa?
Kasteluveden käytöstä ei myönnetä hyvityksiä jätevesimaksuun.

Verovarojen käyttö vesihuoltotoimintaan

Paljonko verovaroja käytetään Uudenkaupungin Vesi liikelaitoksen toimintaan?
Ei yhtään. Vesihuoltotoiminta katetaan kokonaan vesimaksuilla, jotka koostuvat perusmaksusta ja käyttömaksusta sekä uusien liittyjien liittymismaksusta.