Vanhusneuvosto
Tällä sivulla
Vanhusneuvosto on kaupunginhallituksen nimittämä ja sen alaisuudessa toimiva lakisääteinen toimielin.
Vanhusneuvoston tehtävät
- seurata kaupungin päätöksentekoa ja eri hallinnonaloilla tapahtuvaa toimintaa ikäihmisten näkökulmasta sekä antaa pyydettäessä lausuntoja hallintoelimissä käsiteltävistä ikäihmisiä koskevista asioista.
- tehdä aloitteita ja esityksiä, joiden tarkoituksena on parantaa ikäihmisten elinympäristöä, elinoloja ja harrastusmahdollisuuksia, lisätä ikäihmisten osallistutumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia, vaikuttaa ympäristön suunnitteluun ja toteutukseen, edistää vanhusten selviytymistä yhteiskunnan eri toiminnoissa, kuten asumisessa, sosiaali- ja terveyspalveluissa, sosiaaliturvassa, kulttuuri- ja harrastustoiminnassa ym., kehittää kaupungin hallinnon ja eläkeläisjärjestöjen välistä yhteistyötä, tutustua vanhustyötä tekeviin viranhaltioihin, huolehtia vanhuksia koskevien asioiden tiedottamisesta, huolehtia eläkeläisjärjestöjen tilojen saamisesta harrastus-ja kokoustoimintaan.
Vanhusneuvoston toimintatapa
Vanhusneuvosto toteuttaa tehtäviään
- Tekemällä säännöllisin väliajoin tutustumiskäyntejä vanhustenhuollon laitoksiin ja muihin ikäihmisten kannalta tärkeisiin kohteisiin kaupungin alueella, pitämällä havainnoistaan pöytäkirjaa ja tekemällä tarvittaessa parannus- ja korjaustoimenpiteitä koskevia aloitteita kaupungin viranhaltijoille, sosiaali- ja terveyslautakunnalle ja muille toimielimille.
- Keräämällä ja vastaanottamalla ikäihmisiltä sekä näiden parissa työskenteleviltä kaupungin palveluja, ikäihmisten elinympäristöä ja elinoloja koskevia havaintoja, valituksia, parannusehdotuksia ja aloitteita sekä raportoimalla niistä edelleen kaupungin viranhaltijoille konkreettisten toimenpide-ehdotusten muodossa.
Vanhusneuvosto järjestää
- Tapahtumia, luentotilaisuuksia, paneeleita jne.
- Vanhustenviikolla järjestetään Uudenkaupungin vanhustenviikon pääjuhla. Juhlan teema noudattaa Vanhustyön keskusliiton valitsemaa vuosittaista teemaa.
- Eläkeläisparlamentin kerran vuodessa. Tilaisuuteen kutsutaan eläkeläisjärjestöjen ja -kerhojen edustajia. Parlamentissa käsitellään ajankohtaisia aiheita ja kuullaan kaupungin eri hallintokuntien edustajia.
- Kerran vuodessa pyritään järjestämään yleisötilaisuus ajankohtaisista asioista.
Vanhusneuvoston kokoukset
Vanhusneuvosto kokoontuu vuosittain vähintään 6 kertaa, tarvittaessa muulloinkin. Kokousten esityslistat ja pöytäkirjat ovat luettavissa kaupungin verkkosivuilla.
Kevään kokoukset pidetään 23.1., 19.3. ja 21.5.2024.
Syksyn kokoukset pidetään 27.8., 15.10. ja 10.12.2024.
Kokouksissa
- käydään läpi neuvoston omat havainnot ja yleisöltä saadut palautteet sekä päätetään niitä koskevista toimenpiteistä
- päätetään neuvostolta pyydettyjen lausuntojen sisällöstä ja sanamuodosta
- sovitaan tavasta, jolla ikäihmisiä koskevista ajankohtaisista asioista kulloinkin on tiedotettava
- sovitaan lähitulevaisuuden toimintaohjelma,
- pidetään pöytäkirjaa, johon kirjataan kokouksessa käsitellyt aloitteet, esitykset ja annetut lausunnot sekä käynti- ja tutustumiskohteissa tehdyt havainnot, todetut toimenpidetarpeet ja saadut palautteet.
Vanhusneuvoston kokoonpano
- Suoja-Sjöblom Marketta (puheenjohtaja), Uudenkaupungin kansalliset seniorit ry, marketta.suoja-sjoblom@fimnet.fi puh. 050 583 9296
- Pietilä Mauri (varapuheenjohtaja), Uudenkaupungin Eläkkeensaajat ry, mauripietila57@gmail.com
- Kassila Sinikka, Omaiset ja Läheiset ry, sinikas@elisanet.fi
- Korpi Sirpa, Eläkeliitto, Kalannin yhdistys, korpi.sirpa@gmail.com
- Wahlbäck Seija, Uudenkaupungin eläkeläiset ry, seijawah@gmail.com
- Jääskeläinen Johanna, kaupunginhallituksen edustaja, jokrihu@gmail.com
- Venla Blomros, sihteeri, Ikäihmisten hyvinvointikoordinaattori, Uudenkaupungin kaupunki, venla.blomros@uusikaupunki.fi puh. 040 513 4902
Vanhusneuvoston toimikausi on valtuustokausi. Neuvosto valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan, joiden toimikausi on kaksi kalenterivuotta kerrallaan. Sihteerinä toimii kaupunginhallituksen nimittämä kaupungin toimihenkilö.