Tukea ja ohjausta maahanmuuttajille

Kaupunki tarjoaa ohjaus- ja neuvontapalveluita maahanmuuttajille. Tavoitteena on edistää uusien asukkaiden kotoutumista kaupunkiin sekä mahdollisuuttaan osallistua aktiivisesti yhteiskunnan toimintaan.

Maahanmuuttokoordinaattori tekee yhteistyötä mm. sosiaalipalveluiden, varhaiskasvatuksen, koulujen, nuorisopalveluiden, kirjaston, terveystoimen sekä seurakunnan ja yhdistysten kanssa. Myös TE-toimisto, Kela, maahanmuuttovirasto ja vastaanottokeskus Medivida ovat keskeisiä yhteistyötahoja. 

Maahanmuuttokoordinaattori auttaa kotoutumisen ensi askeleissa, joita on mm. 

  • opastaminen arkielämän asioissa: asuminen, oleskelulupa, sosiaaliturva, työ ja koulutus
  • vanhemmuuden tukeminen ja neuvonta päivähoito-, koulu- ja harrastusasioissa
  • neuvonta viranomaisasiointiin liittyvissä asioissa (esim. TE-toimisto, Kela, Maahanmuuttovirasto)
  • ohjaaminen terveyspalveluihin
  • maahanmuuttajien ja kantauusikaupunkilaisten kohtaamisen edistäminen

Tavoitteena on myös kehittää maahanmuuttajatyötä, tehostaa eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja ennen kaikkea syventää ja laajentaa keskinäistä ymmärrystä maahanmuuttoasioissa.

Maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalveluiden kehittämishanke

Uusikaupunki on mukana maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalveluiden (MOPPI) kehittämishankkeessa. Hanke on suunnattu maahanmuuttajille ja kaupungin uusille asukkaille. Hankkeen projektikoordinaattori toimii Ukipoliksen tiloissa (Koulukatu 7).

Projektikoordinaattorilta saat neuvoja ja tukea työsuhteisiin, kotouttamisprosessiin, koulutusprosessiin sekä vuorovaikutukseen kuntien ja sosiaalipalvelujen kanssa. Konsultointi on maksuton ja sitä tarjotaan suomeksi, englanniksi, ukrainaksi, venäjäksi ja puolaksi. Asiointi vain ajanvarauksella.

Osallisuutta järjestötoiminnalla

Useat eri järjestöt tarjoavat toimintaa ja apua maahanmuuttajille. Esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on mukana maahanmuuttajien kotouttamisessa. Monet liikunta- ja kulttuurijärjestöt mahdollistavat myös osallistumisen matalalla kynnyksellä. Ottamalla rohkeasti yhteyttä pääsee mukaan toimintaan!