Monitoimijatalo Wintterin rakennuttajia kuvassa.

15.5.2023 14:49

Wintteri on rakentajille ainutlaatuinen kokemus

Monitoimijatalo Wintteri etenee aikataulussaan lähes sadan työntekijän voimin. Rakennusmiehet Vesa-Pekka Rikkonen ja Petri Tuiskala ovat tyytyväisiä saadessaan olla mukana kaupungin historiallisen suurhankkeen rakennustöissä. 

Ulkopuolisen silmin monitoimijatalo Wintteri näyttää etenevän hurjaa vauhtia. Seinät tuntuvat joka viikko ulottuvan ylemmäs ja leveämmälle, ja rakennuksen koko alkaa toden teolla hahmottua ohikulkijallekin. 

– Kyllä teille hulppeat olosuhteet on tähän rakentumassa, myöntää rakennusprojektissa alusta asti työskennellyt laitilalainen Petri Tuiskala, mutta lisää nopeasti perään, ettei kuitenkaan itse ole Laitilasta pois muuttamassa. Ainakaan ihan heti. 

Muutama vuosi sitten uusikaupunkilaistuneella Vesa-Pekka Rikkosella on Wintterin rakentamiseen henkilökohtaisempi suhde. Hänen kaksivuotias tyttärensä tulee aikanaan mitä todennäköisimmin aloittamaan koulutiensä Wintterissä. 

– Tuntuu hyvältä, kun on saanut olla mukana historiallisessa rakennushankkeessa ihan siitä lähtien, kun kaikki oli vielä maan tasalla. Ja onhan tässä erityinen tunne, kun ajattelee, että rakentaa opinahjoa omalle lapselleen, Rikkonen sanoo. 

Kokoluokassaan Wintteri on sekä Rikkoselle että Tuiskalalle suurin rakennusprojekti, jossa he ovat olleet mukana. Hankkeen kokoluokka näkyy arkisessa aherruksessa pitkinä välimatkoina rakennustyömaa-alueella ja ajoittaisena odotteluna, mutta on miesten mielestä ennen kaikkea suunnittelun ja yhteistyön taidonnäyte. 

– Täällä yksi lohkokin on suurempi kuin yksikään aiempi työmaa, jolla olen ollut. Käytännössä yksikään pikkuhomma ei ole täällä pieni, vaan kaikki vaatii tarkkaa suunnittelua, jotta on esimerkiksi oikeat välineet aina käsillä, Tuiskala selittää. 

Kun joka puolella työmaata tapahtuu koko ajan, on juuri hyvä suunnittelu avainasemassa onnistumisessa. 

– Jokainen työvaihe on laskettu ja aikataulutettu tarkkaan, jotta kaikki kuormat ja ihmiset ovat oikeissa paikoissa oikeisiin aikoihin. On ollut hienoa seurata monipuolista rakentamista ja erilaisia toteutustapoja. Itsekin oppii joka päivä jotain uutta, sanoo Rikkonen. 

Juuri nyt monitoimijatalon rakentaminen, hankinnat ja suunnittelu etenevät limittäin. Valtaosa rakennuksen ulkoseinistä on pystyssä, ja väliseiniäkin on asennettu. 

Samaan aikaan hankkeen suunnittelussa keskitytään jo yksityiskohtiin, kuten piha-alueen suunnitelmiin ja kulunvalvontaan sekä sisäosien pintamateriaaleihin ja tilavarausjärjestelmiin. Kaiken ohella Uudenkaupungin kaupunki on valmistellut Wintterin taidehanketta, jossa rinnakkaiseen luonnosvaiheeseen on valittu yhteensä viisi taiteilijaa tai taiteilijatyöryhmää.

Suuren rakennuskokonaisuuden ohella Viikaistenmäellä syntyy myös ystävyyksiä. Työmaalla kuulee useampaa eri kieltä, mutta kielimuurikaan ei ole yhteistyön esteenä Rikkosen ja Tuiskalan mukaan ollut. 

– Viittomalla selvitään aika pitkälle, jos muuten ei meinata toisiamme ymmärtää. Ja yleensä paikalla on aina joku, joka osaa tulkata, Tuiskala kertoo. – Ketään en tuntenut ennalta, kun tänne ensimmäisen kerran tulin, mutta nyt tuon Rikkosen kanssa soitellaan välillä vapaallakin. Mukavia kavereita olen täältä saanut. 

Wintterin rakennushanke jatkuu aina alkuvuoteen 2025 saakka. Vesa-Pekka Rikkosella ja Petri Tuiskalalla on suunnitelmissa pysyä hommissa, kunnes monitoimijatalo on käyttökunnossa. 

– Eiköhän me täällä ihan viimeiseen silikonisaumaan asti olla. Sitä voi sitten muistella joskus tulevaisuudessa, kun tässä uimahallissa polskii, että millainen tämä koko projekti oikein olikaan, Rikkonen tuumii hymyillen.