Sininen aaltografiikka

7.1.2025 09:57

Uusi rakentamislaki toi muutoksia rakentamisen lupakäytäntöihin

1.1.2025 voimaan tullut uusi rakentamislaki toi merkittäviä muutoksia rakentamisen lupakäytäntöihin ja kuntien rakennusvalvontatyöhön.

Uudenkaupungin rakennusvalvonnassa on valmistauduttu uuden rakentamislain voimaantuloon tekemällä tarvittavia muutoksia lupajärjestelmään, lupataksaan ja hallintosääntöön. Lain vaatimat muutokset sähköiseen asiointipalveluun pyritään tekemään niin, ettei se estäisi lupien hakemista. Mikäli järjestelmätoimittajan muutostyöt vaatisivatkin käyttökatkoa, ilmoitetaan siitä välittömästi. 

Uusi rakentamislupa korvaa rakennusluvan, toimenpideluvan ja toimenpideilmoituksen sekä suunnittelutarveratkaisun. 

Rakennusvalvonnan verkkosivut päivitetään alkuvuodesta vastaamaan uusia käytänteitä. 

Uusi laki muuttaa rakentamisen luvanvaraisuutta

Asuinrakennukselle tai vapaa-ajanasunnolle vaaditaan aina rakentamislupa. Rakentamislaissa ei edellytetä lupaa pienille talousrakennuksille (alle 30 m ²) ja katoksille (alle 50 m²), kun ne ovat kaavan, rakentamistapaohjeiden ja rakennusjärjestyksen mukaisia. Luvasta vapautettuja rakennuskohteita ovat mm. pihasauna, autokatos, kesäkeittiö tai varasto. 

Ranta-alueelle rakennuksen rakentaminen vaatii lähes aina poikkeamispäätöksen rakentamisen määrästä riippumatta.

Olemassa olevan rakennuksen laajentaminen vaatii lain mukaan aina luvan. 

Rakentamislain mukaan luvan vaativia hankkeita ovat mm. kiinteistön jätevesijärjestelmä, laituri, aitaaminen ja julkisivun muutostyöt. Julkisivujen muutostöiden osalta lupaa ei vaadita, jos muutokset ovat vähäisiä kaavan ja määräysten mukaisia paitsi, jos rakennuskohde on suojeltu tai se sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla alueella. 

Voit kysyä luvanvaraisuudesta rakennusvalvonnasta neuvoa ja ohjausta.

Rakentamislain perusteella kunta voi rakennusjärjestyksellään vapauttaa luvasta vähäisiä rakennuskohteita kuten aikaisemminkin. Uusi rakennusjärjestys on valmisteilla.

Myös luvasta vapautetun rakentamisen on oltava määräysten mukaista

Vaikka rakentaminen ei edellytä lupaa, on rakentamisessa aina noudatettava rakentamismääräyksiä ja lakia. Luvasta vapautetusta rakentamisesta jää pois ainoastaan lupaprosessi. Vastuu lainmukaisen rakentamisen suunnitteluttamisesta ja toteuttamisesta on rakennuttajalla. 

Rakennuttajan tulee huolehtia riittävän osaamisen ja pätevien asiantuntijoiden hankkimisesta. Hankkeella tulee olla sen vaativuuden mukainen pätevä suunnittelija ja kelpoiset suunnitelmat. Valmistuotteita hankittaessa on syytä vaatia tuotteen valmistajalta riittävät suunnitelmat ja huomioitava myös muiden suunnitelmien tarve esimerkiksi perustusten osalta.

Rakentajan tulee tuntea rakennuspaikan kaavatilanne ja tontin rajat

Rakentajan tulee rakentaa kaavan mukaisesti ja tontin rajojen sisäpuolelle. Kaavanmukaisuus tarkoittaa, että rakennetaan kaavassa sallitun käyttötarkoituksen, kaavamääräysten ja laajuuden (rakennusoikeus, kerrosluku) mukaisesti. Asemakaava-alueella rakentaminen tulee sijoittaa asemakaavassa esitetylle rakennusalalle.

Rakennuspaikalla on oltava riittävästi rakennusoikeutta, joka määräytyy asemakaavan, yleiskaavan tai rakennusjärjestyksen mukaisesti. Katoksen rakentaminen ei vie rakennusoikeutta, jos sen seinistä vähintään 30 % on avointa. Rakennuttajan on huolehdittava, ettei rakennusoikeutta ylitetä. Vesialueilla ei ole rakennusoikeutta ilman kaavaa. 

Jos luvasta vapautettu rakentaminen ei ole määräysten mukaista ja poikkeaa vähäisestikin kaavasta tai rakennusjärjestyksestä, on aina haettava poikkeamislupa. Poikkeamiselle on aina oltava perusteltu syy.

Rakenna vain omalle maalle ja muista naapurit

Rakentajan tulee hallita rakennuspaikkaa. Jos tontin haltijana on taloyhtiö, tulee rakentamisella olla taloyhtiön lupa. Rakentamisen tulee sijoittua olemassa olevaan pihapiiriin.

Suunnittelutarvealueilla tarvitaan lupa rakennettaessa rakentamattomalle kiinteistölle lukuun ottamatta maa- ja metsätaloutta palvelevia pieniä rakennuskohteita siihen osoitetulla alueella.

Luvasta vapautetutkin rakennukset vaikuttavat naapureiden olosuhteisiin, joten on suositeltavaa tiedottaa naapureita ennen rakentamistöiden aloittamista ristiriitojen välttämiseksi.

Vapaus tuo vastuuta

Rakennusvalvonta neuvoo rakentamisen luvanvaraisuudessa, luvan käsittelyprosesseissa ja hallinnollisissa asioissa. Rakennusvalvonta suosittelee hankkeisiin ryhtyviä varmistamaan etukäteen rakennusvalvonnasta, onko hanke lain mukainen. Helpointa on tehdä neuvontapyyntö lupapiste.fi palvelussa, mutta voi myös varata tapaamisajan rakennusvalvonnan nettisivuilla olevasta varauskalenterista tai soittamalla tarkastajalle. 

Rakennusvalvonnan neuvonta on maksutonta ja toivommekin rakentajilta yhteydenottoja, jotta vältytään ikäviltä jälkiselvittelyiltä ja pahimmassa tapauksessa rakennuksen purkamiselta.

Rakennusvalvonta ohjaa luvanvaraista rakentamista. Luvasta vapautetun rakentamisen osalta rakentajan hankkii riittävän osaamisen ja ohjauksen suunnittelijalta, joka ratkaisee rakentamisen tekniset vaatimukset ja varmistaa määräysten mukaisuuden.

Rakennusvalvonta ei myönnä rakentamislupaa kohteille, joihin lupaa ei todellisuudessa vaadita.