Sininen aaltografiikka

26.1.2024 12:22

Uudessakaupungissa suoritettiin ikärajavalvottujen tuotteiden ostokokeita osana ehkäisevää päihdetyötä

Uudessakaupungissa toteutettiin marraskuussa 2023 pakka-toimintamallin mukaisia ostokokeita. Kokeissa nuorilta näyttävät täysi-ikäiset henkilöt yrittivät ostaa alueen vähittäismyyntipisteistä ikärajavalvottuja tuotteita ja keräsivät tietoa siitä, missä myyntipisteissä heidän täysi-ikäisyytensä varmistettiin pyytämällä henkilöllisyystodistusta. 

Ostokokeet ovat osa kaupungin lakisääteistä ehkäisevää päihdetyötä ja niiden tavoitteena on ehkäistä paikallisia alkoholi-, tupakka-, ja rahapelihaittoja saatavuutta rajoittamalla. 

Koeostot kohdistuivat Uudessakaupungissa kymmeneen eri myyntipisteeseen, joihin kuului isoja ja pieniä marketteja, kioskeja ja huoltoasemia. Ostokokeita tehtiin jokaiseen myyntipisteeseen pääsääntöisesti kolme ja yhteensä ostoyrityksiä tehtiin 43. Koeostoista 28 % onnistui, eli nuorelta näyttävä henkilö sai ostettua alkoholi- tai tupakkatuotteita ilman, että häneltä pyydettiin henkilöllisyystodistusta. 

Pakka-ostokokeita järjestävä ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Jennika Salonen painottaa, ettei ostokokeissa etsitä syyllisiä, vaan se on toiminnan seurannan ja arvioinnin väline sekä mahdollistaa kehittämiskohteiden tunnistamisen. 

Ostokokeet tukevat elinkeinoharjoittajien omavalvontaa ja kokeiden tuloksista saadaan tietoa alkoholin, tupakan ja rahapelien vähittäismyynnin ikärajojen omavalvonnan yleistilanteesta paikkakunnalla. Ostokokeiden tulosten avulla vähittäismyyjät voivat kehittää toimintansa vastuullisuutta. Vähittäismyyjille on toimitettu erillinen tiedote ostokokeen tuloksista. 

Salonen teki kokeeseen osallistuneiden nuorten kanssa huomion, ettei papereita välttämättä kysytty sen takia, että nuoret liikkuivat autoilla. Ikään tulisi myös tässä tapauksessa kiinnittää huomiota, sillä autoilevat nuoret saattavat olla vielä 17-vuotiaita.

Avainsanat