Kuvassa havainnepiirros Rauhanpuiston rinteestä kunnostuksen jälkeen

30.8.2023 18:27

Rauhanpuiston suunnitelmat puhuttavat

Rauhanpuiston kunnostussuunnitelmat ovat puhuttaneet viimepäivinä mm. sosiaalisessa mediassa. Tekninen lautakunta käsitteli Rauhanpuiston urakkatarjousta kokouksessaan tiistaina. Alunperin Rauhanpuiston kunnostukseen on varattu investointimääräraha vuoden 2023 valtuuston hyväksymässä budjetissa. Tekninen lautakunta ei hyväksynyt saatua urakkatarjousta. Urakkatarjous ylitti budjetin 3 500 eurolla. Ylitys esitettiin rahoitettavaksi kohdasta puistojen kunnostus. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa 11.9. omassa kokouksessaan. 

Esillä ollut Rauhanpuiston urakka sisältäisi kiviportaiden uusimisen sekä luiskan rakentamisen rannan puolelle. Portaisiin ja luiskaan liittyvät työt kattaisivat suurimman osa syntyvistä kustannuksista. Näillä toimilla olisi tarkoitus tehdä puistoa paremmin saavutettavaksi myös rannan puolelta. Portaista tulisi entistä helppokulkuisemmat ja puisto avautuisi rantaan houkuttelevammin. Punaiseen graniittireunukseen ei oltaisi kajoamassa muilta osin. Lisäksi uusi ramppi mahdollistaisi aiempaa esteettömämmän kulun rannan puolelta mm. lastenvaunuilla ja tarjoaisi vaihtoehtoisen reitin tulevaisuudessa kirjastoon ja torille. 

Portaiden yläpään oleskelualuetta olisi tarkoitus leventää ja sijoittaa alueelle mm. penkkejä. Puisto on kesäisin suosittu varjoisa levähdyspaikka, kuntalaisten keidas, eikä huhuista huolimatta alueelta ole tarkoitus poistaa vanhoja puita. Kaksi Alisenkadun tuntumassa olevaa puuta joudutaan uusimaan huonokuntoisina, kuntotutkimuksen perusteella joka tapauksessa. Alueen polkuja ei olla kiveämässä vaan ne säilyvät kivituhkapintaisina.

Rannan puolen suuret istutusalueet olisi myös tarkoitus kunnostaa ja valita istutuksiin monivuotisia ja kestäviä kasveja. Kaupunkisuunnittelun linjana on ollut tehdä luonnon monimuotoisuutta tukevia, perennoihin ja pensaisiin painottuvia istutusalueita niihin paikkoihin, joissa se on mahdollista. Ja toisaalta sijoittaa vuosittain uusittavia kesäkukkia enemminkin ruukkuihin ja amppeleihin.

Kuva rauhapuistosta vuodelta 1972. Kuvassa etualalla kukkaistutuksia taaempana penkkiryhmiä sekä polku joka jotaa kohti toria ja kirkkoa.
Uudessa suunnitelmassa portaiden yläpään tasanne palautettaisiin 1970-luvun tyyliseksi niin, että penkkialueet sijaitsisivat molemmin puolen pääpolkua. Kuva: Ugin museon valokuvakokoelma
Ryhmä juhlivia ihmisiä  yhteislyseon 50-vuotisjuhlapäivänä 1945.
Rauhanpuisto on ollut perustamisestaan saakka suosittu kokoontumispaikka. Kuva on otettu yhteislyseon 50-vuotisjuhlapäivänä. Kuva: Uudenkaupungin museon valokuvakokoelma.