piirroskuva Crusellista

3.7.2023 17:01

Museo on julkaissut Crusellin jalanjäljillä -mobiilioppaan suomeksi ja englanniksi

Uudenkaupungin museo on valmistanut etenkin Crusell-viikkoa ja sen vieraita ja osallistujia ajatellen uuden Seinätön museo -mobiilioppaan: Crusellin jalanjäljillä. Mobiilioppaassa on kymmenen karttakohdetta, joiden avulla kerrotaan siitä, millainen oli se Uusikaupunki, jossa säveltäjä Berndt Crusell vuonna 1775 syntyi, ja missä asui ensimmäiset kahdeksan vuotta. Kymmenessä kohdepisteessä kerrotaan paitsi säveltäjän elämänvaiheista myös mm. siitä, millaista oli asua 1700-luvun lopun Uudessakaupungissa, missä sijaitsi koulu, millaiset olivat mm. tori, satama, ruutukaava-alue jne. Osa kohteista on samoja, joita on esitelty museon muissakin mobiilioppaissa, mutta nyt näkökulma on 1700-luvussa.

Oppaan kiertosuunnalla tai -järjestyksellä ei ole väliä, mutta museo suosittelee aloittamaan kiertämisen Berndt Crusellin syntymäpaikan kohdalta, Myllykatu 6. Mobiiliopasta varten ei tarvitse ladata mitään sovellusta, se toimii osoitteessa https://tarinasoitin.fi/crusell ja sitä voi joko lukea tai oppaan tekstin voi myös kuunnella suomeksi. Tämä opas on tehty myös englanninkielisellä tekstillä. Kielen voi valita oppaassa olevasta Suomen tai Englannin lippusymbolista.

Crusellin jalanjäljillä on jo 12. museon valmistama mobiiliopas. Muita oppaita ovat mm. Ruokolanjärven alueen historiasta ja Kaupunginlahden alueen historiasta kertovat oppaat. Yksi oppaista esittelee kaikki kaupunkialueen julkiset veistokset ja muistokivet ja -laatat. Viime kesänä valmistui Pyhämaan kirkonkylään kulttuuripolku-opas, joka on ollut hyvin suosittu. Kaikki Uudenkaupungin museon Seinätön museo -oppaat löytyvät osoitteesta https://tarinasoitin.fi/uudenkaupunginmuseo.

mobiilioppaan mainos, Cruselli
Avainsanat