
11.3.2025 14:00
Lokalahdella hoidetaan Lemmiluodon ja Petäisen luonnonsuojelualueiden lehtoja vuoden 2025 aikana
Lokalahden Kairamaalla Niittyluodontien varrella sijaitsevat Lemmiluodon ja Petäisen jalopuu- ja pähkinäpensaslehtojen luonnonsuojelualueet. Lehtojen harvinaisen lajiston säilymiseksi Uudenkaupungin kaupunki tekee alueellaan hoitotoimenpiteitä keväällä ja syksyllä 2025. Hoitotoimet toteutetaan Varsinais-Suomen Helmikunnat 3 -hankkeessa ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelman avustuksella.
Mitä alueella nyt tehdään?
Alueelle on laadittu hoitosuunnitelma (Luontotietopalvelu Taiga Oy 2024), jonka mukaisesti luonnonhoitotyönä alueelta poistetaan kuusta sekä kaatamalla, että kaulaamalla eli poistamalla kuorta rungon ympäriltä. Urakan hoitaa Pohjolan Metsä- ja Arboristipalvelut. Myös muita puulajeja kaulataan tai kaadetaan lehtolajiston olosuhteiden parantamiseksi. Hakkuutähteitä saatetaan polttaa, mikäli olosuhteet sen sallivat. Lisäksi alueelta kerätään roskia ja sähkölinjan läheisyydestä poistetaan puita.
Hoitotoimet kohdistetaan alueen lehtomaisille kuvioille ja kangasmaan kuvioille kuusta jätetään reilusti. Hoitotoimien tavoitteena on myös lahopuun määrän lisääminen ja siksi osa kaadettavista kuusista jätetään maastoon lahoamaan joko pystyyn tai maahan. Osa kuusista kaulataan ja näin niistä syntyy lahopuuta ja lahopuujatkumoa alueelle turvaamaan lahopuulla elävien lajien elinolosuhteita. Lisäksi hoitotoimina palautetaan alueen luontaista vesitaloutta.
Samankaltaisia hoitotöitä on tehty viimeksi noin 15 vuotta sitten yhdessä Metsähallituksen kanssa. Kannustamme myös alueen asukkaita ja mökkiläisiä huomioimaan lehtomaiset piirteet omilla tonteillaan sekä turvaamaan rantaluonnon ominaispiirteitä muun muassa säästämällä luontaista rantapuustoa.
Huomioithan työmaan alueella liikkuessasi
Työmaat sijoittuvat kaupungin omistamille kiinteistöille Niittyluodontien molemmille puolille. Noudathan alueella liikkuessasi työmaaohjeistuksia ja turvallisuusohjeita. Hakkuutähteiden polttamisesta saattaa aiheutua savuhaittaa, josta ilmoitetaan pelastuslaitokselle. Hoitotöitä tehdään keväällä ja syksyllä 2025.

Miksi lehtojen hoito on tärkeää?
Lehdot ovat reheviä ja runsaslajisia metsätyyppejä, jotka tarjoavat elinympäristön monimuotoiselle kasvi-, lintu-, sieni ja hyönteislajistolle. Metsien uhanalaisista lajeista 45,3 % elää ensisijaisesti lehdoissa. Lehto- ja lehtimetsässä elää uhanalaisista sienistä ja jäkälistä 45 %, selkärangattomista eläimistä 22 % ja putkilokasveista 10 %. Lehdot ovat siten luonnonsuojelullisesti erityisen arvokkaista erityisesti myös siksi, että lehtojen pinta-ala Suomen metsämaasta on vain 1-2 %.
Nyt hoidettavien suojelualueiden erityispiirre on kuivat ja tuoreet lehdot, joissa kasvaa jalopuita ja runsaasti pähkinäpensasta. Lehtojen luontainen laji kuusi uhkaa kuitenkin runsastumisellaan muiden puu- ja kasvilajien olosuhteita. Kasvavat kuuset esimerkiksi varjostavat aluetta ja niiden neulaskarike happamoittaa maaperää. Suuri osa lehtojen lajeista on riippuvaisia valoisasta ja lämpimästä elinympäristöstä sekä ravinteikkaasta multamaasta.
Ihmisen toimet maa- ja metsätaloudessa ja maankäytössä ylipäänsä ovat vähentäneet lehtojen määrää ja muuttaneet niiden rakennetta. Lehtojen suojeluun on mahdollista saada vapaaehtoista METSO-rahoitusta.