Kesäpäivän viettoa toritapahtumassa uudenkaupungin kauppatorilla.

2.9.2024 11:22

Kuntakohtaiset matkailun tulo- ja työllisyysvaikutukset selvitetty - Uusikaupunki mukana ensimmäistä kertaa

Tutkimukset vuoden 2023 kuntakohtaisista matkailutuloista sekä työllisyysvaikutuksista ovat valmistuneet. Visitory Oy:n tutkimuskokonaisuus toteutettiin nyt aiempaa laajempana ja Uusikaupunki osallistui siihen ensimmäistä kertaa.  

Tutkimuksen mukaan Uudenkaupungin välitön matkailutulo vuonna 2023 oli yhteensä noin 16,1 miljoonaa euroa. Matkailun kokonaisvaikutukset olivat 23,22 miljoonaa euroa ja matkailutulo asukasta kohden 1064 euroa.  

Matkailun osuus kaikkien toimialojen liikevaihdosta oli 0,80 %. Matkailu aikaansai Uudessakaupungissa 63 välitöntä henkilötyövuotta ja kokonaistyöllisyysvaikutus oli 76 henkilötyövuotta. Välittömiä palkkatuloja matkailun ansiosta maksettiin 2,2 miljoonaa euroa ja tästä kertyi kunnallisverotuloja 0,2 miljoonaa euroa. Matkailun osuus Uudenkaupungin kaikkien toimialojen henkilötyövuosista oli 1,06 %. 

Vertailtaessa välitöntä matkailutuloa muiden toimialojen liikevaihtoon, voidaan todeta, että matkailutulo on Uudessakaupungissa hieman suurempi kuin kiinteistöalan toiminta ja lähes yhtä suuri kuin talonrakentaminen ja sosiaalihuollon laitospalvelut.

Uusikaupunki menestyi vertailussa hyvin

Uusikaupunki menestyi vertailussa erinomaisesti suhteessa muihin samankokoisiin ja -tyyppisiin kaupunkeihin.

-Päihitimme matkailutulossa esimerkiksi matkailukaupunkina tunnetun Hangon (13,9 milj.) ja puutaloistaan tunnetun Loviisan (n. 15 milj.). Osaltaan tähän varmasti vaikuttaa se, että meillä on enemmän ympärivuotista tarjontaa mm. kulttuuri- ja tapahtumapuolella. Kasvua voidaan saavuttaa juuri ympärivuotiseen toimintaan panostamalla, tähdentää Uudenkaupungin matkailusuunnittelija Irmeli Laiho-Andersson. 

Matkailun merkitystä ei voi liikaa korostaa. Matkailu ei työllistä pelkästään suoraan matkailualan työntekijöitä, vaan se tukee myös muita elinkeinoja, kuten rakennus- ja elintarviketeollisuutta sekä muita palvelualoja. Laiho-Andersson painottaa, että matkailu on tärkeä osa kaupungin elinvoimaisuutta ja se luo edellytyksiä uusille työpaikoille, yrittäjyydelle sekä investoinneille. 

-On myös helpompaa muuttaa ja valita asuinpaikaksi sellainen paikkakunta, jossa on aiemmin käynyt ja joka on jo ennestään tuttu, Laiho-Andersson kuvailee.

Uudenkaupungin matkailutulo- ja työllisyysvaikutuksia selvitettiin nyt ensimmäistä kertaa valtakunnallisesti vertailukelpoisella laskentamenetelmällä. Aiemmat tutkimukset on toteutettu numeerisella matkailumallilla maakuntatasolla Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Suoraa vertausta aiempiin vuosiin ei siis voi tehdä, mutta tutkimustulos toimii hyvänä vertailupohjana tuleville valtakunnallisille mittauksille. 

Tutkimustuloksiin voi tutustua tarkemmin Visitory Oy:n verkkosivustolla. 

Avainsanat