Sininen aaltografiikka

2.2.2024 11:32

Kaupunginvaltuuston kokousten lähetykset siirtyvät uuteen videopalveluun

Kaupunginvaltuuston kokoukset ovat 5.2.2024 alkaen katsottavissa YouTuben sijaan kaupungin uudessa videopilvipalvelussa. 

Kaupunki päätti siirtää virallisten kokousten striimit ja tallenteet uuteen palveluun parantaakseen niiden saavutettavuutta sekä tietosuojaa. Uudessa palvelussa videot ovat katsottavissa ilman mainossisältöjä. Palvelu mahdollistaa myös videoiden automatisoidun tekstittämisen, joten jatkossa lähetysten tallenteet tekstitetään kahden viikon sisällä striimauksesta ja julkaistaan verkkoon katsottaviksi. 

Digipalvelulain vaatimusten mukaisesti suorat lähetykset tulee tekstittää kahden viikon sisällä ensijulkaisusta. Tekstityksestä hyötyvät paitsi kuulovammaiset myös esimerkiksi kieltä opettelevat sekä hälyisessä tilassa videoita katsovat. Videoita katsotaan ylipäänsä yhä enemmän ilman ääntä, joten tekstitys takaa sen, että viesti tavoittaa katsojan. 

Videoiden tekstityksessä hyödynnetään tekoälyä, joka muuttaa videolla kuultavan puheen tekstiksi. Monituntisten videoiden tekstittäminen käsin olisi valtavan työlästä, mutta tekoäly suoriutuu tehtävästä ripeästi ja kustannustehokkaasti. 

Tekoälyn tuottama teksti on hyvää, mutta ei täysin virheetöntä. Tekstit tarkistetaan pintapuolisesti ennen tallenteiden julkaisua, mutta mikäli katsojat huomaavat häiritseviä asiavirheitä, voi niistä lähettää palautetta kaupungin kirjaamoon. 

Kaupunginvaltuuston seuraavan kokouksen lähetys on katsottavissa videopilvipalvelussa sekä kaupunginvaltuuston verkkosivulla 5.2. klo 18.30 alkaen.  

Kaupungin YouTube-kanava jää käyttöön uuden palvelun rinnalle, mutta tästedes siellä julkaistaan vain kevyempää ja erityisesti markkinointiin painottuvaa sisältöä.