Luminen mäntymetsä.

19.3.2024 14:15

Ilmoita susihavaintosi petoyhdyshenkilölle

Kansalaisten toivotaan ilmoittavan kaikista susihavainnoista alueen petoyhdyshenkilöille. Petoyhdyshenkilöt ovat vapaaehtoisia, koulutettuja asiantuntijoita, jotka tarkastavat ja kirjaavat suurpetohavaintoja. 

Suurpetohavainto voi olla näköhavainto eläimestä tai havainto jäljistä, jätöksistä, haaskoista tai kynnenjäljistä. Havainnon yksityiskohdat ja tarkka sijainti kannattaa ilmoittaa paikalliselle petoyhdyshenkilölle heti tapahtuman jälkeen.  

Jos eläin käyttäytyy uhkaavasti, tulee kohtaamisesta ilmoittaa hätäkeskukseen, mutta asia on hyvä saattaa myös petoyhdyshenkilön tietoon, jotta viranomaiset ja hallinto saavat havaintokirjausten perusteella muodostettua kattavan tilannekuvan.

Havaintotietoja käytetään moneen

Petoyhdyshenkilöt kirjaavat varmennetut havainnot Tassu-tietojärjestelmään. Kirjausten perusteella tehdään suurpetojen kannanarviointia ja punnitaan näihin lajeihin kohdistuvien karkotus- ja lopetustoimien tarvetta. Havaintoja hyödynnetään myös suurpetovahinkojen ennaltaehkäisyssä, kuten petoaitojen kohdentamisessa sekä arvioitaessa lasten koulukyytien tarpeellisuutta. 

Avainsanat