Syksyisiä ja keltaisia puun lehtiä, aurinko paistaa taustalla.

22.10.2024 15:18

Hyödynnä haravointijäte ja risut kotipihassa – ylimääräiset voi viedä maksutta lajitteluasemille 

Syksyllä puista pudonneet lehdet ja risut ovat ravintorikasta maanparannusainetta omaan kotipihaan. Luonnon monimuotoisuuden kannalta paras vaihtoehto on antaa lakastuneiden lehtien jäädä maahan rikastuttamaan alueen lajistoa. Jos haravointijätettä ja risuja kertyy yli oman tarpeen, voi ylimääräiset tuoda maksutta lajitteluasemille. 

Paras ruska-aika on pian ohi, ja värikkäät lehdet putoilevat puista monen pihamaalle. Haravointiin ryhtymisen sijasta kannattaisi lakastuvat lehdet jättää ravitsemaan pihanurmea tai kompostoida ne ravinteikkaaksi mullaksi omassa kotipihassa. 

– Puista pudonneet lehdet ovat erinomaista maanparannusainetta. Risuista voi itse pilkkoa oksasilppurilla tai puutarhasaksilla haketta pensaiden juurille ja sitä voi käyttää myös kompostin seosaineena. Lehtikompostorissa haravointijätteestä kompostoituu erinomaista multaa korvaamaan kaupasta hankitut multasäkit, Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) materiaalipäällikkö Marko Kokkonen vinkkaa. 

Haravoimatta jättäminen on luonnon kannalta parasta 

Lehtikerros toimii talvehtimispaikkana hyönteisille ja eläimille, kuten siileille ja sammakoille. Puusta pudonneet lehdet auttavat maaperässä kasvavia lajeja selviytymään talvesta ja toimivat eristeenä kevään varhaisimmille kukille. Lehtikerroksen paikalleen jättäminen rikastuttaa siis alueen lajistoa ja tukee lajien selviytymistä. 

Ylimääräiset puutarhajätteet lajitteluasemille 

Jos lehtiä ja risuja kertyy paljon yli oman tarpeen, voi ylimääräiset tuoda maksutta LSJH:n lajitteluasemille niiden aukioloaikoina ympäri vuoden. 

Haravointijätteeksi lasketaan lehdet, havunneulaset, ruoho ja kävyt sekä kitketyt kasvit ja kaislat. Risuja ja oksia otetaan vastaan maksutta kaikenkokoisina. Omenat sen sijaan eivät ole haravointijätettä, vaan ne otetaan lajitteluasemalla vastaan biojätteenä biojätteen hinnalla.  

Uudessakaupungissa haravointijätteet otetaan vastaan LSJH:n lajitteluasemalla osoitteessa Orinkuja 1; risut ja oksat sen sijaan VSV-Energian toimipisteessä osoitteessa Onkakatu 1.  

Lähimmän haravointijätteen vastaanottopaikan voi tarkistaa osoitteesta www.kierrätys.info klikkaamalla vasemmasta valikosta rastin ruutuun “puutarhajäte”. Asemien aukioloajat löytyvät osoitteesta www.lsjh.fi/lajitteluasemat.  

Avainsanat