OmaUki logo ja tulokset on selvillä -teksti

20.6.2023 14:45

Asukasbudjetoinnin tulokset selvillä - Retkeily- ja liikuntamahdollisuuksien kehittäminen sai eniten kannatusta

Uudenkaupungin asukasbudjetointi lähti liikkeelle valtuustoaloitteesta. Ensimmäisen asukasbudjetoinnin rajauksena käytettiin maantieteellistä rajausta. Äänestysehdotuksia sai siten jättää Kalannin, Pyhämaan, Lokalahden ja entisen Uudenkaupungin maalaiskunnan ja saariston alueille. Tavoitteena oli kerätä monipuolisia ideoita kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi sekä asuin- ja elinympäristön kehittämiseksi. 

Asukasbudjetointi alkoi ideoiden keräämisellä helmikuussa ja lopullinen äänestys järjestettiin kesäkuun alussa. Saimme kaikilta alueilta hyviä ideoita ja kuntalaiset osallistuivat aktiivisesti ideoiden jalostamiseen. Äänestys mahdollistettiin verkossa sekä paperiäänestyksellä liitosalueilla että kaupungin eri toimipisteissä. 

Asukasbudjetoinnin määräraha on yhteensä 65 000 euroa, ja se on huomioitu osana Hyvinvointi- ja vapaa-aikapalveluiden budjettia. Käytännön työ on tehty tiiviissä yhteistyössä kaupunkisuunnittelun kanssa. Asukasbudjetointi on parhaimmillaan monialaista ja sektorirajat ylittävää yhteistyötä niin kaupunkiorganisaation sisällä kuin suhteessa asukkaisiin ja paikallisiin yhdistyksiin. Prosessin aikana kertyneitä oppeja pystytään hyödyntämään kaupungin osallisuustyötä. Asukasbudjetointi itsessään toteutettiin Uudessakaupungissa kokeiluna ja sen mahdollisesta jatkosta päätetää myöhemmin.    

Äänestyksen tulokset

Kannatusääniä annettiin eri kohteille yhteensä 888 ja neuvoa-antavia, esim. mökkiläisten ääniä 93. Lokalahdella ehdotus nuorten avoimesta olohuoneesta sijoittui 3. saaden 17% äänistä, mutta ehdotus ei mahtunut alueen budjettiin. Kalannissa ja maalaiskunnan alueella äänestystulos oli hyvin selvä. Pyhämaassa toiveet tiivistyivät kehittämisen tuloksena kolmeen teemaan ja ehdotuksista ei äänestetty, vaan rahoitus jakautuu Vintrin ja Raulion uimarantojen kohentamiseen sekä lapsiperheiden huomioimiseen.  
 
Neuvoa-antavien äänestystulos oli hyvin samansuuntainen kuin varsinaisenkin äänestyksen. Tasapisteissä neuvoa-antava äänestys olisi ratkaissut tuloksen, nyt siihen ei tarvinnut turvautua. Ainoastaan maalaiskunnan alueella neuvoa-antava äänestystulos erosi lopullisesta tuloksesta. Vapaa-ajanasukkaat olisivat nostaneet kaukalon toteutukseen ja jättäneet Lasamäen kunnostuksen ulos.  
 
Kalanti budjetti 20 000 €

  1. Laavu ja luontopolku 10 000 euroa (30 % alueen äänistä) 
  2. Haimion uimarannan kohentaminen 10 000 euroa (29 %)

Lokalahti budjetti 15 000 € 

  1. Luontopolun kunnostus 5000 euroa (25 % alueen äänistä) 
  2. Eräistenkarin kompostoiva wc 2000 euroa (20 %) 
  3. Lasten luontopolku pururadan yhteyteen 3500 euroa 
  4. Jäljelle jäävä summa 4 500 euroa käytetään puiston kehittämiseen. Alkuperäinen budjetti oli 7500 euroa. Puiston ehdotus on mahdollista pilkkoa helposti pienempiin osiin.  

Ent. Maalaiskunta ja saaristo budjetti 15 000 € 

  1. Karhuluodon kunnostus 5000 euroa (37,5 % alueen äänistä) 
  2. Lasamäen pulkkamäen kunnostus ja grillipaikka talveksi 10 000 euroa (27 %) 

Pyhämaa budjetti 15 000 € 

  1. Raulio rantakuntoon 5000 euroa 
  2. Vintrin virkistysalue 5000 euroa 
  3. Koulun alue ja perheiden Pyhämaa 5000 euroa