Kapteenit - moniosaajia merellä ja maissa -näyttely

Ylinenkatu 11, 23500 Uusikaupunki

Kapteenit näyttelyn otsake

KAPTEENIT - Moniosaajia merellä ja maissa

Wahlbergin museotalon vuoden 2023 päänäyttely.

Uusikaupunki on aina ollut merikaupunki, ja sen asukkaat ovat saaneet elantonsa merenkulusta. Vielä 1800-luvulla kaupungin yleisimmät ammatit olivat juuri merenkulun ammatteja. Muuta miehistöä väheksymättä laivojen kapteeneista ja heidän toiminnastaan on jäänyt eniten tietoa jälkipolville. Merikapteenit eivät kuitenkaan olleet vain kapteeneja. Eikä kapteenin työ ollut pelkästään miehistön päällikkönä toimimista. Kapteeni vastasi kaikesta mitä laivalla tapahtui, ja hän olikin niin johtaja, lääkäri, pappi kuin liikemieskin, jonka vastuulla oli usein myös huolehtia siitä, että laiva sai mahdollisimman tuottoisia lasteja. Usein kapteeni omisti myös osan laivasta.

Ei ollut siis ihme, että useat kapteenit alkoivat viimeistään kapteenin työstä eläköidyttyään toimimaan erilaisissa kauppamerenkulkuun liittyvissä tehtävissä. Merikapteenit olivat siis usein myös laivanvarustajia, laivanrakennuttajia ja laivayhtiöiden johtajia. Kapteenit saivat työstään vankan pohjan liiketoiminnasta yleensä, joten he toimivat usein myös muillakin aloilla, jotka eivät millään tavalla liittyneet merenkulkuun. Merikaupungin porvaristoon kuuluvat kapteenit olivat myös yhteiskunnallisesti aktiivisia, ja mukana monissa luottamustoimissa. He kuuluivat kaupungin varakkaimpiin asukkaisiin, joten he olivat luonnollisesti kiinnostuneita siitä, kuinka kaupunkia hoidettiin ja kehitettiin, jo pelkästään omien liiketoimiensa takia.

Kapteenit olivat muiden rooliensa lisäksi yleensä myös aviomiehiä ja isiä. Merillä ollessaan he joutuivat olemaan pitkiä aikoja erossa perheistään, jolloin ikävä ja huoli olivat pysyviä tunnetiloja, puolin ja toisin. Isän ammatti aiheutti haasteita koko perheen elämään, mutta usein myös mahdollisti mukavan toimeentulon ja hyvät yhteydet ulkomaille.  

Kapteenit – moniosaajia merellä ja maissa -näyttely kertoo kahdeksan uusikaupunkilaisen kapteenin elämästä, urasta ja perheistä.