Julkisten sähkölatauspisteiden yleissuunnitelma
Tällä sivulla
Ladattavien sähköautojen lisääntyessä liikenteessä tarvitaan enenevissä määrin latausinfraa ja sähköautojen julkinen latausverkosto kehittyy vauhdilla. Latausasemia, joihin kuuluu yksi tai useampi latauspiste, perustetaan jatkuvasti lisää.
Sijoitettaessa latausinfraa katu- ja yleisille alueille, on huomioitava liikenteen tarpeet, kunnossapidon ja muun kadunpidon edellytykset, kaupunkikuvalliset vaikutukset ja sähköverkon tilanne.
Latausasemiin liittyvien prosessien sujuvoittamiseksi keskusta-alueelle on laadittu yleissuunnitelmaehdotus koskien katu- ja yleisten alueiden sijoituspaikkoja ja sijoittamisen reunaehtoja. Yleissuunnitelma on tarkoitettu latauspisteiden lupahakemusten laatijoiden ja käsittelijöiden sekä kadunpidosta vastaavien käyttöön.
Yleissuunnitelma
Julkisissa latauspisteissä käytetään kahta lataustapaa neljästä nykyisestä saatavilla olevasta lataustavasta:
- Peruslataus, jossa teho on 3.7-22 kW, pistoke Type2 -standardi
- Pikalataus, jossa teho 22-150 kW, pistoke CCS tai CHAdeMO -standardi
Nämä lataustavat ovat Seskon (Suomen sähköteknisen alan standardointijärjestön) suosituksen mukaisia.
Sähkönsaannin ja tietoliikenneyhteyksien varmistamisesta vastaa aina latausaseman haltija.
Peruslatausasemat ovat tilan tarpeeltaan postin kirjelaatikon suuruusluokkaa, joten niitä voidaan sijoittaa pysäköintiruutujen väliin. Pikalatausasemat vaativat puolestaan tilaa jääkaapin suuruusluokan verran ja niiden sovittaminen kaupunkikuvaan vaatii enemmän suunnittelua. Joidenkin pikalatausasemien keskusyksikköön voidaan liittää useita lataustolppia satelliitteina muutaman kymmenen metrin säteellä, jolloin itse latausasemayksikkö voidaan sijoittaa vapaammin.
Keskusta-alueen sijoituspisteet
Keskustan alueelle on määritetty liitteen kartan mukaisiin sijainteihin 13 kpl latauspisteitä, joista peruslataustyyppiä on 6 kpl ja pikalataus-tyyppiä 7 kpl.
Vapaana:
- Jäähallin pysäköintialue/Pikalataus
- Kasarminlahdentien uusi pysäköintialue/Pikalataus
- Kulttuurikeskus Crusellin pysäköintialue/Pikalataus
- Mörnenkadun pysäköintialue lähimpänä Lokalahdentietä/Peruslataus
- Pakkahuoneen torin pysäköintialue/Pikalataus
- Rauhankadun vinopysäköintipaikat kirjaston edessä/Peruslataus
- Santtion leirintäalue/Peruslataus
- Sorvakon rantatie sirkuskentän sisäänajotien varressa/Pikalataus
- Uimahallin pysäköintialue, myöhemmin Wintterin pysäköintialue/Pikalataus
- Vuorikadun vinopysäköintipaikat välillä Koulukatu - Rauhankatu/Peruslataus
Toteutuneet:
- Alinenkatu, Telmarinin edusta/Peruslataus
- Linja-autoaseman alue/Pikalataus
- Torin alue/Peruslataus (olemassa oleva)
Latauspisteen sijoittaminen, soveltuvuus kaupunkikuvaan ja kadun kunnossapito
Kadun varrella sijaitsevat latauspaikat sijoitetaan vinopysäköintiruutujen tai kohtisuorien pysäköintiruutujen kohdalle. Jalkakäytävälle tai pyörätielle ei osoiteta latauslaitteita. Peruslataustolppa sijoitetaan kahden pysäköintiruudun väliin pysäköintiruutujen puolelle kuten katuvalaisimetkin on sijoitettu. Mikäli pysäköintiruutujen edessä on viherkaista tai erotuskaista, lataustolppa sijoitetaan sinne. Jos kaistalla on muita rakenteita esim. puita, pylväitä tai liikennemerkkejä, latauslaite sijoitetaan samaan linjaan näiden kanssa. Pikalatauspisteet soveltuvat parhaiten pysäköintialueille.
Pääsääntöisesti latausasemiin ei tule käyttää törmäyssuojausta, vaan ne sjoitetaan siten, että pysäköivien ajoneuvojen ja kunnossapitokaluston törmäysvaara on pieni. Törmäyssuoja voi kuitenkin olla tarpeen koneellisen kunnossapidon vuoksi ja tämä määritetään sijoitusluvassa.
Latauspaikan kohdan pysäköintiruudut säilytetään yleisessä, aikarajoitetussa pysäköintikäytössä. Pysäköintiaika ilmoitetaan lisäkilvellä. Pysäköintipaikkoja ei maalata eri värillä eikä symbolilla.
Latausasemia, joissa latausjohdot tai niiden telineet nousevat latausaseman yläpuolelle, ei sallita.
Kaikkien latausasemien perusväri on harmaa. Sama koskee mahdollisia törmäyssuojia. Kullekin latausasemalle ja siihen liittyville muille rakenteille sekä mainos- ja ohjeteksteille on määritettävä väri- ja tyyliehdotukset, jotka on hyväksytettävä kaupunkisuunnittelussa ennen tilaamista. Räikeitä ja liiallisesti erottuvia värisävyjä tai kuva-aiheita ei hyväksytä.
Latauslaitetta sekä siitä ulkonevia johtoja joudutaan varomaan, mistä aiheutuu hankaluutta kadun ja yleisen alueen kunnossapidolle. Latauslaitteen välitön ympäristö 1 metrin säteellä laitteen ulkopinnoista osoitetaan laitteen haltijan kunnossapidettäväksi. Kunnossapitotoimia ovat mm. lumen, lehtien ja roskien poisto ja liukkauden torjunta. Kaupungin kunnossapitoyksikkö kuitenkin huolehtii myös laitteen ympärystästä muun kadunpidon yhteydessä, jos se haitatta käy päinsä. Kunnossapitoon liittyvät toimet määritetään tarkemmin sijoitusluvassa ja maanvuokrasopimuksessa. Vastuu latauslaitteesta ja sen välittömän ympäristön siisteydestä ja turvallisuudesta on kuitenkin aina laitteen omistajalla, joka vastaa vahingoista kaupungille tai kolmannelle osapuolelle. Laitteen ylläpitoon, kuten ohjelmisto- tai laiterikkojen korjaamiseen, kaupunki ei osallistu millään tavoin.
Katu- ja yleisten alueiden julkisten latauspisteiden lupa- ja sopimusprosessi
Katu- ja yleisille alueille voi rakentaa ainoastaan julkisia latauspisteitä.
Kaikkien katu- tai yleiselle alueelle suunniteltujen latauspisteiden toteuttamisen edellytyksenä on maanvuokrasopimus ja sijoituslupa. Latauspisteen rakentamista suunnittelevan on käynnistettävä sijoitusluvan hakeminen ja maanvuokrausprosessi yhtäaikaisesti lähettämällä hakemus ja siihen liittyvä aineisto kirjaamoon.
Muilla alueilla, kuten esim. yksityisillä kiinteistöillä, latausasemaa varten haetaan toimenpidelupa rakennusvalvonnasta tai asia käsitellään rakennusluvan yhteydessä. Tässä kuvattua prosessia ei sovelleta muuta kuin kaduille ja yleisille alueille sijoitettaviin latauspisteisiin.
Vuokrasopimuksen tarkoituksena on määrittää oikeudet ja vastuut sähkölatauspisteen haltijan ja kaupungin välillä liittyen esim. yllä- ja kunnosapitoon ja käytöstä poistamisen toimenpiteisiin. Maanvuokran suuruus on kulloinkin voimassa olevan vahvistetun vähimmäisvuokran mukainen. Tällä hetkellä vähimmäisvuokran suuruus on 120 €/vuosi. Maanvuokra koskee kiinteitä latauslaitteita. Pysäköintiruutujen vuokraamisesta sovitaan aina erikseen ja sopimusehdot määritetään tapauskohtaisesti.
Sijoituslupa vaaditaan kaikilta kadulle tai yleiselle alueelle sekä niiden ylä- tai alapuolelle sijoitettavilta rakenteilta ja sitä on haettava myös latauslaitteille. Latauspisteen sijoitusluvan ehdoissa annetaan tarkempia määräyksiä laitteen sijoittamisesta. Sijoituslupa on ehdollinen, eikä päde ilman voimassa olevaa vuokrasopimusta ja samoin vuokrasopimuksen solmiminen edellyttää sijoituslupaa. Pikalatausasemalle on aina haettava sijoitusluvan lisäksi toimenpidelupa rakennusvalvonnasta. Peruslataustolpalle riittää sijoituslupa, kun se sijoitetaan yleissuunnitelman mukaiselle alueelle. Sähkö- tai tietoliikenneverkon vahvistamiseen liittyvä muutosrakentaminen voi sisältää sijoitus-, toimenpide- tai rakennuslupaa edellyttäviä toimia. Sähkö- tai tietoliikenneverkkoon kohdistuvista toimista sähkö- tai tietoliikenneverkon haltija hakee tarvittavat luvat.
Jos latausaseman sijoittaminen poikkeaa yleissuunnitelmasta, tulee poikkeama käsitellä ensin kaupunkisuunnittelussa ja sitten rakennusvalvonnassa. Latausaseman sijoittelu voidaan hyväksyä myös asemakaavassa tai katusuunnitelmassa, jolloin em. poikkeamiskäsittelyä ei tarvita.
Latausasemien käytännön rakentaminen vaatii lisäksi aina kaivuuluvan samoin kuin muutkin kaduilla ja yleisillä alueilla suoritettavat rakennustyöt.
Canemure Vakka-Suomi -hanke
Hanke edistää sähkö-, hybridi- ja kaasuautojen käyttöönottoa Vakka-Suomessa. Osahankkeessa jaetaan tietoa ja kannustetaan taloyhtiöitä ja yrityksiä investoimaan sähköautoilun edellyttämään infraan ja edistämään näin siirtymää kohti liikenteen sähköistämistä.
Toteutusaika: 2022 - 2024