Suomi
Uudenkaupunkin Museo
Museo

Wahlbergin museotalo

Ma 7.1.2019 - To 31.12.2020
Wahlbergin museotalo on Uudenkaupungin museon pääkohde, joka sijaitsee ruutukaava-alueella, entisessä komeassa tupakkatehtailija Fredrik Wahlbergin porvaristalossa. Talon huoneissa ovat säilyneet koristeelliset kaakeliuunit ja taidokkaat kattomaalaukset aivan 1900-luvun alusta. Osa uuneista ja kattomaalauksista sekä salongin käsinmaalatut tapetit ovat alkuperäiset jo150 vuoden takaa. Wahlbergin talon alakerran huoneissa voi melkein kuvitella piipputupakan tuoksun ja naisten silkkihameiden kahinan.

Museotalon yläkerrassa esitellään tunnelmallisesti paikkakunnan merellistä historiaa. Merimieskirstut, matkamuistot, laivataulut tai kapteenin navigointivälineet kertovat mielenkiintoisesti tästä historiasta. Myös uudempi laivanrakennus ja telakkatoiminta ovat saaneet paikkansa museon yläkerrassa. Perusnäyttelyn lisäksi museotalossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä.


Museossa noudatetaan opetus- ja kulttuuriministeriön ja Aluehallintoviraston antamia ohjeita ja suosituksia mm. henkilömääristä, emme ota vastaan yli 10 hengen ryhmävierailuja ja olemme poistaneet näyttelyistämme kesän ajaksi myös mm. lasten leikkipaikat. Pyrimme takaamaan niin asiakkaiden kuin henkilökunnankin turvallisuuden muuttuneissa olosuhteissa.

Wahlbergin museotalossa on esillä 23.10.2020 saakka näyttely Talojen tarinoita. Näyttely kertoo kymmenestä talosta, joita ei enää ole olemassa. Yksittäisten talojen yksittäisistä tarinoista, kuten niiden asukkaista, käyttötarkoituksista ja nimityksistä.

Mitä valmistettiin etumaisessa ja takimmaisessa brännissä? Miksi Kräkin taloa on aikaisemmin kutsuttu Ljungin tai Ljungmanin taloksi? Mikä talo toimi yhdyssiteenä Euroopan ja Venäjän välisessä lennätinliikenteessä? Miksi yleisen saunan yläkerrassa valmistettiin sukkia? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa Wahlbergin talon vuoden 2020 monipuolinen päänäyttely.
 
Talojen tarinoita on esillä 8.6.-23.10.2020. 31.8.2020 alkaen museo on avoinna TI-PE klo 12-15.
 
Pääsymaksu 5€ / aikuiset (Museokortti käy maksuvälineenä, myös Smartum).

Tapahtumapaikka: 
Käyntiosoite: 
Ylinenkatu 11, 23500 Uusikaupunki
Tapahtuma liittyy osioon: 
Sali

Lisätietoja tapahtumasta:

Puh. 044 351 5447