yläkuva museosta
Museo

Rauhan paikka -näyttely Wahlbergin museotalossa

Ke 9.6.2021 12:00 - Pe 29.10.2021 15:00
Uudessakaupungissa vuonna 1721 solmittu rauha on merkittävin Suomeen liittyvä maailmanpoliittisen historian tapahtuma. Tässä pienessä rannikkokaupungissa päätettiin Pohjois-Euroopan uusista rajoista, ja täällä päättyi lopullisesti Ruotsin suurvalta-aika. Tapahtuma vaikutti siis laajasti koko Euroopan poliittiseen tasapainoon.
 
Rauhan paikka -näyttely ei kuitenkaan keskity pelkästään rauhanneuvotteluja edeltäneeseen suureen Pohjan sotaan tai neuvottelujen sisältöön, vaan näkökulma on uusikaupunkilaisten: Millainen oli rauhanneuvottelujen paikaksi valikoitunut Uusikaupunki 1700-luvun alussa? Keitä täällä asui ja miltä kaupunki näytti? Miten venäläisten miehitys vaikutti Uuteenkaupunkiin ja sen asukkaisiin? Entä rauhansolmimisen myötä: Kuinka kaupunki rakennettiin uudelleen isovihaksi kutsutun ajanjakson jälkeen? 

Näyttelyyn liittyy myös kaksi Seinätön museo -mobiiliopastetta. Toinen oppaista esittelee kartalla ne paikat, jotka Uudessakaupungissa liittyivät isoonvihaan, rauhanneuvotteluihin tai rauhaan. Sovelluksen avulla voi kiertää Uudenkaupungin keskusta-alueella ja lukea tai kuunnella tietoa näistä paikoista. Rauhan paikka -mobiiliopasteen löydät osoitteesta tarinasoitin.fi/uudenkaupunginrauha

Samasta aiheesta on tehty myös etenkin lapsille suunnattu Rauhansuunnistus. Lisätietoa siitä löydät täältä. 

Toinen mobiiliopaste esittelee niitä Uudenkaupungin seudun luonnossa olevia paikkoja, joihin isonvihan aika jotenkin liittyy. Oppaan avulla löydät tiesi vaikka Pyhämaahan Lupanvuoren ryssänuuneille tai eri kivimuodostelmien luoliin, joihin liittyy tarinoita isonvihan vainoja paenneista. Tähän mobiilioppaaseen pääset osoitteesta tarinasoitin.fi/isonvihanmuisto.Näyttely on esillä 29.10.2021 saakka.

Kesäaikojen ulkopuolella (14.6.-29.8.2021) Wahlbergin museotalo on tiistaista perjanaihin 12-15.


Pääsyliput: aikuiset 5€ / Museokortti / ePassi, Smartum, Edenred
Tapahtumapaikka: 
Käyntiosoite: 
Ylinenkatu 11, 23500 Uusikaupunki
Tapahtuma liittyy osioon: 

Lisätietoja tapahtumasta:

Puh. 044 351 5447