Invisible Horizons - Riin Pallon & Kairi Orgusaar

Pe 25.2.2022 10:00 - Ti 22.3.2022 16:00

Avajaiset torstaina 24.2. klo 18:00. Tervetuloa!

Uudenkaupungin Kulttuurikeskus Crusellissa järjestettävässä uudessa näyttelyssään taiteilijat Riin Pallon ja Kairi Orgusaar esittelevät maalauksiaan viimeisen kahden vuoden ajalta. Molemmat taiteilijat ovat kotoisin Raplasta, pienestä virolaisesta kaupungista, jossa he ovat jo 10 vuoden ajan pyörittäneet paikallista nykytaiteen keskusta, järjestäneet tapahtumia ja opettaneet kursseilla. Aiemmin taiteilijat ovat näyttäneet töitään Mynämäellä ja Nousiaisissa vuonna 2012 ja, kiitos suomalaisten taiteilijatuttaviensa, he palaavat nyt uusimpien luomuksiensa kanssa.

Riin Pallon:

Maalaukseni ovat matkoja runollisten maisemien läpi - ne ovat suunnaattomia avaruuksia, joissa on tilaa ajatella. Jos katselet niitä sydämelläsi, siveltimenvedot kankaalla voivat johdattaa sinut kauas vuorten ja merten luo, jossa odottavat näkymättömät horisontit tai tunteiden pyörteet.

Heijastuksissa näkemämme asiat riippuvat siitä, kuka heijastuksia katsoo. Niitä värittävät kunkin kokemukset ja näkemykset, eivätkä ne koskaan täysin vastaa alkuperäistä kohdettaan.

Muutamat maalaukseni keskittyvät ympäristöstäni löytämään kaksijakoisuuteen. Joka päivä olen yhä vakuuttuneempi siitä, että olemme vastakkaisten elementtien vaikutuspiirissä: hyvän ja pahan, kuuman ja kylmän.

Kairi Orgusaar:

Otan Suomeen mukaani teossarjan, joka keskittyy lempinaistaiteilijoihini. Maalaukset ovat sielukuvia, jotka rajaavat yksityisen ja läheisen alueen - sisäisen kosmoksen. Minua on innoittanut kolme naista: Tove Jansson, Georgia O'Keeffe ja Frida Kahlo.

Jokainen maalaus sisältää yksityiskohtana pienen potretin, mutta muu teoksen pinta pyrkii kuvaamaan henkeä tai tunnetta, joka kuuluu tälle henkilölle. Ehkäpä joku liittää ne Meksikon autiomaan karuun kauneuteen tai loputtomaan voikukkapeltoon, joka sulautuu mereen pohjolan keväässä.

Abstraktit maalaukseni voi nähdä mielenmaisemina. Joissakin olen etsinyt alkukantaisia voimia, jotka määräävät meren vuorovesien, virtausten, myrskyjen ja maanjärjistysten rytmin. Toiset liittyvät henkilökohtaisiin tunteitiin, uniin, löytöihin ja havaintoihin. Ja jossain on hädin tuskin näkyviä viivoja, piilotettuja horisontteja, jotka ovat piilossa katseilta. Vasta kun astut tuntemattomaan, uudet näkökulmat tulevat esille aiempien kokemusten saadessa uusia merkityksiä. Se on kuin sielusta-sieluun käytävää keskustelua, pingispeliä, tai yhtälönratkaisua. Prosessin lopputuloksena on ilo.

Näyttelyä on ollut tukemassa Raplan kunta ja Raplamaan Kuntien Kehitysrahasto.

Näyttely on avoinna pe 25.2. - ti 22.3.2022
ma-ke klo 10-16 | to 10-18 | pe 10-16

In English:

The opening event is on Thursday 24.2. at 18:00. Welcome!

At their new exhibition in Uusikaupunki, Finland, artists Riin Pallon and Kairi Orgusaar are showing their paintings created during previous 2 years.  Both hail from Rapla, a small Estonian town where they’ve been active running a local contemporary art centre, organising events and teaching courses, for over 10 years. They have previously shown their works in Finland at Mynämäki and Nousiainen in 2012; thanks to ongoing contacts with Finnish artists, they are back with their newest creations.

Riin Pallon:

My paintings are journeys through poetic landscapes - vast expanses with room for thought.  If you look at them with your heart, brush strokes on canvas let you get carried away to mountains and seas, in search of invisible horizons, or into a maelstrom of emotions.

When looking for reflections, I understood the way they depend on the one doing the reflecting. The result is coloured by the filter of one’s experiences and views, and never quite mirrors the original.

A few of the paintings focus on finding duality in my surroundings. I am more and more convinced with every passing day that there seems to be a counterpoint to both good and evil; both heat and cold.

Kairi Orgusaar:

I bring to Finland a series focusing on my favourite female artists. The paintings are soulscapes, marking a private, intimate sphere - an inner cosmos. I was inspired by three women: Tove Jansson, Georgia O’Keeffe and Frida Kahlo.

Each painting contains a detail with a tiny portrait in it, but the rest of its surface is made up of a three-colour accord conveying an essence, or emotion, pertaining to that particular person.  Perhaps one might connect them to the harsh beauty of the Mexican desert, or the infinite dandelion fields of the Nordic spring melting into the sea.

My abstract paintings can be see as mindscapes; in some, I‘ve been searching for primal forces that set ocean tides, currents, storms and earthquakes in motion. Others are related to personal emotions, dreams, discoveries and perceptions. And somewhere, there are barely visible lines, hidden horizons that block the line of sight.  Only when one takes a step into the unknown, new perspectives come apparent, while previous experience gets filled with new meaning. It is like a soul-to-soul conversation, a game of ping pong, or the process of solving equations. What results in the process is joy.

The exhibition is supported by Rapla municipality and Development Fund of Local Authorities of Rapla County.

The exhibition is open on Fri 25.2. - Tue 22.3.2022
Mon-Wed at 10-16 | Thu 10-18 | Fri 10-16

Kaksi abstraktia maalausta, joista on kullan värinen ja toinen sininen.

Lisätietoja tapahtumasta:

Joni Pietiläinen