Vanha Uudenkaupungin kartta.
Uudenkaupungin rauha 300 vuotta

Historian kokemuksista oppien turvallista tulevaisuutta etsimässä

Su 15.8.2021 15:00

Uudenkaupungin rauhan solmimisesta on kulunut 300 vuotta. Aiheeseen liittyen paikalliset rauhanpuolustajat järjestää sunnuntaina 15. elokuuta 2021 tapahtuman klo 15 alkaen Uudenkaupungin Kulttuurikeskus Crusellissa.

Saavutettu rauha on aina juhlimisen arvoinen asia, niin myös 300 vuotta sitten solmittu merkittävä Uudenkaupungin rauha. Se päätti pitkät, tuhoisat ja piinaavat vihollisuudet sotivien osapuolten välillä ja ennen kaikkea se oli, oma kotiseutumme mukaan lukien, helpotus sodan jalkoihin jääneille asukkaille. 

Onkin hyvä pitää mielessä tosiasia, että vaikka sankarikulttia mielellään sotien ympärille rakennetaan, sodat kuitenkin ovat aina onnettomuuksia joista seuraa kärsimyksiä ja tuhoa paitsi taisteluihin osallistuneille myös ja erityisesti sodan jalkoihin jääneelle siviiliväestölle. Tässä on tuoreita kokemuksia monessa maassa ja vaikutukset heijastuvat mm. pakolaisuutena laajoille alueille maailmalla ja asevarustelun jatkuvina kasvulukuina

Rauhanliikkeen tärkein pyrkimys onkin sotien ennaltaehkäisyä edistavät toimet ja asevarustelun hillitsemiseen tähtäävät pyrkimykset.

Ohjelman esittely:

– Filosofian maisteri Kari Paasonen alustaa aiheesta Turvallisuus ja asevarustelu. Paasonen on tutkija rauhan ja turvallisuuden ajatushautomo SaferGlobessa ja väitöskirjatutkija Tampereen yliopiston rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksessa TAPRIssa. SaferGlobessa Paasonen on perehtynyt erityisesti asekauppaan ja asevalvontaan. 

– Erikoislähettiläs Heikki Talvitien alustuksen aiheena on Rauhanomaisen rinnakkainelon tulevaisuudennäkymät ja edellytykset historian kokemusten valossa. Erikoislähettiläs Talvitie on tehnyt elämäntyönsä diplomaattina. Hän on suurlähettilään tehtävien lisäksi työskennellyt Haagin lähetystössä sekä New Yorkissa YK-edustajana. Talvitie on tunnettu Venäjän asiantuntija, hän toimi Moskovassa 1976–80 ulkoasiainministeriön toimistopäällikkönä v. 1980–82  Luottamustehtävissä hän on toiminut mm. Suomi-Venäjä Seuran, Museoliiton ja Historian Ystäväin liiton puheenjohtajana. Heikki Talvitieltä on ilmestynyt useita kirjoja, joista viimeisin on viime vuonna ilmestynyt Suomi konjuktuurien vanki. 

– Rauhanliikkeen näkökulmia esittelee puheenvuorossaan Suomen Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro, joka myös jakaa keskustelupuheenvuoroja. 

– Esitelmätilaisuuden jälkeen tapahtuma huipentuu klo 18 alkavaan RAUHANKONSERTTIIN, jossa esiintyy rauhanaktiivinakin tunnettu ja monien ikivihreiksi nousseiden laulujen tulkki LIISA TAVI. Laulaja-lauluntekijä palaa lavoille muutaman vuosikymmenen hiljaiselon jälkeen yhdessä pianisti Arto Piispasen kanssa. Kauneimmat ja koskettavimmat laulut meidän monien nuoruudesta osoittavat voimansa myös tässä ajassa. Illan aikana kuullaan Tavin klassikkolauluja kuten Elämälle kiitos, Jäähyväiset aseille, Seison torilla, Mustat kyyneleet, Kuinka paljon ihminen tarvitsee maata ja Lasta ei saa tukuttaa.

Liput konserttiin 15 €

Tapahtuman järjestää Suomen Rauhanpuolustajain Uudenkaupungin yhdistys ry.

Katso tästä samalla viikolla pidettävän Rauhan symposiumin ohjelma.

 

Tapahtumapaikka: 
Kulttuurikeskus Cruselli
Tapahtuma liittyy osioon: 

Lisätietoja tapahtumasta:

Puh. 0500 536 590
Ilmo Suikkanen