Lisää lumoa kotipihalle – vinkkejä monimuotoisuuden lisäämiseksi omassa puutarhassa

Ihastu rönsyihin ja runsauteen
Laiska puutarhuri on monimuotoisen luonnon ystävä. Oman pihan hallittu hoitamattomuus on alueen monimuotoisuudelle parempi vaihtoehto kuin viimeisen päälle siistitty puutarha. Monien perinteisten puutarhatöiden tekemistä voi viivytellä tai jättää tekemättä kokonaan. Kokeile vaikka antaa nurmikon kasvaa niin pitkäksi, että voikukat ja apilat ehtivät tarjota pörriäisille ravintoa. Anna haravan huilata ja jätä lehtipeite nurmikon lannoitteeksi ja pieneliöiden suojaksi. Jätä lahopuuta, risuja ja kuolleita lehtiä lintujen ja hyönteisten pesä- ja piilopaikoiksi. Samalla silmä tottuu näkemään kauneutta luonnonmukaisesti rönsyilevässä pihassa säntillisen siisteyden sijaan.
Valitse pölyttäjäystävällisiä kasveja
Puutarhakaupoilla kannattaa pitää pörriäiskaverit mielessä. Vaikka monet pitkälle jalostetut ja kerrotut lajikkeet ovat kauniita, ne eivät tarjoa pölyttäjille välttämättä ollenkaan ravintoa. Monet perinneperennat ovat erinomaisia ravintokasveja pölyttäjille. Istuta siis seuraavaksi vaikka myskimalvaa, punahattua, ritarinkannusta tai esikkoa. Myös kesäkukiksi on hyvä valita yksinkertaisia, jalostamattomia lajikkeita. Yleisesti ottaen parhaita valintoja ovat perinteisten perennalajikkeiden lisäksi suomalaiset luonnonkasvit.
Pidä huolta maaperästä
Maanparannus on tärkeä osa kestävää puutarhanhoitoa ja luonnonmukaista viljelyä. Hyödynnä pihapuiden lehtisato oman pihan maanparannuksen aineena sen sijaan, että kuskaisit lehtijätettä kaatopaikalle. Käytä muhevaa kompostia ja suosi luonnonmukaista katetta. Lisälannoituksessa luonnonmukaiset lannoitteet ovat paras valinta. Turhaa maaperän kaivamista ja kääntämistä on hyvä vältellä, jotta et tule häirinneeksi sienirihmastojen ja mikrobien tasapainoa. Ja muista kasvattaa monipuolisesti: erilaisten kasvien viljely lisää maaperän pieneliöstön monimuotoisuutta ja terveyttä.
Suosi läpäiseviä pintoja
Terve maaperä on monimuotoisen puutarhan tukipilari. Maan alla on monimuotoisuutta jopa enemmän kuin maan päällä. Maassa elää lieroja, siiroja ja muita ötököitä sekä mikrobeja ja pieneliöitä kuten bakteerit, sienet ja alkueläimet, joita emme paljaalla silmällä näe. Näillä kaikilla on tärkeä tehtävä hajottaa eloperäistä ainetta mullaksi, kierrättää ravinteita ja parantaa maata. Valitse pihatien pintamateriaaliksi mieluiten jokin muu kuin asfaltti. Tiivis kiveys tai asfaltti estää myös veden pääsyä maahan, mikä taas aiheuttaa pahimmillaan tulvimista. Pyri korvaamaan läpäisemättömät pinnat tontin muissa osissa.
Taklaa vieraslajit
Haitalliset vieraslajit uhkaavat luonnon monimuotoisuutta esimerkiksi viemällä elintilaa alkuperäislajeilta ja levittämällä tauteja ja loisia. Vieraslajit ovat yksi suurimmista uhista koko maailman luonnon monimuotoisuudelle. Pahimmillaan vieraslajit voivat muuttaa jopa kokonaisten ravintoketjujen rakennetta ja häiritä ekosysteemien toimintaa. Jos omassa puutarhassasi tai sen lähellä kasvaa vaikkapa jättipalsamia, lupiinia tai kurtturuusua, kitke tai kaiva juurakot ylös ja hävitä kasvijätteet siten, että ne eivät pääse levittämään siemeniään.
Kiinnostuitko? Ohessa lisää vinkkejä oman pihan lumoojalle:
- Suomen luonto: Viisi vinkkiä puutarhan monimuotoisuuden lisäämiseen
- Omakotiliitto: Näin omakotitontti muuttuu monimuotoiseksi pihaksi
- Martat: Monimuotoinen piha
- WWF: Luonnon monimuotoisuutta voi lisätä helposti omalla pihalla tai parvekkeel…
- WWF: Ala villiksi ja ilmoita villit neliösi mukaan!
- Valonia: Vieraslajiopas
- Vieraslajit.fi
