Sininen aaltografiikka

23.9.2024 12:30

Työvoimapalvelumuutoksen valmistelun loppukiri on alkanut – 23 kunnan yhteinen Turun työllisyysalue aloittaa 1.1.2025

Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille vuoden 2025 alussa. Uudistuksen myötä lakisääteiset julkiset työvoimapalvelut yhdistyvät kuntien muihin työllisyys- ja yrityspalveluihin. 

Turun työllisyysalueen tavoitteena on tarjota henkilö-, yritys- ja työnantaja-asiakkaille kattavat sekä kustannusvaikuttavat palvelut huomioiden asiakkaiden kielelliset ja muut tarpeet. Työllisyysalueen palvelut tähtäävät osaavan työvoiman saatavuuden varmistamiseen sekä työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseen. Työvoimapalveluja uudistetaan tavalla, joka parantaa niiden saatavuutta, saavutettavuutta ja vaikuttavuutta. 

Ensi vuoden 2025 alussa astuu voimaan myös uusi kotoutumislaki, jonka myötä kunnille tulee kokonaisvastuu myös maahanmuuttajien kotoutumisen edistämisestä. 

Valmistelun loppukiri on alkanut  

Tänään 23.9. on jäljellä 100 päivää starttiin ja järjestämisvastuun siirtoon. Valmistelun aikataulu on ollut tiukka, mutta valmistelu on edennyt hyvässä yhteistyössä ja aikataulussa.  

– Näemme uudistuksen mahdollisuutena edistää paikallista ja alueellista elinvoimaa. Osaavan työvoiman saatavuus on yritysten toimintaedellytysten kannalta kriittinen kilpailukykytekijä. Työnantajat ja työnhakijat odottavat työllisyyspalveluilta ripeitä ratkaisuja työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantoon. Tähän tarpeeseen Turku ja työllisyysalueen muut kunnat haluavat vastata, kertoo Turun työllisyysaluejohtaja Pipa Turvanen. 

Sujuva siirto asiakkaalle 

Asiakkuuden siirtyminen vuoden vaihteessa TE-toimistosta kunnalle, ei vaikuta työnhaun voimassaoloon eikä tehtäviin tai palveluihin, joista on jo sovittu. Asiakkaan ei tarvitse ilmoittautua työnhakijaksi uudelleen tai olla yhteydessä vain asiakkuuden siirtymisen vuoksi.   

Työmarkkinatori toimii jatkossakin töiden ja tekijöiden kohtaamispaikkana. Palvelusta löytyy työelämään liittyvää tietoa ja avoimia työpaikkoja. Kirjautuessa Työmarkkinatorille, pääsee luomaan esimerkiksi työnhakuprofiilin tai työpaikkailmoituksen.  

Kuluvan vuoden 2024 aikana kaikki asiointi, myös ilmoittautuminen asiakkaaksi, tapahtuu totuttuun tapaan TE-toimiston kanssa. 

Lähipalvelut säilyvät Uudessakaupungissa

Turun työllisyysalueen muodostavat 23 varsinaissuomalaista kuntaa ja sen vastuukuntana toimii Turku. Työllisyysalue koostuu seuraavista kunnista: Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Kustavi, Laitila, Lieto, Loimaa, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Oripää, Paimio, Parainen, Pyhäranta, Pöytyä, Raisio, Rusko, Sauvo, Taivassalo, Turku, Uusikaupunki ja Vehmaa.  

Uusikaupunki on yksi yhdeksästä työllisyysalueen kunnasta, joka tarjoaa toimipisteasiointia eli lähipalvelua myös jatkossa. Omien asukkaidensa lisäksi Uusikaupunki tulee palvelemaan Kustavin, Pyhärannan, Taivassalon ja Vehmaan kuntien asukkaita heidän omissa kunnissaan.

Muita lähipalvelua tarjoavia kuntia ovat näillä näkymin Kaarina, Laitila, Lieto, Loimaa, Paimio, Raisio, Parainen ja Turku.

 

Lue lisää Turun työllisyysalueesta sekä työllisyyspalvelu-uudistuksesta valmistelun verkkosivulta: https://www.turku.fi/tyollisyysalue 

Katso video työllisyysalueen valmistelun tunnelmista: 100 päivää seminaari: Turun työllisyysalue - YouTube

Avainsanat