Rauhanpuisto
Alinenkatu 34
23500 Uusikaupunki
Suomi
Rauhanpuiston on Uudenkaupungin vanhimpia ja keskeisin puisto. Pienestä koostaan huolimatta se on tärkeä osa uusikaupunkilaisten elämää. Rauhanpuisto tarjoaa kesäkuumalla varjoisan levähdyspaikan keskustassa asioiville. Marraskuun alussa järjestettävä Hehkukarnevaali kokoaa Rauhanpuistoon satoja kaupunkilaisia ja vieraita. Puistosta on näkymä Kaupunginlahden rantaa ja makasiineille. Puistosta käsin voi myös katsella Alisenkadun ja torin suuntaan.
Rauhanpuiston taide
Rauhanpuistossa sijaitsee pieni suihkulähde ja kuvanveistäjä Jussi Vikaisen pronssiveistos Toivo, joka esittää pientä istuvaa poikaa purjevene sylissään. Rantakadulle johtavien portaiden yläpässä on Taiteilija Onni Pursiaisen tekemä Pelastuspartio-patsas. Patsas on omistettu Merikapteeni Emil Erholmille sekä kaikkien muiden tuntemattomalla tavalla maailman meriin hävinneiden uusikaupunkilaisten merimiesten muistolle.
Historia
Rauhanpuisto on olennainen osa ns. Chiewitzin akselia, eli lääninarkkitehti Chiewitzin laatimassa asemakaavassa esitettyä - kaupungin kahteen osaan jakavaa - akselia. Akseli ulottuu Rauhanpuistosta, torin, kirkon, Seikowin koulun kautta aina Pohitullinmäelle saakka. Chiewitz varasi Rauhanpuiston alueen alunperin raatihuoneen paikaksi. Kaupungin rouvasväenyhdistyksen aloitteesta paikka nimettiin lastenpuistoksi ja puiston ympärille tehtiin mm. aita. Myöhemmin paikka nimettiin Rauhanpuistoksi.
Puiston länsireunaa kehystää Uudenkaupungin kaupunginkirjastona toimiva pitkä puurakennus. Kirjastorakennusta kunnostetaan parhaillaan, eikä se ole avoinna yleisölle. Se rakennettiin alunperin kouluksi neljässä vaiheessa vuosien 1854-1902 välissä.