Suomi
yläkuva museosta
Museo

Wahlbergin museotalo

Merenkulun kulta-aikaa ja porvariskodin loistokkuutta

Laivanvarustajilla oli 1800-luvun Uudessakaupungissa komeimmat talot. Wahlbergin talo on tästä erinomainen esimerkki. Uusikaupunkilaiset purjelaivat kuljettivat kauppatavaraa ympäri maailmaa ja toivat kotikaupunkiinsa vaurauden lisäksi myös monia uusia vaikutteita. Uudenkaupungin museon Wahlbergin talossa nämä asiat yhdistyvät mielenkiintoisesti. Museossa esitellään paitsi porvariskodin elämää merenkulkukaupungin kulta-aikana myös tuota merenkulun historiaa.

Wahlbergin talon rakennutti Uudenkaupungin tupakkatehtaan perustaja Fredrik Wahlberg. Hänen Italiasta hankkima kristallikruunu koristaa yhä talon salia. Talon huoneissa ovat säilyneet koristeelliset kaakeliuunit ja taidokkaat kattomaalaukset aivan 1900-luvun alusta. Osa uuneista ja kattomaalauksista sekä salongin käsinmaalatut tapetit ovat alkuperäiset jo 150 vuoden takaa. Wahlbergin talon alakerran huoneissa voi melkein kuvitella piipputupakan tuoksun ja naisten silkkihameiden kahinan.

Museotalon yläkerrassa esitellään tunnelmallisesti paikkakunnan merellistä historiaa. Purjelaivat työllistivät kaupunkilaisia vuosisatojen ajan. Merimieskirstut, matkamuistot, laivataulut tai kapteenin navigointivälineet kertovat mielenkiintoisesti tästä historiasta. Myös uudempi laivanrakennus ja telakkatoiminta ovat saaneet paikkansa museon yläkerrassa.


Uudenkaupungin museoissa pyritään varmistamaan turvalliset museovierailut poikkeusaikanakin. Museoihin saapuvia ohjataan käyttämään käsihuuhdetta saapuessaan ja poistuessaan museotiloista, suosittelemme myös kasvomaskin käyttöä. Pyrimme välttämään käteisen käsittelyä ja suosittelemme käyttämään erilaisia maksukortteja tai Museokorttia. Vilkkaina aikoina voimme joutua rajoittamaan asiakasmäärää tilaipäisesti. Ohjaamme asiakkaita tällöin eri tiloihin. Ryhmävierailuja emme voi ottaa vastaan kesällä 2021.
  
Arkisto-, tietopalvelu ja muissa toimistoasioissa pyydämme ottamaan yhteyttä ensisijaisesti sähköpostilla tai puhelimitse, etätyösuositusten johdosta museon toimiston avoinnaolo ei ole säännöllinen.


Wahlbergin museotalo on avoinna kesäajan (14.6.-29.8.2021) ulkopuolella ti-pe 12-15.


Katso video Wahlbergin museotalosta.

Pieniä tarinoita Wahlbergin museotalosta -mobiilioppaassa on viisi videota museon perusnäyttelystä.

Perusnäyttelyn lisäksi museotalossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Nyt esillä on näyttely Rauhan paikka, Uudenkaupungin rauha 1721. 

Kesäaikana Wahlbergin museotalon piharakennuksessa on esillä entisajan suutarinverstas. Verstaan eteisessä on kesällä 2021 esillä kierrätysnäyttely "Talotarinoita".


 

  • 5 €/aikuiset 
  • Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi
  • Ryhmälippu 3 €/henkilö (vähintään 10 h/ryhmä yhteismaksulla. Mahdollinen matkanjohtaja ja kuljettaja ilmaiseksi)
  • Opastus 40 €/ryhmä (arkisin klo 8-16), muina aikoina 60 €/ryhmä. Yhden ryhmän maksimikoko 25 henkeä. Opastuksen kesto on noin 45 minuuttia. Suuremmat ryhmät on jaettava kahteen erikseen opastettavaan ryhmään. HUOM. varmista ryhmävierailun ehdot poikkeusaikana museosta, kesällä 2021 emme voi ottaa vastaan ryhmävierailuja. 
  • Rooliopastusten ehdot ja maksut samat kuin tavallisessa opastuksessa. Rooliopastus tapahtuu museotalon alakerran sisustetuissa huoneissa, opastuksen kesto on noin 30 min. Mikäli ryhmä haluaa opastuksen myös muualla museossa, on se tilattava erikseen (tällöin toisen opastuksen hinta on 30/50 €).
  • Uusikaupunkilaiset lapsi-, koululais- ja opiskelijaryhmät ilmainen sisäänpääsy ja opastus. Vieraspaikkakuntalaiset lapsiryhmät normaali opastusmaksu
  • Ilmaiskävijöitä ovat alle 18-vuotiaat, sotaveteraanit ja lotat, matkailuoppaat, lehdistön edustajat sekä muiden museoiden työntekijät. Museokortilla ilmainen sisäänpääsy.
  • Maksuvälineet: Museokortti, käteinen ja debit/credit -kortit, Smartum-kulttuuriseteli, SmartumPay, Edenred mobiili-, kortti- ja setelimaksu sekä ePassi. 
  • Wahlbergin museotalossa on myynnissä Museokortti, joka oikeuttaa sisäänpääsyn yli 300 museoon vuoden aikana. Hinta 72€ (uusiminen 68 €)
Aukioloajat: 
Wahlbergin museotalo on avoinna kesäajan (14.6.-29.8.2021) ulkopuolella ti-pe 12-15.

Museossa on asiakkaillemme vahva kasvomaskisuositus. Maksut suoritetaan museossa, mieluiten maksukorteilla (aikuiset 5€ / Museokortti / Smartum / Edenred / ePassi).

Tiedustelut museon toimistosta 044 3515447.

Uudenkaupungin museon toimisto on vielä suljettuna asiakkailta. Vahvan etätyösuosituksen mukaan museon henkilökunta työskentelee osittain etätyössä. Tietopalvelu-, kokoelma- ja arkistoasioissa ottakaa siis yhteyttä ennakolta museon henkilökuntaan puhelimitse tai sähköpostilla. Yhteystiedot löytyvät täältä. 

Käyntiosoite: Ylinenkatu 11, Uusikaupunki
Käyntiosoite: 
Ylinenkatu 11, 23500 Uusikaupunki
Postiosoite: 
Myllykatu 10, 23500 Uusikaupunki
Tiedustelut puh. 044 351 5447 (museon toimisto). Aukioloaikoina Wahlbergin talon puh. 050 420 5248.

Wahlbergin museotalossa valokuvaaminen on sallittua. Museotiloissa on ilmainen langaton verkko (wifi).
Esteettömyys: 

Museon ympärillä on katupaikoitusalueita, joissa on ilmainen pysäköinti.

Wahlbergin museotalo sijaitsee vanhassa kaupunkitalossa, jossa on jyrkät portaat ja huoneiden välissä kynnyksiä. Osa perusnäyttelystä sijaitsee yläkerroksessa, johon johtaa ainoastaan portaat. Museon saavutettavuus liikuntaesteiselle on heikko. Museoon katutasolta johtaviin portaisiin on pihan puolelle saatavissa luiskat, mutta ne on asennettava siihen ennakkoon. Käynti on luiskasta huolimatta jyrkkä ja ainakin pyörätuolilla edellyttää avustajaa. Mikäli suunnittelette vierailua esim. pyörätuolilla, ottakaa yhteyttä ennakolta museon toimistoon.