Uudenkaupunkin Museo
Museo

Wahlbergin museotalon kesäaika alkoi

Uudenkaupungin museon Wahlbergin museotalon kesäaika alkoi maanantaina 11.6. Museo on juhannusviikonloppua lukuun ottamatta avoinna 26.8. saakka päivittäin.
Arkisin, maanantaista perjantaihin museo on avoinna 10-17 ja viikonloppuisin 12-15.

Wahlbergin museotalon perusnäyttely esittelee uusikaupunkilaisen porvariskodin esineistöä ja elämää 1800-1900 -lukujen vaihteessa. Wahlbergin talon rakennutti Uudenkaupungin tupakkatehtaan perustaja Fredrik Wahlberg. Hänen Italiasta hankkima kristallikruunu koristaa yhä talon salia. Talon huoneissa ovat säilyneet koristeelliset kaakeliuunit ja taidokkaat kattomaalaukset aivan 1900-luvun alusta. Osa uuneista ja kattomaalauksista sekä salongin käsinmaalatut tapetit ovat alkuperäiset yli 140 vuoden takaa. Wahlbergin talon alakerran huoneissa voi melkein kuvitella piipputupakan tuoksun ja naisten silkkihameiden kahinan.

museon yläkerta

Museotalon yläkerrassa esitellään tunnelmallisesti paikkakunnan merellistä historiaa. Purjelaivat työllistivät kaupunkilaisia vuosisatojen ajan. Merimieskirstut, matkamuistot, laivataulut tai kapteenin navigointivälineet kertovat mielenkiintoisesti tästä historiasta. Myös uudempi laivanrakennus ja telakkatoiminta ovat saaneet paikkansa museon yläkerrassa.

Museon alakerran näyttelytilassa koetaan tänä kesänä todellisia nostalgian väristyksiä. Kesänäyttelymme Kartsalla esittelee uusikaupunkilaisnuorison vapaa-ajanviettopaikkoja 1950-90 -luvuilla. Nuoruusaikojen tunnelmaan johdattavat niin eri vuosikymmenten nuorisomuoti, -musiikki kuin tutut kokoontumispaikatkin. Muistathan torigrillin, Sokostorin, tyrkkyputken tai Myllymäen kalliot? Voit istua vanhoilla elokuvateatteri Kuvalan penkeillä katselemassa kuva- ja videoesitystä entisten vuosikymmenten nuorison elämästä Uudessakaupungissa.

Kesäaikana kannattaa ehdottomasti poiketa myös museon pihalla. Wahlbergin museotalon piharakennuksessa on nimittäin kaikkien lapsivieraiden suosima leikkipaikka. Piharakennuksessa voi leikkiä entisajan koti- ja kauppaleikkejä tai kävellä vaikka puujaloilla. Piharakennuksessa on myös entisajan suutarinverstas.

Uudenkaupungin museon kaksi kesäkohdetta, Merimiehenkotimuseo ja Luotsimuseo ovat tänä kesänä avoinna 25.6.-12.8. ma-su 12-15.

Wahlbergin museotalo, Ylinenkatu 11, Uusikaupunki
Pääsymaksu 5€ / aikuiset, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi, Museokortti käy.