VSSHP: Maskisuositus kevenee Tyksin sairaaloissa 

koronainfo
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedote 10.5.

Tänään 10.5.2022 on kevennetty maskisuositusta Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks). Ruokaloissa, kahviloissa ja kokoustiloissa ei tarvitse käyttää maskia, mutta niissä suositellaan noudatettavan riittävää etäisyyttä, jos mahdollista.

Tyksin potilaat ja henkilökunta käyttävät yhä maskia:

  • Kaikissa potilaskontakteissa kaikkialla sairaalan tiloissa.
  • Kaikkialla sairaalan hoitotiloissa kuten poliklinikoiden odotusauloissa, röntgenissä, laboratoriossa sekä muissa tutkimustiloissa ja osastoilla.

Kymmenkertainen määrä koronaa verrattuna viime kevääseen

Koronaepidemia on vähitellen rauhoittumassa, 14 vuorokauden ilmaantuvuus on nyt Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kirjanpidon mukaan 715. Tapauksia todetaan kuitenkin yhä runsaasti, keskimäärin 250 päivässä. Vuosi sitten samaan aikaan todettiin keskimäärin 30 tapausta päivässä. Kaksi vuotta sitten samaan aikaan todettiin vain noin neljä tapausta päivittäin.

– Toinen vertailukohta on influenssaepidemia, joka nyt on nostanut päätään. Influenssatapauksia on todettu Tyksin mikrobiologian laboratoriossa noin sata toukokuun aikana alueellamme, eli koronaa on yhä paljon enemmän liikkeellä kuin influenssaa, Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila sanoo.

Sairaalahoidon kuormitus on pysynyt kuukauden ajan melko tasaisena. Tyksin sairaaloissa on päivittäin 15-20 potilasta koronavirusinfektion hoidossa ja lisäksi saman verran potilaita, joilla koronavirus on lisälöydös. 10.5.2022 aamulla sairaalassa oli 24 potilasta, joista 13 on koronavirusinfektion hoidossa ja 11 koronavirus on lisälöydös. Teho-osastolla ei ollut yhtäkään koronapotilasta.

– Muihin Pohjoismaihin verrattuna tilanteemme on toki huonompi, mutta näilläkin luvuilla on mahdollista elää ja toimia varsin normaalisti, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo. Tähän vaikuttaa erityisesti hyvä rokotuskattavuus ja omikron-variantin yleensä aiempia variantteja lievempi taudinmuoto.

Tyksiin tullaan vierailemaan terveenä

Tyksin sairaaloiden vierailuohjeita kevennettiin 10.5.2022. Enää ei tarvitse soittaa etukäteen ja sopia vierailusta, vaan sairaalaan voi tulla normaaleina vierailuaikoina. Hoitavan yksikön ohjeita vierailun ajankohdan ja suojautumisen suhteen pitää kuitenkin noudattaa.

Muut vierailukäytänteet:

  • Saavu vierailulle terveenä. Mikäli sinulla on hengitystieoireita, niin sinun ei pidä lainkaan saapua vierailulle.
  • Käytä koko ajan kirurgista suu-nenäsuojainta (maskia), kun liikut sairaalan hoitotiloissa kuten osastoilla, röntgenissä tai laboratoriossa ja kun vierailet potilaan luona.
  • Desinfioi kätesi käsihuuhteella sairaalaan, osastolle ja potilashuoneeseen tullessa ja sieltä poistuessasi.
  • Joissakin hoitoyksiköissä kuten teho-osastoilla vierailusäännöt voivat olla rajoitetummat yksikön toiminnan takia.
  • Synnyttäjällä voi olla mukanaan kaksi tukihenkilöä synnytyssalissa ja yksi tukihenkilö perheiden ja vastasyntyneiden osastolla. Tukihenkilö ja vauvan sisarukset voivat vierailla klo 8–20. Vauvan muut läheiset voivat vierailla klo 18-19.
  • Päivystys- ja ajanvarausvastaanotoilla saattaja voi olla koko käynnin ajan mukana, jos potilaan vointi edellyttää tätä. Sairaalaan saa myös tulla hakemaan potilasta. Äitiyspoliklinikan vastaanotoilla saa olla mukana kaksi oireetonta, täysi-ikäistä tukihenkilöä.
Maskisuositus kevenee Tyksin sairaaloissa (vsshp.fi)