Suomi

Varsinais-Suomen koronasuosituksia jatketaan 10.1. asti - Uudenkaupungin rajoitukset voimassa 7.1. asti

Koronainfo

Koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi annetut suositukset ovat Varsinais-Suomessa pääosin voimassa 10. tammikuuta saakka. Alueellinen koordinaatioryhmä jatkoi suosituksia, sillä koronaviruksen tapausmäärät Varsinais-Suomessa ovat edelleen hyvin korkeat. HUOM! Uudessakaupungissa vastaavat terveyslautakunnan määrittämät rajoitustoimenpiteet ovat voimassa 7.1.2021 saakka

Viime viikolla (7.–13.12.) Varsinais-Suomessa todettiin kaikkiaan 456 koronatapausta, mikä on noin 50 prosenttia enemmän kuin edellisviikolla. Koronatapausten kokonaismäärä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä oli sunnuntaina 2 385. Ilmaantuvuus kahden viikon ajalta on 153,3 (15.12.) 100 000:a ihmistä kohden. Tämä on yli koko maan keskiarvon. Varsinais-Suomi on koronaviruksen leviämisvaiheessa.
 
Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä antoi ja täsmensi 15. joulukuuta seuraavia suosituksia:
-1. joulukuuta annettujen suositusten voimassaoloa jatketaan pääosin 10. tammikuuta 2021 saakka.
-Kaikki julkiset sisätilojen harrastus- ja liikuntapaikat, kuten uimahallit ja kuntosalit, suositellaan kokonaan suljettavaksi 27. joulukuuta saakka. Koordinaatioryhmä arvioi tämän osalta tilannetta uudelleen vielä ennen vuodenvaihdetta.

  •       Tarpeetonta matkustamista muihin leviämisvaiheen maakuntiin sekä niistä Varsinais-Suomeen tulee edelleen välttää.
  •       Muut koronaryhmän aiemmin antamat suositukset ovat edelleen voimassa (suositukset vsshp.fi/korona). 

Talven juhlat ydinperheen kesken

Koronaviruksen tartunnan lähteitä ei valitettavasti enää tunnisteta yhtä hyvin kuin epidemian aikana aiemmin. Tartuntalähde saatiin viime viikolla selvitettyä 57 prosentilla sairastuneista. Neljäsosa eli yli sata koronavirustartuntaa tuli viime viikolla samassa taloudessa asuvalta.
 
-Suositukset koskevat meitä ihan jokaista. Mitä huolellisemmin noudatamme annettuja suosituksia, sitä paremmin saamme epidemian taittumaan. Esimerkiksi viime viikolla kuusi tartuntaa tuli yhdestä ainoasta yksityisjuhlasta, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala.
 
-Joulua, vuodenvaihdetta ja muita talven juhlia pitäisi viettää vain oman ydinperheen kesken. Niin vaikealta kuin se tuntuukin, sukulaisten ja kaveriporukoiden kesken ei voi tänä vuonna kokoontua, sanoo Esa Rintala. 

Hoivakodeissa vierailijoilta edellytetään erityistä tarkkuutta

Pitkäaikaisen hoidon paikoissa on todettu viimeisten kahden viikon aikana kaikkiaan 26 koronavirustaruntaa. Tartuntoja on todettu sekä asukkailla että työntekijöillä.
 
-Joulun aikaan me kaikki luonnollisesti haluamme tavata sukulaisia ja hoivakodeissa asuvilla on tietenkin oikeus tavata läheisiään. Suositamme, että ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä asuvien ikääntyneiden ja riskiryhmien luona vierailee korkeintaan kaksi henkilöä kerrallaan. Maskit tulee näissä tilanteissa ehdottomasti olla käytössä sekä muistaa perusohjeet hyvästä käsihygienista, Esa Rintala painottaa. 
Suositus perustuu THL:n ohjeeseen.
 
Hoivakotien lisäksi tartuntaryppäitä on todettu työpaikoilla.
 
Sairaalahoidon tarve on kasvanut nopeasti. Tyksissä on sairaalahoidossa on nyt vuodeosastoilla 13 ja teho-osastolla 5 potilasta. Tämä on enemmän kuin koronapandemian aikana minään viikkona aiemmin.
 
Varsinais-Suomen koronatestien määrä oli viime viikolla korona-ajan korkein. Viikossa analysoitiin yli 10 000 koronanäytettä. Positiivisten näytteiden osuus jatkoi nousuaan ja oli nyt 4,1 prosenttia, kun se edellisellä viikolla oli 2,5 prosenttia.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän tiedote 15.12.2020 klo 14.30