Varsinais-Suomen koronapandemiaryhmä suosittaa toisen asteen ammatillisiin oppilaitoksiin etäopetusta

Uudenkaupungin koronavirus tiedote.
Koronapandemia on kiihtynyt Varsinais-Suomessa nopeasti. Alueellinen koronaryhmä suosittaa toisen asteen ammatillisten oppilaitosten siirtyvän etäopetukseen. Tällä hetkellä koronavirus leviää varsinkin omasta perhepiiristä sekä toisen asteen oppilaitoksista. Lisäksi lieväoireisten tulisi ehdottomasti noudattaa omaehtoista karanteenia ja hakeutua testiin.  
 
– Koronatilanne on muuttunut viikossa paljon ja tartunnat leviävät erityisesti nuorten keskuudessa. Käänne oli odotettavissa, mutta se tuli yllättävän nopeasti, sanoo johtajaylilääkäri Mikko Pietilä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä. 

Varsinais-Suomessa noin puolet lokakuun tartunnoista todettiin alle 30-vuotiailla. Suurimman koronatartunnan saaneiden ryhmän muodostavat tällä hetkellä perhe- ja lähipiiritapaukset sekä niistä seuranneet jatkotartunnat muun muassa kouluissa. Toisen asteen oppilaitoksiin on kahden edeltävän viikon (19.10.–1.11.) ajalta liitetty ainakin 13 koronatartuntaa. Lisäksi vaihto-opiskelijoiden joukkoaltistumisessa on todettu 16 tartuntaa. 

Tällä hetkellä noin 76 prosenttia tapauksista pystytään jäljittämään. Koronaryhmän mukaan maakunta on edelleen kiihtymisvaiheessa. Maakunnan koronavirustapaukset keskittyvät erityisesti Turkuun, Saloon ja Raisioon.  

Koronatyöryhmä on havainnut, että koronatesteihin ei enää hakeuduta yhtä herkästi kuin alkusyksyllä.  

– Hyvin huolestuttavaa on, että lieväoireisena on liikuttu työpaikoilla ja oppilaitoksissa. Tämä on osaltaan mahdollistanut koronaviruksen nopeaa leviämistä. On meistä kaikista itsestämme kiinni, millaiseksi tuleva talvi koronarajoitusten suhteen muodostuu. Koronatestiin on edelleen mentävä, jos oireita ilmaantuu, sanoo Mikko Pietilä.  
 

Ammatillisiin oppilaitoksiin suositellaan etäopetusta ma 9.11. alkaen kahdeksi viikoksi

Varsinais-Suomen koronaryhmä suosittaa, että toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa siirrytään etäopetukseen kahdeksi viikoksi mahdollisimman pian, viimeistään maanantaista 9.11. alkaen. Ryhmä totesi, että päätökset oppilaitosten käytännöistä tehdään paikallisesti epidemiologisen tilanteen mukaan.  

– Alamme nähdä etäopetuksen vaikutuksia koronan leviämiseen noin kahden viikon kuluttua voimaantulosta. On tärkeää huomioida riittävä väljyys kaikkien oppilaitosten opetustilanteissa, joita ei voida toteuttaa virtuaaliympäristössä. Maskia käyttämällä voidaan vähentää altistuksia opetuksessa ammatillisissa oppilaitoksissa, lukioissa ja kaikissa julkisissa tiloissa, Pietilä sanoo.  

Opintoihin liittyvät harjoittelut voidaan toteuttaa suunnitellusti, kun turvallisista etäisyyksistä huolehditaan. Suositus etäopetuksesta ei koske tässä vaiheessa lukioita.

Myös työryhmän kaikki aiemmin antamat suositukset ovat edelleen voimassa.
Lue lisää VSSHP:n koronasivuilla.