Uudenkaupunkin Museo
Museo

Vähälapsena näyttely jatkuu tammikuun alkuun saakka

Uudenkaupungin museon lapsuudesta kertova näyttely Vähälapsena jatkuu vielä 4.1.2020 saakka.

Wahlbergin museotalossa on esillä Vähälapsena-niminen näyttely, joka esittelee lasten elämää etenkin Uudessakaupungissa 1800-1900-lukujen taitteessa.

Uudenkaupungin murteessa vähälapsi tarkoittaa pikkulasta. Ja heistä tämä näyttely kertoo. Miten Uudessakaupungissa synnyttiin, miten saatiin nimi, miten pukeuduttiin ja mitä siihen lapsen arkeen kuului?
Toisten perheiden lasten piti lähteä töihin, kun toiset lapset saattoivat vielä leikkiä omia leikkejään. Tuohon aikaan lapsuuteen liittyi vielä usein pelko sairauksista eikä lapsen kuolemakaan ollut kovin harvinaista.
Näyttely koostuu lapsen elämään liittyvistä esineistä, vaatteista, leikkikaluista tai lapsuuteen liittyvistä tarvikkeista. Pääosa näyttelyn esineistä on Uudenkaupungin museon kokoelmista, mutta näyttelyyn on myös lainattu aineistoa.

Näyttelyssä on esillä runsaasti valokuvia. Valokuvat ovat suureksi osaksi uusikaupunkilaisen valokuvaaja Augusta Olssonin ottamia. Hän kuvasi uusikaupunkilaisia kuvaamossaan vuodesta 1898 lähtien. Osa valokuvista ovat myös kalantilaisten Fredrik Aallon ja Frans Karrakosken kameroista. Näyttelyssä voi siis tarkastella myös lapsivalokuvauksen historiaa.

Näyttelyn lisäksi koko Wahlbergin museotalo esittelee uusikaupunkilaisten menneisyyttä. Myös museotalon yläkerran perusnäyttelyä on uudistettu. Kaupungin perustamisen ja merenkulun historian lisäksi sieltä löytyy nyt tietoa mm. Uudessakaupungissa solmitusta rauhasta vuonna 1721, autoteollisuudesta ja löytyvätpä sieltä myös uusikaupunkilaisen maajoukkuekoripalloilija Junnu Leen MM-kisoissa käyttämänsä tossut.

AVOINNA:

Museo on avoinna talviaikana tiistaista perjantaihin 12-15 (kesällä pidemmät ajat) ja ryhmille tilauksesta.

Joulun aikaan Wahlbergin museotalo pukeutuu myös jouluasuun ja museo on lisäksi avoinna seuraavasti:
24.11. 12-16
30.11., 7.12., 14.12., 21.12., 28.12 ja 4.1. 12-15 (suljettu 6.12., 24.-26.12. ja 1.1.)

Aikuiset 5€ / Museokortti

Wahlbergin museotalo, Ylinenkatu 11, Uusikaupunki