Uudenkaupunkin Museo
Museo

Uusikaupunkilaisten neljä vuosisataa -näyttely on esillä koko juhlavuoden ajan

Kuva näyttelyjulisteesta
Uudenkaupungin museon Wahlbergin museotalossa avautui koko vuoden esillä oleva näyttely Uusikaupunkilaisten neljä vuosisataa.

Uudenkaupungin 400-vuotisen historian kunniaksi toteutettu juhlanäyttely kertoo tarinoita uusikaupunkilaisten menneisyydestä. Näyttely kulkee ajallisesti nykypäivästä taaksepäin, kohti Uudenkaupungin perustamista keväällä 1617. Näyttely koostuu neljä vuosisataa kulkevasta aikajanasta sekä erilaisista poiminnoista kaupungin 400-vuotisesta historiasta.

Museokävijä saa vastauksen esimerkiksi näihin kysymyksiin: Milloin uusikaupunkilaiset pääsivät ensimmäisen kerran ostoksille oikeaan tavarataloon? Missä ja miten Uudenkaupungin harmaata graniittia louhittiin? Miten tuhoisat tulipalot vaikuttivat kaupunkilaisten elämään tai kaupunkikuvaan? Miksi kaupunki oli rajattu tulliaidalla?

Uudenkaupungin historian rinnalla sivutaan myös koko Suomen historian käännekohtia. Näyttely on siis osa Suomi 100 –juhlavuotta.

Näyttelyn lisäksi koko Wahlbergin museotalo esittelee uusikaupunkilaisten menneisyyttä. Juhlavuoden ajaksi alakerran saliin on koottu kahden uusikaupunkilaislähtöisen taiteilijan maalauksia. Arvid Liljelund ja Robert Wilhelm Ekman, molemmat arvostettuja 1800-luvun taiteilijoita, olivat romanttis-realistisen tyylin taitajia. Museo on saanut salin seinälle kokonaan uuden Ekmanin maalauksen, joka esittää tuntematonta kauppaneuvoksetarta. Maalaus on vuodelta 1854. Maalauksen on luovuttanut museon saliin esille Uudenkaupungin Suomalaisen Seuran säätiö.

Myös museotalon yläkerran perusnäyttelyä on uudistettu juhlavuotta varten. Kaupungin perustamisen ja merenkulun historian lisäksi sieltä löytyy nyt tietoa mm. Uudessakaupungissa solmitusta rauhasta vuonna 1721, autoteollisuudesta ja löytyvätpä sieltä myös uusikaupunkilaisen maajoukkuekoripalloilija Junnu Leen MM-kisoissa käyttämänsä tossut.

Näyttely on avoinna 6.1.2018 saakka.
 12.6. – 27.8. MA-PE 10-17 ja La-SU 12-15 (suljettu juhannusviikonloppuna)
Muina aikoina ti-pe 12-15 (tai tilauksesta)

Kuva sotilasasusta museon näyttelyssä
Kuva lottapuvusta.