Suomi

Uusikaupunkilaisnuoret ilmastoasialla

Kaupungintalon eteen kokoontui aamupäivällä joukko koululaisia esittämään tiukkoja kysymyksiä kaupungille.

Joukko Uudenkaupungin yhtenäiskoulun 9. luokkalaisia marssi tänään kaupungintalo Mörnen pihalle esittämään tiukkoja ilmastokysymyksiä kaupungille. Nuorten viestiä vastaanottamassa oli kaupunginjohtaja Atso Vainion lisäksi mm. kaupunkisuunnittelun väkeä. Kysymykseen mitä kaupunki tekee ilmastoasioiden eteen, kaupunginjohtaja vastasi, että kaupunki tekee paljonkin, mutta aina on parantamisen varaa. Keskustelussa nousi esiin mm. hiilineutraalisuustavoitteet, kaavoituksella vaikuttaminen, kierrätys ja kouluruokailukin. Myös jokaisen asukkaan omaa osuutta korostettiin. 

Nuoret halusivat kaupungin tiedottavan entistä paremmin erilaisista ympäristöön vaikuttavista toimista, joita kaupungin työhön, päätöksiin ja erilaisiin kehittämishankkeisiinkin liittyy. Nuoret ehdottivat myös ilmastopuiston perustamista kaupunkiin. Ilmastopuistossa voisi olla esillä erilaisia ympäristöön vaikuttavia asioita ja siellä voitasiin järjestää tiedostusta ja tapahtumia. 

Nuoret toivat esille myös idean ylijäämäruokakaapista ja korostivat ylipäätään hävikin minimoimisen merkitystä. Kierrätyskeskus sai kiitosta kaikilta keskusteluun osallistuneilta. Muovin kierrätyksen tehostaminen nousi keskustelussa esiin usemman kerran. Kaupunkisuunnittelun väki heittikin nuorille haasteen muovinkierrätyksen edistämisestä koululuokissa ja koulussa.

Polveileva keskustelu kulki laajempiakin latuja. Suomi pystyisi toimimaan maailmalle esimerkkinä, nuoret totesivat. 

Vierailusta poiki kaupungin väelle nyt lukuisia ideoita - pieniä ja suuria. Kiitos kyläilystä!