Suomi

Uusikaupunki juhlii Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlaa v. 2021

Ensi vuonna tulee kuluneeksi tasan 300 vuotta siitä, kun Suuren Pohjan sodan päätteeksi solmittiin Uudenkaupungin rauha. Tämä Ruotsin ja Venäjän välillä 30.8.1721 solmittu rauha on yksi merkittävimpiä rauhansopimuksia Euroopan historiassa ja kansainvälisestikin tunnettu.

2Uudenkaupungin rauhan juhlavuoden logo, naisfiguuri, jolla kukkasia sylissä.

1700-luvun alussa Suomi kuului Ruotsiin. Uudenkaupungin rauha päätti paitsi Suuren Pohjan sodan myös isoksi vihaksi kutsutun miehitysajan. Uudenkaupungin rauhassa Ruotsin suurvalta-asema heikkeni, kun Suomen alueesta eli silloisesta Ruotsista, irrotettiin Viipuri ja Karjalan kannas Venäjälle, suunnilleen nykyistä Suomen ja Venäjän rajaa myöten.
 
Rauha allekirjoitettiin Uudenkaupungin torilla, rauhan solmimista varten erikseen pystytetyssä talossa. Venäläiset rauhanneuvottelijat saapuivat sisään talon itäpäädystä ja ruotsalaiset länsipäädystä.
 
Uudenkaupungin kaupunki juhlistaa tämän merkittävän rauhan 300-vuotisjuhlavuotta monin eri tapahtumin ja tilaisuuksin. Alla listausta nyt jo työn alla ja suunnitteilla olevista juhlavuoteen liittyvistä tapahtumista.
 
Juhlavuosi huipentuu ”Rauhankuukauteen” elokuussa 2021
 
Monet tapahtumien järjestäjät ottavat juhlavuoden huomioon ensi vuoden tapahtumia suunnitellessaan. Crusell-viikon päätöskonsertti 30.7.2021 mukailee rauhan teemaa. Konsertista käynnistyy koko juhlavuoden huipentava ”Rauhankuukausi”. Elokuisen rauhankuukauden lisäksi on tarkoitus, että juhlavuoteen liittyvää ohjelmaa on tarjolla koko vuoden.

11.8.2021 Uudessakaupungissa kuullaan Olli Kortekankaan säveltämän monologioopperan ” Ende und Beginn” kantaesitys. Ooppera perustuu saksalaisen teologin Dietrich Bonhoefferin teokseen ”Kirjeitä vankilasta”, jonka hän kirjoitti keskitysleirillä ollessaan. Oopperan kantaesitys avaa samalla kolmatta kertaa Uudessakaupungissa järjestettävän kansainvälisen Rauhan Symposiumin. Ennen kantaesitystä piispa Kaarlo Kalliala pitää yleisölle esityksen Dietrich Bonhoefferista.

9. -11.8. 2021 järjestetään Uudenkaupungin torilla ja kahviloissa pienimuotoisia keskusteluja tulevan Rauhan symposiumin teemoista. Näissä keskustelutilaisuuksissa esitellään Rauhan symposiumin puhujia ja aihepiirejä sekä tuodaan symposiumin teemoja paikalliselle tasolle. Vuoden 2021 Rauhan symposiumin teemat ja puhujat julkaistaan tulevana syksynä.
12.-14.8.2021 järjestettävässä Rauhan symposiumissa yhdistyvät kiinnostavalla tavalla eri tieteenalat ja kulttuuri; mm. väestötiede, rauhan ja konfliktin tutkimus, kulttuurihistoria, ulkopolitiikka, yhteiskuntatieteet, kirjallisuus, kuvataiteet, ympäristötiede sekä tulevaisuuden tutkimus. Symposiumin keskiössä tarkastellaan laajasti rauhan tematiikkaa, unohtamatta kuitenkaan pienen kaupungin ja sen asukkaiden näkökulmaa. Tapahtuma on kansainvälinen ja se on suunnattu suurelle yleisölle. Symposiumin suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen.
 
Rauhan symposiumeja on Uudessakaupungissa järjestetty jo pari kertaa aiemmin. Ensimmäisen, elokuussa 2017 järjestetyn Rauhan Symposiumin teemana oli Rauha ja tulevaisuus. Vuoden 2019 symposiumissa käsiteltiin Kestävää kehitystä ja hyvinvointia. Nämä molemmat tapahtumat ovat toimineet ennakkovalmisteluina juhlavuoden huipentumana järjestettävään symposiumiin.

Elokuun viimeisenä lauantaina 28.8.2021 juhlitaan Kaupunginlahden rannassa näyttävästi Venetsialaisia ja koko kaupungin rauhateemainen Tul toril -toritapahtuma järjestetään samana päivänä päiväsaikaan. Torilla pidetään ns. Rauhan pidot, jossa kaupunki tarjoaa asukkailleen juhlavuoden kunniaksi kakkukahvit, kulttuuria ja muuta rauhateemaista ohjelmaa.
 
Illan hämärtyessä soudetaan juhlallinen Rauhansoutu. Valaistuissa veneissä soutavat kuvainnollisesti Ruotsin, Venäjän sekä Rauhan joukkueet. Barokkiasuissa esiintyvät airueet ja perämiehet lukevat sillan pielessä keskeisen pätkän rauhansopimuksesta venäjäksi, ruotsiksi ja suomeksi. Näytelmällisen soudun järjestävät LC Uusikaupunki yhteistyössä Pohjola-Nordenin, Suomi-Venäjä seuran sekä Vakka-Suomen Reserviupseerien kanssa.

Uudenkaupungin teatteri tuottaa vuoden aikana rauhateemaisen pienoisnäytelmän. Se tullaan esittämään kaikelle kansalle autenttisella rauhantekopaikalla, Uudenkaupungin torilla joko elokuun viimeisenä lauantaina 28.8. tai varsinaisena rauhan solmimispäivänä 30.8.2021. Tuolloin kaupungissa järjestetään juhlaliputus ja Uudenkaupungin kouluihin julistetaan Koulurauha.
 
Muita rauhan juhlavuoteen liittyviä tapahtumia
 
Vakka-opistolla tulee juhlavuoden aikana olemaan lukuisia luentoja ja tilaisuuksia Uudenkaupungin rauhan historiallisista tapahtumista ja rauhan yleisemmästä merkityksestä.
 
Uudenkaupungin museon Wahlbergin museotalon vuoden 2021 juhlanäyttelyssä käsitellään Uuttakaupunkia rauhan solmimisen näyttämönä. Suureen Pohjan sotaan sekä Uudenkaupungin rauhaan liittyvistä tapahtumapaikoista laaditaan myös Seinätön museo-mobiiliopaste.
 
Uudenkaupungin kulttuuripalvelujen juhlavuoden toiminnassa tuodaan rauhateemaa esille mm. lapsille suunnatun Lasten kuu – marraskuu – kuukauden ohjelmassa. Rauhan juhlavuosi on vahvasti esillä myös 40-vuotisjuhliaan viettävän Crusell-musiikkiviikon ohjelmassa. Crusell-viikko on mukana em. Bonnhoeffer-oopperan tuottamisessa ja esitys kytkeytyy osaksi vuoden 2021 Crusell-viikon ohjelmaa.
 
Uudenkaupungin päiväkodeissa, peruskouluissa ja lukiossa toteutetaan rauhateemaisia ja Uudenkaupungin rauhaan liittyviä tuokioita, tapahtumia, monialaisia oppimiskokonaisuuksia sekä juhlatilaisuuksia. Koko juhlavuosi on päiväkodeissa ja kouluissa nimetty Koulurauhan vuodeksi
 
Myös uusikaupunkilaisten yhdistysten ja järjestöjen toivotaan osallistuvan juhlavuoteen pitkin vuotta, järjestämällä monipuolisesti Uudenkaupungin rauhaan kytkeytyviä tapahtumia.

Juhlavuoden valmistelutyötä jatketaan edelleen kaupungin osalta sitä varten erikseen nimetyssä työryhmässä ja muista tulevista juhlavuoteen liittyvistä tapahtumista ja juhlallisuuksista tiedotetaan myöhemmin lisää.

Lisätietoja:

Inkeri Parviainen
Puh. 050 568 6231
Uudenkaupungin Rauhan 300-vuotisjuhlavuoden toimikunnan psta

 

Erillinen tiedote Ende und beginn -oopperasta.