Uudenkaupunkin Museo
Museo

Uusi mobiiliopaste Suomen sisällissodan tapahtumapaikoista Uudessakaupungissa.

Uudenkaupungin museo tuo pienoisnäyttelyssä ja uudella mobiiliopasteella esille sitä, mitä sata vuotta sitten kaupungissa tapahtui.

31.1.2018 tuli kuluneeksi sata vuotta siitä, kun viimeisetkin Uudessakaupungissa majailleet venäläiset sotilaat karkotettiin kaupungista. Päivää oli jo edeltänyt mm. edellisenä vuonna tapahtunut Venäjän vallankumous, Suomen julistautuminen itsenäiseksi ja muutamaa päivää aikaisemmin Etelä-Suomesta alkanut valkoisten ja punaisten joukkojen välinen sisällissota. Nyt Uudenkaupungin oma suojeluskunta hääti venäläissotilaat kaupungista. Seuraavat viikot ja kuukaudet olivat Uudessakaupungissakin epäjärjestyksen aikaa.

Miten sisällissodan aika näkyi Uudessakaupungissa? Uudenkaupungin museo on tehnyt Wahlbergin museotalon näyttelyhuoneeseen pienoisnäyttelyn aiheesta. Museokävijä voi itse seurata diginäytöllä esitettävää katsausta sodan vaiheista kaupungissa. Esillä on myös joitakin esineitä, asiakirjoja, valokuvia ja mm. aikakauden rahoja, joista osa on väärennettyjä. Kävijä voi myös kuunnella tai lukea aikalaisten kertomuksia sisällissodasta.

Pienoisnäyttely on avoinna Wahlbergin museotalossa 6.4.2018 saakka ti-pe 12-15. Lisäksi näyttelyyn on mahdollista tutustua 1.3. klo 18 järjestettävän Museoillan yhteydessä. Museoiltaan voi tulla myös kertomaan oman suvun muistoja sisällissodasta (museoiltaan toivotaan ilmoittautumista, puh. 044 351 5447 tai museo@uusikaupunki.fi).

Näyttelyn yhteydessä museo julkaisee myös uuden Seinätön museo -mobiiliopastereitin. Uusikaupunki 1918 –mobiiliopas esittelee Suomen sisällissodan tapahtumapaikkoja Uudessakaupungissa. Karttapohjaiseen mobiilioppaaseen on kerätty tietoa ja kuvia, joiden avulla sisällissodan tapahtumapaikkoihin voi tutustua paikan päällä tai vaikka kotoa käsin. Pienoisnäyttelyn ja mobiilioppaan ovat toteuttaneet amanuenssi Jonna Junkkila ja museonjohtaja Mari Jalava. Mobiiliopas on toteutettu Suomen museoliiton ja Momeo Oy:n kehittämällä Seinätön museo -alustalla. Mobiilioppaaseen pääsee verkkosivun http://tarinasoitin.fi/uusikaupunki1918 kautta. Oppaan käyttäminen ei vaadi erillistä sovellusta tai rekisteröitymistä.

Uusi mobiiliopas on jo neljäs Uudenkaupungin museon Seinätön museo –mobiiliopasteista. Kaikkiin niihin pääsee tutustumaan osoitteessa http://tarinasoitin.fi/uudenkaupunginmuseo