Kesäistä kaupunginlahtea. Paljon veneitä ja ruusut kukkivat.
Kaupunkisuunnittelu

Uudessakaupungissa etsitään onnellisuuden kaavaa

Kaupunki koostaa arkkitehtuuripoliittista ohjelmaa strategian tueksi

Talvinen Uudenkaupungin kaupunginlahti

Uudessakaupungissa pohditaan nyt, millaisessa kaupungissa nykyiset ja tulevat asukkaat elävät tulevaisuudessa. Positiiivisen rakennemuutoksen pyörteissä elävä kaupunki täytti viime vuonna 400-vuotta. Juhlavuosi on takana ja nyt suunnataan katsetta eteenpäin.

-Arkkitehtuuripoliittisella ohjelmalla tavoitellaan laaja-alaista keskustelua siitä, mikä on arvokasta ja säilytettävää, toisaalta missä meillä on kehitettävää, kuvaa kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén tulevan Apoli-ohjelman päämääriä. - On hyvä miettiä yhdessä, millaisen kaupungin haluamme jättää jälkipolvillemme.

Arkkitehtuuripoliittisen ohjelman näkökulma on rakennetussa ympäristössä, siinä arjen ympäristössä missä mm. käymme töissä, vietämme vapaa-aikaamme, kohotamme kuntoamme ja perheen pienimpien lapsuusmuistot syntyvät.

-  Kysyimme leikkimielisesti Lokalahden koulun eka- ja tokaluokkalaisilta, mitä sana arkkitehtuuri tarkoittaa, yksi vastaus oli arkitehdas. Ohjelman koostajaa Sonja Stenmania hymyilyttää. - Arkitehdas on hyvin osuvasti sanottu.

Arkkitehtuuripolitiikka koskettaa niitä päätöksiä, joita teemme kokonaisympäristömme ja sen rakennusten suunnittelussa, rakentamisessa ja ylläpidossa. Ohjelma nivoutuu myös kaupungin strategiaan ja muihin tulevaisuuden suunnitelmiin, kuten keskustan kehittämisohjelmaan. Kiteytettynä ohjelma tulee sisältämään rakennetun ympäristön laatutavoitteita ja konkreettisia toimenpiteitä, joilla haluttu laatu saavutetaan.

- Etsimme onnellisuuden kaavaa. Tarvitsemme reseptin, jolla saa nykyiset asukkaat viihtymään, tulevat asukkaat jäämään ja matkailijat ihastumaan, kiteyttää Stenman Ukipolis Oy:sta. Asukkaiden lisäksi mm. elinkeinoelämän tarpeet tulevat tässä kuulluksi. Yhteisöllisyys ja tavoitteellisuus ovat uuden strategiamme arvoja ja tulemme pitämään niitä ohjenuorana tämän ohjelman laadinnassa.  Prosessi vaatii meiltä kaikilta rohkeutta ja luottamusta – rohkeutta osallistua yhteiseen tekemiseen.

Ohjelma osallistaa kuntalaisia ja muita sidosryhmiä monin eri tavoin. Tavoitteena on järjestää mm. erilaisia kohtaamisia, kyselyjä ja työpajoja. Ohjelmaa esitellään ensimmäisen kerran 15.3. Apoli-illassa Viikaisten auditoriossa. Illan teema on Menneisyyden tulevaisuudet. Siinä palataan vielä hetkeksi historiassa taaksepäin ja niihin suunnitelmiin, joita kaupungin kehittämiseksi on menneisyydessä laadittu. Monet suunnitelmista näkyvät yhä katukuvassamme, monet haudattiin hiljaisuudessa.

Ohjelman oma kotisivu on avattu osoitteessa: uki.fi/apoli2018

Facebookissa julkaisemme sisältöä Kaupunkisuunnittelun omalla sivulla

Lapsiperheet
Ikäihmiset