Vanha Uudenkaupungin kartta.
Uudenkaupungin rauha 300 vuotta

Uudenkaupungin rauha virtuaalisesti

Uudenkaupungin rauhan 300-vuotispäivän juhlinta painottuu loppukesään. Rauhansopimukseen liittyvään historiaan, rauhan aikaan ja siihen liittyviin paikkoihin on kuitenkin mahdollista tutustua myös erilaisin verkkototeutuksin ympäri vuoden sekä Uudestakaupungista että muualta käsin.

Venetsialaiset
Uudenkaupungin rauhaan liittyviä verkkoluentoja ja podcasteja voit seurata omalta kotisohvaltasi käsin silloin, kun sinulle parhaiten sopii.

Aloita vaikka näistä: 
(otsikot toimivat linkkeinä)

Merellinen ilta: Merenkulku aikana ennen Uudenkaupungin rauhaa

Uudenkaupungin Merihistoriallisen yhdistyksen ja Vakka-opiston yhteistyönä syntynyt luento, jossa luennoitsijana Forum Marinumin eläköitynyt amanuenssi Jarmo Saarinen. 

Tarinoita Uudenkaupungin rauhan ajoilta

Uudenkaupungin museon amanuenssi Jonna Junkkila kertoo tarinoita rauhan syntymän ajoilta. 

Uudenkaupungin rauha – mitä ja miksi?

Uudenkaupungin rauhan lyhyen oppimäärän voi käydä kuuntelemassa opiskelijatyönä valmistuneesta podcastista. Opiskelijatyönä valmistuneen podcastin on toimittanut Eero Siivonen, haastateltavana Uudenkaupungin museon johtaja Mari Jalava.

Oman aikataulusi mukaan voit kiertää myös kaupungin erilaiset mobiilioppaat. Mukaasi tarvitset vain älypuhelimen toimivalla mobiilidatayhteydellä. 

Uudenkaupungin rauha -suunnistus

Museon ja paikallisten oppilaitosten yhteistyönä syntynyt mobiilipeli, jota pelataan älypuhelimella tai tabletilla. Peli tutustuttaa Uudenkaupungin rauhan paikkoihin Uudenkaupungin keskustan alueella. Kaikki rastit sijaitsevat kävely- tai pyöräilymatkan etäisyydellä toisistaan. 

Uudenkaupungin rauha -mobiiliopaste

Mobiilopas esittelee vuonna 1721 Uudessakaupungissa solmitun suuren Pohjan sodan päättäneen Uudenkaupungin rauhan paikkoja kaupungin keskusta-alueella. Kaikkiaan 16 kohteen avulla voi tutustua niihin paikkoihin, jotka liittyivät joko rauhan solmimiseen, tai joissa rauhan perintö on vieläkin näkyvissä. Mobiilioppaan tekstit ovat myös kuunneltavissa. 

Isonvihan jälkiä Uudenkaupungin seudun luonnossa -mobiiliopaste

Mobiiliopaste johdattelee Uudenkaupungin ympäristön luoliin ja ryssänuuneille, paikkoihin, joihin liittyy isoonvihaan liittyvää historiaa. 


Muista myös Uusikaupunki – Rauhan kaupunki -somekanavat, Facebook ja Instagram, joiden avulla voit seurata juhlavuoden tapahtumia mistä päin maailmaa tahansa.