Uudenkaupunkin Museo
Museo

Uudenkaupungin Merikeskuksessa mm. Kaupunginlahden historiaa

Uudenkaupungin Kaupunginlahden vaiheet yli sadan vuoden ajalta ovat nyt nähtävillä Pakkahuoneen kahvilan viereisessä entisessä Vason myllyrakennuksessa, jonka nimi on nyt vaihtunut Uudenkaupungin Merikeskukseksi. Näyttelyssä on esillä noin 40 Uudenkaupungin museon kokoelmista olevaa valokuvaa Kaupunginlahdelta. Kuvat olivat keväällä esillä Pakkahuoneen kahvilan näyttelyissä aina muutaman viikon kerrallaan, mutta osa niistä on nyt nähtävissä vielä koko kesän ajan.

Valokuvanäyttelyn on tuottanut Pakkahuoneen yrittäjä Tapio Pääkkö ja sitä on tukenut Uudenkaupungin Suomalaisen Seuran säätiö.

Valokuvanäyttelyn lisäksi Merikeskuksessa on paljon erilaista merellistä katsottavaa. Uutuutena mm. Uudenkaupungin museon Kalannin Säästöpankilta lahjoituksena saama suuri Eläköön-laivan pienoismalli 1920-luvulta. Tämän kesän ajan pienoismallia voi käydä katsomassa Merikeskuksessa. Vakiokalustona Merikeskuksessa on suurikokoinen, yli kuusi metriä pitkä Varma-purjelaivan pienoismalli. Merikeskuksen yläkerrassa on nähtävillä myös mm. laivamaalauksia ja muita pienoismalleja.

Uudenkaupungin Merikeskuksen alakerrassa on tämän kesän uutuutena hieno kokoelma pullolaivoja. Seinillä on myös mm. taiteilija TH Norlingin purjekankaalle maalaamia merellisiä maalauksia. Alakerrasta suuren tilan vie taiteilija Reima Nurmikon taideteos, joka koostuu vanhasta kalastajaveneestä sekä lokeista. Mielenkiintoista katsottavaa alan ihmisille ovat myös lukuisat vanhat venemoottorit.

Merikeskuksen näyttelyistä vastaa Uudenkaupungin merihistoriallinen yhdistys ry ja se on toteuttanut ne yhteistyössä mm. museon kanssa.

Uudenkaupungin Merikeskus (Pakkahuoneentori 2) on avoinna kesällä 2019 tiistaista sunnuntaihin klo 10-17 ja näyttelyyn on vapaa sisäänpääsy.