Uudenkaupunkin Museo
Museo

Uudenkaupungin luotsiasema museona jo puoli vuosisataa

Vallimäellä sijaitseva vanha keltainen luotsitupa on valmistunut vuonna 1858, se on siis jo yli 160 vuotta vanha. Rakennus on toiminut Uudenkaupungin luotsien päivystyspaikkana yli sadan vuoden ajan. Merenkulkuhallitus lahjoitti rakennuksen irtaimistoineen Uudenkaupungin kaupungille vuonna 1967 sillä ehdolla, että sinne sijoitetaan luotsien ammatista kertova museo. Luotsit siirtyivät tässä vaiheessa päivystämään Satamatielle valmistuneeseen rakennukseen. Museo avautui 30.6.1969, aika tarkkaan 50 vuotta sitten siis.

Luotsiasema 1920-luvulla.

Pieni museo on ainutlaatuinen, luotsien erikoismuseoita Suomessa ei juuri muita ole. Se on myös ainutlaatuinen autenttisuutensa johdosta, sen arvo onkin juuri aitous. Aito luotsituvaksi valmistunut rakennus, joka sijaitsee alkuperäisellä paikallaan ja esittelee luotsien työtä esinein, jotka ovat jo aikanaan olleet tuolla tai läheisillä luotsiasemilla.

Luotsien tärkein tehtävä on aina ollut taata alukselle turvallinen matka satamaan tai sieltä pois. Luotsiasemalla päivystettiin tätä laivojen tarvetta varten. Luotsivanhin laati luotsiasemalle vahtilistan, jonka mukaan luotsaus- ja päivystysvuorot kiersivät. Listan ensimmäinen luotsi oli päivystämässä asemalla ja seuraavana oleva ns. vuoromies tuli asemalle odottamaan laivan tuloa. Samalla myös muidenkin luotsien tuli olla tavoitettavissa. Luotsit käyttivät työssään yleensä omia veneitään, jotka 1920-luvulle asti olivat useimmiten varustettu purjein. Luotsattaessa alus otti tavallisesti luotsin veneen hinaukseen ja luotsauksen päätyttyä luotsi palasi sillä takaisin asemalleen.

Luotsin tehtäviin kuului myös väylien viitoituksen ylläpito. Keväällä jäiden lähdettyä luotsien oli laskettava paikoilleen oman luotsausasemansa viitat eli reimarit, jotka oli itse valmistettava ja ylläpidettävä purjehduskauden ajan. Luotsit tekivät viitoitusmatkojaan 1920-luvulle asti omilla veneillään. Viitoitus oli raskasta työtä.

Luotsimuseo on Uudenkaupungin kaupungin omistama kesäaikana avoinna oleva erikoismuseo.
Kesällä 2019 se on yleisölle avoinna 11.8. saakka päivittäin klo 12-15. Lisäksi Vanhat talot -tapahtumassa 7.-8.9.2019 se on avoinna klo 12-18. Luotsimuseoon on 2€ sisäänpääsymaksu, mutta 5€ yhteislipulla voi kesällä kiertää sekä Wahlbergin museotalon, Merimiehenkotimuseon että Luotsimuseon. Myös Museokortilla on ilmainen sisäänpääsy Luotsimuseoon. Syksyllä ja keväällä museossa vierailevat paikkakunnan päiväkoti- ja koululaisryhmät.

Luotsi Asko Louhivuori valmisti kesäksi 2019 museolle perinteiset reimarit rikkoutuneiden tilalle.