yläkuva museosta
Museo

Uudenkaupungin kesämuseotkin avoinna

Wahlbergin museotalon lisäks myös Merimiehenkotimuseo ja Luotsimuseo ovat avautuneet yleisölle.

Uudenkaupungin kaupungin kesämuseotkin ovat nyt avautuneet. Wahlbergin museotalon lisäksi Merimiehenkotimuseo ja Luotsimuseo avaavat ovensa maanantaina 21.6. Vallimäellä sijaitseva keltainen luotsitupa on jo yli puoli vuosisataa toiminut museona. Merenkulkulaitos lahjoitti entisen Uudenkaupungin luotsiaseman Uudenkaupungin kaupungille sillä edellytyksellä, että se säilyy luotsien ammatista kertovana museona. Museo avautui yleisölle kesällä 1969. Luotsimuseo tutustuttaa kävijät luotsin ammattiin, eli esimerkiksi laivojen luotsaamiseen, meriväylien hoitamiseen, merimerkkien valmistamiseen ja kunnostukseen. Luotsituvassa on esillä luotsien työhön liittyviä esineitä, valokuvia, karttoja ja asiakirjoja.

Myllymäen reunalla, Myllykadun varrella sijaitsee pieni punainen talo, joka on yksi vanhimmista säilyneistä asuintaloista Uudessakaupungissa. Merimiehenkotimuseossa voi keskellä kaupunkia aistia merimiesperheen kodin tunnelmaa runsaan sadan vuoden takaa. Merimiehenkotimuseo on hyvä vastapaino läheiselle Wahlbergin museotalolle. Miten eri olosuhteissa elivätkään 1900-luvun alussa uusikaupunkilainen tupakkatehtailija tai merimiesperhe. Luotsimuseoon ja Merimiehenkotimuseoon on vapaa sisäänpääsy.

Wahlbergin museotalossa Yliselläkadulla voi tänä kesänä tutustua perusnäyttelyn lisäksi 1700-luvun alun Uuteenkaupunkiin ja etenkin isonvihan venäläismiehitykseen ja myös 300 vuotta sitten solmittuun Uudenkaupungin rauhaan.

Uudenkaupungin museon Luotsimuseo ja Merimiehenkotimuseo ovat avoinna 21.6.-8.8. joka päivä klo 12-15, Wahlbergin museotalo ma-pe 10-17 ja la-su 12-15. Lisäksi museot ovat avoinna Vanhat talot -tapahtuman aikana 4.-5.9. klo 12-18. Juhannuksena museot ovat kuitenkin suljettuina. Voimme terveysturvallisuuden johdosta joutua rajoittamaan asiakkaiden määrää museoissa, mutta museoiden pihalla on mahdollisuus odottaa hetki omaa vuoroa. Katso lisätiedot museon nettisivuilta www.uudenkaupunginmuseo.fi.