Uudenkaupungin kaupunki käynnistää kasvomaskijaon vähävaraisille

Kasvomaski
THL antoi maskisuosituksen 13.8.2020
 
THL suosittaa maskin käyttöä, kun 
• olet joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää
• olet matkalla koronavirustestiin ja kun odotat testin tulosta ja sinulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
• palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 
Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.
 
Kunnan kautta vähävaraisten kuntalaisten on mahdollisuus saada maskit ilmaiseksi. Kuntalaiset hankkivat maskit pääsääntöisesti siis maksamalla ne itse.
 
Uudenkaupungin kaupunki jakaa maskeja vähävaraisille Aktivointikeskus Puustissa osoitteessa Liljalaaksonkatu 10 kierrätyskeskuksen aukioloaikoina:
ma klo 9-16
ti klo 9-15.30
ke-to klo 9-15
pe klo 9-13
Maskeja saa henkilökunnalta pyytämällä.

Jaossa on ensisijaisesti kangasmaskeja. Niille, joilla ei ole maskien pesuun mahdollisuutta, on myös saatavilla kertakäyttöisiä maskeja.


Kasvomaskin käyttöohjeita (THL)

Kasvomaskin asettaminen ja poistaminen vaatii huolellisuutta, jottei viruksella mahdollisesti tahraantunut maski aiheuta tartuntariskiä. Maskia on aina käsiteltävä puhtailla käsillä. Muista maskia käyttäessäsi, että ensisijaiset torjuntatoimet ovat hyvä käsi- ja yskimishygienia, kasvojen, nenän ja suun koskettelun välttäminen sekä riittävän turvaetäisyyden pito muihin henkilöihin julkisilla paikoilla liikkuessa. 

Maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai on muita terveyteen liittyviä syitä, jotka estävät maskin käytön. Keskustele tarvittaessa hoitavan lääkärin kanssa, jos terveydentilasi vaikeuttaa kasvomaskin käyttöä.  

Kasvomaski ei sovellu pikkulapsille, sillä maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu vasta hieman vanhempana. Tämä suositus koskee yli 15-vuotiaita.

Muistilista maskin käyttöön

 • Kokeile erilaisia maskeja, jotta löydät kasvoillesi sopivan mallin, jonka läpi pystyt hengittämään.
 • Varaa käyttöösi niin monta maskia kuin päivän aikana tarvitset. 
 • Varaa mukaan käsihuuhdepullo ja tarvittaessa ylimääräisiä maskeja vaihtoa varten.
 • Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen liikennevälineeseen nousemista.
 • Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat uuden tai puhtaan maskin.
 • Varmista, että maski asettuu tiivisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan.
 • Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana.
 • Jos kosket maskia käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen.
 • Älä aseta käytettyä maskia uudelleen kasvoille. 
 • Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu.
 • Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan sitä poistaessa.
 • Laita kertakäyttöinen maski suoraan jäteastiaan käytön jälkeen tai uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen.
 • Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.
 • Pese kangasmaski 60 asteen pesuohjelmalla aina käytön jälkeen tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se paikassa, jossa on raitis ilma. 

**************************

The City of Uusikaupunki to distribute face masks to inhabitants with limited financial means

The Finnish Institute for Health and Welfare (THL) gave a recommendation for the use of face masks on 13 August 2020.

THL recommends wearing a mask when
• you are in public transport where it is difficult to avoid close contact with others
• you are on your way to take a coronavirus test or are waiting for the test results and have an urgent reason to spend time outside your home
• you are returning to Finland from a risk area and are travelling from the place of arrival, such as an airport, to quarantine and also if you have an urgent reason to spend time outside your home during quarantine.

You can also wear a face mask in other situations if maintaining a safe distance to others is not possible.

Inhabitants with limited financial means can receive face masks free of charge from their municipality. This means that, in general, inhabitants are responsible for purchasing their own face masks.

The City of Uusikaupunki will organise the distribution of face masks to inhabitants with limited financial means at activation centre Puusti, which is located at Liljalaaksonkatu 10. Face masks can be picked up on
Mon 9am - 4pm
Tue 9am - 15.30pm
Wed-Thu 9am - 3pm
Fri 9am - 1pm

The masks distributed will primarily be cloth masks. For those who are unable to wash cloth masks, there will also be some single-use masks available. Other alternative channels for distributing masks will be investigated later on. These could include different organisations and parishes. The City of Uusikaupunki will provide further information if the pick-up location changes.