Suomi

Uudenkaupungin kaupungin koronatiedote viikko 9

Yhteistoiminta-alueen viidessä kunnassa on todettu pandemian aikana yhteensä 164 koronavirustartuntaa. Uudessakaupungissa tartuntoja on todettu 134, Vehmaalla 10, Taivassalossa 5 ja Pyhärannassa 12. Tartunnan alkuperä saadaan yhteistoiminta-alueella pääosin jäljitettyä. Koronatapausten viimeisen kahden viikon ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohden on Uudessakaupungissa 180,39.

Uudenkaupungin koronavirus tiedote.
Epidemiatilanne yhteistoiminta-alueella on jälleen heikentynyt ja uusia tartuntoja ilmenee päivittäin. Virusmuunnosten osuus tartunnoista on myös kasvanut.

Epidemiatilanteen heikkenemisen vuoksi Uudenkaupungin terveyslautakunta päätti kokouksessaan 3.3. jatkaa julkisten tilojen sulkua 28.3.2021 saakka. Suljettuina ovat kaupungin sisäliikuntasalit, kuntosalit, uimahalli, jäähalli, museo, kulttuurikeskus Cruselli, Demotila sekä kierrätyskeskus. 

Uudenkaupungin kaupungin koronaryhmä seuraa tiiviisti alueen epidemiatilannetta ja arvioi tarvittavia rajoitustoimenpiteitä. Kansallisten ja alueellisten ohjeistusten täsmentyessä muutokset rajoitustoimenpiteisiin ovat todennäköisiä jo lähiaikoina. 
 

 

Aikuisten harrastustoiminta pysyy tauolla  

Kaupunki tiedotti aiemmin helmikuussa kuntosalien avaamisesta ja helpotuksista aikuisten ulkotiloissa tapahtuvaan harrastustoimintaan. Uudet alueelliset linjaukset ja heikentynyt epidemiatilanne eivät kuitenkaan mahdollista suunniteltuja lievennyksiä. 

Kuntosalit, uimahalli ja kaupungin sisäliikuntatilat pysyvät suljettuina ja aikuisten ryhmämuotoinen harrastustoiminta sisä- ja ulkotiloissa keskeytettynä 28.3. saakka. Rajoitukset eivät koske maajoukkue-, SM- sekä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoimintaa eikä kansainväliselle huipulle tähtäävää yksilölajien ammattimaista harjoittelu- ja kilpailutoimintaa. Omatoiminen liikkuminen ulkoliikuntapaikoilla on edelleen sallittua ja suotavaa. 

Yksityisten toimijoiden toivotaan noudattavan vastaavia rajoitustoimia aikuisten harrastustoiminnassa 8.-28.3.
 

Uusia ohjeistuksia lasten ja nuorten harrastus- ja vapaa-ajan toimintaan 

Alle 12-vuotiaiden (vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneiden) harrastustoiminta voi jatkua, kunhan noudetaan opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n 2.2.2021 antamia turvaohjeita.

Yli 12-vuotiaiden (vuonna 2007 tai sitä aiemmin syntyneiden) ryhmäharrastustoiminta keskeytetään kaupungin sisä- ja ulkoliikuntatiloissa 28.3. saakka. Keskeytys ei koske maajoukkue-, SM- sekä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoimintaa eikä kansainväliselle huipulle tähtäävää yksilölajien ammattimaista harjoittelu- ja kilpailutoimintaa.

Yksityisten toimijoiden toivotaan noudattavan vastaavia rajoitustoimia yli 12-vuotiaiden harrastustoiminnassa 4.-28.3. 

Aiemmin tiedotetusta poiketen myös kaupungin nuorisotalot sulkevat ovensa 4.-28.3. Sulun aikana nuorisopalvelut järjestävät etätoimintaa ja maaliskuun aikana tehdään mahdollisuuksien mukaan myös jalkautuvaa työtä. Yksilöohjausta järjestetään sekä lähitapaamisina että etänä. Nuoria kannustetaan ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä nuorisopalvelujen aikuisiin. 

Vakka-opiston ja Musiikkiopiston lasten ja nuorten toiminta kaupungin tiloissa on mahdollista 8.3. alkaen. Seuraavat harrastustoiminnot voivat käynnistyä vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneille: bändipajat, kitaransoiton yksilöopetus, teatteritaiteen perusopinnot, kuvataidekoulut, karate, Dance mix, satubaletti ja baletti. Näitä harrastusryhmiä koskevat samat turvaohjeet kuin lasten liikuntaharrastuksia.  
 

Kirjastotiloja avataan rajatusti 4.3. alkaen 

Kirjaston lainaustoimintaa laajennetaan 4.3. alkaen, jolloin asiakkaat pääsevät itse etsimään aineistoja pääkirjaston ja Kalannin kirjaston hyllyistä. Myös kirjastoauto palvelee asiakkaita jälleen normaalin aikataulun mukaisesti 8.3. alkaen. Kirjastoihin otetaan kerrallaan sisään vain rajallinen määrä asiakkaita ja ainoastaan pikainen asiointi (maks. 15 min.) on mahdollista. Oleskeluun kannustavat ja pidempää aikaa vaativat palvelut eivät ole käytettävissä. Kirjaston asiakkaiden tulee huolehtia hygieniaohjeiden ja turvavälien noudattamisesta ja asiakkailta toivotaan oman maskin käyttöä.
 

Yläkoululaiset siirtyvät kolmeksi viikoksi etäopetukseen  

Toisen asteen oppilaitokset jatkavat etäopetuksessa jalisäksi peruskoulun yläkoulut siirtyvät etäopetukseen 8.-28.maaliskuuta. Aluehallintovirasto tulee tekemään asiasta päätöksen viikolla 9. Etäopetus ei koske erityisen tuen oppilaita. Ylioppilaskirjoitukset toteutetaan normaalisti ja kirjoitukset turvataan myös karanteenissa oleville terveille opiskelijoille. 
 

Koronarokotukset jatkuvat yli 80-vuotiaiden ja 1. riskiryhmään kuuluvien rokotuksilla 

Koronavirusrokotuksissa on yhteistoiminta-alueella edetty yli 80-vuotiaiden rokotuksiin. Tällä hetkellä rokotuksia annetaan vuonna 1941 tai tätä aiemmin syntyneille sekä 18-69-vuotiaille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Kuluvan viikon loppuun mennessä yhteistoiminta-alueella on annettu noin 1900 rokotetta.

Lisätietoja rokotusten etenemisestä ja rokotusaikojen varaamisesta löytyy sivultauki.fi/koronarokotus. Terveydenhuollon suuren kuormituksen vuoksi ylimääräisiä puhelintiedusteluja rokotuksiin liittyen toivotaan vältettävän.    
Tiedotetta korjattu 4.3. liikuntatilojen sulun päivämäärien osalta.